Türkiye’nin ilk elektrik motorları üreticilerinden EMTAŞ A.Ş. tarafından 1964 yılında kurulan fabrika, 1967 yılında ELSAN Elektrik San. Ve Tic. A.Ş.‘olarak hizmet vermeye başladı. Başlangıçta sadece 18.5 kW kadar norm elektrik motorları üretebilen firma, sürekli büyüyüp gelişerek, bugün 400 kW’a kadar IEC Norm motor ve buna ek olarak 12 temel çeşit motor ve alternatör, ayrıca müşterilerinin ihtiyacına göre özel amaçlı motorlar da tasarlayarak üretiyor.
Elektrik motorları konusunda tecrübeli firma Türkiye’nin açığı olan ve Raylı sistem Metro araçlarının kalbi olan Cer motorları işine de girerek deneme üretimlerini tamamladı.
Türkiye’de şehir içi raylı ulaşım projeleri kapsamında, gelecek 10 yılda 7 binden fazla tramvay, metro ve hafif raylı aracın maliyeti yaklaşık 20 milyar Euro'dur.
İstanbul metrosunun 2019’a kadar 1.256 araç, 2025’e kadar 5 bin metro araç ihtiyacı vardır. Bu araçlar için ihtiyaç duyulan motor sayısı da, bu rakamların üç katıdır. Raylı araçlardaki en kritik bileşenlerden biri olan çekiş sistemleri şu anda tümüyle yurt dışından temin ediliyor. Bu ihtiyacı gören ELSAN A.Ş projeler hazırlayarak Bursa Büyükşehir Belediyesi Tramvay Hattı araçlarının motor dönüşüm projesi kapsamında Tübitak-MAM ile birlikte Cer motorunu geliştirdi.
Firma Ankara ve İstanbul metroları için Cer Motoru üreterek denemeler yapıyor. Ayrıca Raylı ve lastik tekerlekli ulaşım araçları üreticisi olan Bozankaya Otomotiv AŞ ile ELSAN arasında yapılan protokolle üretilecek cer motorları, Bozankaya’nın üreteceği araçlarda da denenecek.”
Şakir beyi ve Elsan A.Ş'yi tebrik ediyorum. Motorun ülkemizde gelişmesi ve kullanılması için Raylı sistem kullanan 12 belediyemizden ve devletimizden destek bekliyoruz.
Motoru üretecek ülkemizde çok sayıda firma var yeter ki devlet motor üretimine el atsın ve desteklesin.
Kaynak : www.ilhamipektas.com