Uzun yıllar yaptığı ARGE çalışmaları sayesinde Enerji Depolama Sistemlerinde dünya ölçeğinde bir teknolojiye sahip olan DMA, Türkiye’de ilk TİP onay belgesini alarak geliştirdiği yüzlerce aracını yollara sürerek Türkiye’nin “ilk” yüzde yüz elektrikli aracını üretmeyi hedefliyor.
Şu anda trafikte olan ve geliştirilen elektrikli araçların içerisinde 53 kilowatt saat batarya kapasitesi bulunuyor. Bu bataryayı şarj edip doldurduğunuzda 450 km yol gidebiliyorsunuz. Motor gücü 62 kW. 160 km/s hız yapabiliyorlar. Ayrıca birçok donanıma da sahipler. DMA ayrıca bu arçalara 3 yıl ya da 100 bin km garanti veriyor. Çevreye hiçbir zararı yok. Vites geçişi olmaması, gürültü ve titreşim seviyesinin neredeyse sıfır olması gibi özellikler geleneksel araçlarla karşılaştırıldığında kullanım konforu açısından üstünlükler sağlıyor.
Derindere Motorlu Araçlar, kendi geliştirdiği yüzde 100 elektrikli olan DMA teknolojine sahip araçları kiraya ve satışa sunuyor. Sonuç olarak Türkiye’den sessiz sedasız büyüyen potansiyel bir DMA var.
Elektrikli araçlar için en önemli noktalar olan pil şarj yazılımı vs. gibi aracın beynini oluşturan kısımların tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilmiş olması ümit verici. DMA’nın ayrıca Türkiye çapında kurmaya başlamış olduğu bir şarj istasyonu ağı da mevcut.
Türkiye’nin teknolojisi ile yüzde yüz milli tek elektrikli araç üreticisi DMA, ayrıca Tübitak MAM ve Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ile beraber Elektrik ve Sodyum Bor Hidrür ile hibrit olarak çalışıyor.
Kaynak : www.ilhamipektas.com