Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Ağustos Ayı Meclis Toplantısı’na Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) evsahipliği yaptı. Toplantının açılışında konuşan Meclis Başkanı Hamit İzol, evsahipliğinden dolayı MTOSB Başkanı Sabri Tekli ve yönetimine teşekkür etti.
MTSO Meclisi’nde ağırlıklı olarak Türkiye ve dünya ekonomisi değerlendirilip ekonominin büyümesinde üretimin önemine dikkat çekildi. Meclis Toplantısı sonrasında bölgedeki fabrikaları ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi alan Meclis Üyeleri, ardından akşam yemeğinde bir araya geldi.
MTOSB’nin tanıtımının yapıldığı toplantıda söz alan MTOSB Başkanı ve MTSO Meclis Üyesi Sabri Tekli, bölgenin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Genişleme alanlarının son durumunu anlatan Tekli, yatırım için çok ciddi talep aldıklarına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Üretmek gönüllülük esasına dayanır. Günümüzde faiz oranları gün geçtikçe yükseliyor ama hala üretim yapacağım diyen insanların sayısı artıyor. Millette bir karamsarlık var ama ben bunu hiç hissetmiyorum. Bölgemizdeki elektrik tüketimlerimiz artmaya devam ediyor. Bu tüketim düşerse ben o zaman korkarım. Çevre ülkelerin hiçbirisiyle benzer tarafımız yok. Üretimi seviyoruz, üretmek mecburiyetinde olduğumuzu biliyoruz. Tüm kaynağımızın üretim olduğunu biliyoruz.”
Ekonomideki büyümenin ihracatla mümkün olabileceğinin de altını çizen Sabri Tekli, ihracatın artabilmesi için MTOSB’nin otoban bağlantısının vakit kaybedilmeden yapılmasını beklediklerine de değindi. 22 yıldır bu bağlantı yolunu istediklerini hatırlatan Tekli, “Bugüne kadar devletten hiçbir konuda teşvik istemedik. Her zaman otoyol bağlantısı talebimizi dile getirdik, istemeye de devam edeceğiz” diye konuştu.
SAYGILI: “2023 HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞIYORUZ”
Toplantıya katılan Devlet Demiryolları 6. Bölge Müdürü Oğuz Saygılı ise yürütülen projeler hakkında bilgi verdi. Konya’dan Mardin’e kadar 12 ilin 6’ncı Bölge’ye bağlı olduğunu bildiren Saygılı 2018’de bu bölgelerde 144 yatırım gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek hedeflerinin 2023 yılı 500 milyar dolarlık ihracat hedefine katkı sağlamak olduğunu söyledi. 12 ilde yürütülen hızlı tren projelerine değinen Saygılı, Mersin’de devam eden çalışmaları ise şöyle özetledi:
“Mersin’de 136 km’lik demiryolu ağı bulunuyor. 2003-2018 yılları arasında bu bölgeye 563 milyon liralık harcama yapıldı. Bu yılın ödeneği 93 milyon liraydı ve 67 milyonu harcandı. Hızlı Tren Projelerinin en önemli ayağını 67 km’lik Mersin ile Adana arası hızlı tren hattı oluşturuyor. Bunun da ihalesi yapıldı. 2023’te hepsini tamamlamayı hedefliyoruz. Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte Mersin ile Gaziantep arasını 2 saate, Mersin ile Adana arasını da yarım saatin altına indirmeyi planlıyoruz.
Aynı zamanda Mersin Hızlı Tren Gar Binası projemiz var. Belediyenin yapacağı metro ile entegre etmeyi planlıyoruz. Bunun yanında Ulukışla ile Yenice arası Hızlı Tren Projesi bulunmakta. Coğrafi şartları zor bir kesimde olacak projenin çalışmaları sürüyor. Projede son aşamaya geldik. Kısa zamanda tamamlayıp ihaleye çıkmayı planlıyoruz.”
YENİCE LOJİSTİK MERKEZİ EYLÜL’DE AÇILACAK
TCDD tarafından Yenice’de 510 dönüm arazi üzerinde yapılan Lojistik Merkez’in ise Eylül ayında açılacağını bildiren Oğuz Saygılı, son olarak Taşkent Yük Merkezi Projesi’ne değindi. Taşkent’te 600 dönüm alan üzerinde bir lojistik merkez kurmayı planladıklarını kaydeden Saygılı, henüz proje aşamasındaki bu çalışmanın tamamlanması halinde MTOSB’nin içine demiryolu getirebileceklerini belirtti. Saygılı, “Sürekli OSB için karayolu bağlantısı konuşuluyor ancak bu da çok önemli bir proje. Bu proje ile Taşkent OSB yük merkezi gibi kullanılabilecek” ifadelerini kullandı.
Toplantının ardından heyet OSB’de teknik incelemelerde bulundu.