RayHaber

RaillyNews

BlauBahn

OtonomHaber

TeleferikHaber

Dünya'daki Hızlı Tren Raylarının Yüzde 66'sı Çin'de

Çin’deki yüksek hızlı tren yolu toplam uzunluğu son on yılda 0’dan 25.000 km’ye yükseldi. Bu uzunluk dünya genelindeki oranla kıyas edildiğinde dünya genelinin yüzde 66’sına tekabül ediyor.

Çin’deki hızlı tren rayları dünya genelindeki rayların yüzde 66’sını oluşturuyor. Her yıl 1 milyardan fazla yolcu taşıyor.

Xinhua haber ajansı Çin’deki yüksek hızlı tren ağının son on yıldaki gelişmesini ve ekonomiye katkısını inceledi.

10 yıl öncesine kadar yüksek hızlı trene sahip olmayan Çin, 25.000 km’lik yüksek hızlı demiryolu hattı ile dünya genelindeki yüksek hızlı demir yolu hatlarının yüzde 66’sını oluşturuyor.

Saatte 300 km hıza ulaşan hızlı tren Pekin-Tianjin arasındaki yolculuğu 35 dakikada tamamlıyor.

TRENDE YER KAPMA MÜCADELESİNE SON

İnsanların hızlı tren kullanmaya alıştığını söyleyen tren müfettişi Xu, şuanki durumun 10 yıl öncesinden çok farklı olduğunu, insanların uzak yerleri gezinebildiklerini söyledi. Xu, on yıl öncesine kadar trenlerde koltuk kaptırmama mücadelesinin yaşandığını, oysa günümüzde trendeki tuvaletlerin dinlenme yerine dönüştüğünü belirtti.

2008 yılının Ağustos ayının 1’inde açılan Pekin-Tianjin arasındaki hızlı tren rayı Çin’deki ilk hızlı tren yolu hattı olma özelliğini koruyor.

Aynı yıl gerçekleşen Pekin olimpiyatlarını izlemeye gelen birçok yabancı turistin yüksek hızlı tren tecrübesini yaşamak istediğini belirten Xu, yolcuların trenin hareketi esnasında camdan dışarı bakarak trenin hızını hissedip hayrete düştüklerini, hatta bazı yolcuların kendisiyle fotoğraf çekilmek istediğini söyledi.

Pekin üniversitesinde ders veren İsveç’li David Feng hızlı trene bindiğinde yaşadığı hissiyatı yazdı. “Tianjin’in kuzeyine yaklaştığımızda trenin hızı 348 km’ye ulaşmıştı. Pekin’den – Tianjin’e geçmemiz sadece 30 dakikamızı aldı. Bu yaşadığımız tecrübe o zamana kadar yaşanılması imkansız olarak düşündüğümüz bir tecrübeydi.” ifadelerini kullandı.

Pekin Demiryolları bürosunun yaptığı açıklamaya göre, Pekin-Tianjin iki şehir arası günlük tren sayısı 94’ten 217’ye yükseldi. Hızlı trenler geçtiğimiz on yılda Pekin-Tianjin arasında 250 milyon insan taşıdı.

HIZLI TREN İLİŞKİLERE BİLE YANSIDI

Kenyalı İngilizce öğretmeni Njeri Kamau, her cuma akşamı Pekin’de çalışan kocasını görmek için hızlı tren kullandığını ve yüksek hızlı trenlerin ilişkileri sürdürülebilir hale getirdiğini söyledi.

Çin’in kuzeyindeki İç Moğolistan bölgesinde ilk yüksek hızlı tren rayının salı günü tamamlandığı açıklandı. 287 km uzunluğundaki tren yolunun eyalet başkenti Hohhot, Ulanqab ve Zhangjiakou şehirlerinden geçtiği bildirilen haberde 2019 yılının sonlarında aktif hale geçecek tren yolunun Pekin-Zhangjiakou arasındaki mesafeyi 9 saatten 3 saate indireceği belirtildi.

2019 yılının sonuna kadar Tibet bölgesi haricindeki eyaletlerin hepsinin yüksek hızlı tren yoluna sahip olacağı da kaydedildi.

Çin Demiryolları kuruluşunun verdiği bilgilere göre her gün 4 bin km yüksek hızlı tren hareket ediyor ve günlük 4 milyon yolcu taşıyor.

Pekin ve Guangzhou şehirlerini birbirine bağlayan yüksek hızlı tren demiryolu 2.300 km’lik mesafeyi kısaltarak 8 saate indirdi. Saatte 350 km hıza yükselebilen yeni Fuxing hızlı trenleri Pekin’den Şangay’a 4 saat 18 dakika süre zarfında ulaşıyor.

2020 yılına kadar ülke genelindeki yüksek hızlı tren yollarının uzunluğunun 30 bin km’ye çıkarılması planlanıyor.

HIZLI TRENLER KALKINMAYI HIZLANDIRIYOR

Yüksek hızlı trenler Pekin-Tianjin ve Hebei bölgesel gelişmesini doğrudan etkiliyor.
Pekin’de yaşayan Wang Ye Tianjin’de çalıştığı tren parçaları üreten fabrikasına gitmek için her sabah C2205 hızlı trenini kullanıyor. İş yerine ulaşmak 24 dakikasını alıyor. Fabrikada çalışan 150’den fazla işçi aynı şekilde işe gidip geliyor. Wang şehirler arası mesai yapmanın hızlı trenler vasıtası ile mümkün hale geldiğinide vurguladı.

Yüksek hızlı trenler Çin’in yeni ekonomik yapılanmasında toplumu her alanda etkilemesiyle sembolik bir yere sahip artık.

2017 yılının sonu itibariyle hızlı trenler Çin’de 7 milyar yolcu taşıdı. 2016 yılında hızlı trenler vasıtası ile kargo dağıtımı 500 pilot şehirde uygulanmaya başladı.

Çin’in yüksek hızlı demiryolları küreselleşme yolundada ciddi adımlar attı. İlk olarak 2015 yılında Türkiye’de yüksek hızlı tren yolu inşaatını tamamlayan Çin, Rusya’nın Kazan ve Moskova şehirlerini birbirine bağlayacak demiryollarının inşaatı için Rusya ile antlaşma imzaladı. 2015 yılı Ekim ayında Endonezya ile de Jakarta ve Bandung şehirlerini birbirine bağlayacak yüksek hızlı demiryollarının inşası için işbirliğine imza attı.

Çin üzerine araştırmalar yapan Huang Yanghua, yüksek hızlı demiryollarının insanlar için zaman tasarrufu sağladığını, bölgesel ekonomiyi geliştirdiğini, bilgi ve kabiliyet akışını hızlandırdığını ve Çin ekonomi haritasını yeniden şekillendirdiğini belirtti.

Kaynak : kronos1.news

© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024