Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD'ın da üye olduğu FIATA (International Federation of Freight Forwarders Associations-Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu) ile OSJD (Organization for Cooperation of Railways-Demiryolları İş Birliği Örgütü) tarafından, 11-12 Temmuz 2018 tarihlerinde İstanbul Crowne Plaza Otel-Florya'da UTİKAD ev sahipliğinde Kombine Taşımacılık Koordinasyon Toplantısı düzenlendi.
18 ülkeden 55 temsilcinin katıldığı ve iki gün süren toplantılarda “Avrupa-Asya-Avrupa Multimodal Taşımacılığında Yeni Olanaklar” değerlendirildi. UTİKAD ev sahipliğinde gerçekleşen ve UTİKAD'ı temsilen UTİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve FIATA Kıdemli Başkan Yardımcısı Turgut Erkeskin, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve FIATA Demiryolu Çalışma Grubu Üyesi İbrahim Dölen ile UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur'un katıldığı toplantılarda Avrupa-Asya-Avrupa demiryolları hatları ile ilgili olarak ülkelerin devlet demiryolları temsilcileri ve özel sektör paydaşları geleceğe yönelik paylaşımlarda bulundu.
FIATA ve OSJD tarafından geçen sene başlatılan ve bu yıl ikincisi düzenlenen Kombine Taşımacılık Koordinasyon Toplantısı'nın bu yılki adresi İstanbul'du. 18 ülkeden 55 temsilci Avrupa-Asya-Avrupa hattındaki demiryolu taşımacılığının sorunlarını ve çözüm önerilerini değerlendirmek için 11-12 Temmuz 2018 tarihlerinde Crowne Plaza Florya Otel'de düzenlenen OSJD/FIATA Kombine Taşımacılık Koordinasyon Toplantısı'nda bir araya geldi.
Avusturya, Azerbaycan, Belarus, Bulgaristan, Çin, Çek Cumhuriyeti, Gürcistan, İsviçre, İtalya, Kazakistan, Litvanya, Moldova, Polonya, Rusya, Slovakya, Türkiye, Ukrayna ve Vietnam'dan devlet demiryolları temsilcileri ile özel sektör paydaşlarının katıldığı toplantılarda Avrasya coğrafyasında demiryolu taşımacılığının güncel durumu görüşüldü.
OSJD/FIATA Kombine Taşımacılık Koordinasyon Toplantısı 11 Temmuz'da OSJD Başkanı Zubaida Aspayeva, FIATA Kıdemli Başkan Yardımcısı ve UTİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Turgut Erkeskin ile FIATA Kıdemli Başkan Yardımcısı ve FIATA Demiryolu Çalışma Grubu Başkanı Dr. Ivan Petrov'un açılış konuşmaları ile başladı.
Açılış konuşmalarının ardından FIATA Kıdemli Başkan Yardımcısı ve FIATA Demiryolu Çalışma Grubu Başkanı Dr. Ivan Petrov'un moderatörlüğünde gerçekleşen ilk panelin ana konusu “Avrasya Demiryollarında Multimodal Taşımacılık”tı. Panelde Avrasya ulaşım koridorlarının kalkınması yönündeki gerçekler ve beklentiler ortaya konurken Avrupa'dan İran'a, İran'dan ise Çin'e uzanan Güney Koridor'un güncel durumu da değerlendirildi.
“Kombine ve Multimodal Taşımacılık Uygulamaları ve Beklentileri” konulu ikinci panelin moderatörlüğünü ise OSJD Yük Taşımacılığı Komisyonu Başkanı Zubaida Aspayeva üstlendi. Panelde; kombine ve multimodal taşımacılığın geliştirilmesi alanında uluslararası kuruluşların deneyimleri, Avrupa-Asya-Avrupa kombine ve multimodal taşımacılıkta zorluklar ve pratik çözümler, demiryolu işletmelerinin konteyner tren operatörleri, nakliye şirketleri ve ulusal nakliye acenteleri dernekleri ile etkileşimi konuları masaya yatırıldı.
OSJD/FIATA Kombine Taşımacılık Koordinasyon Toplantısı'nın ikinci gününde de katılımcıların yoğun ilgisi devam etti. 12 Temmuz'da gerçekleşen “Kombine ve Multimodal Taşımacılıkta Sınır Geçişlerinin Kolaylaştırılması” konulu ilk panelin modaretörlüğünü OSJD Ulaştırma Politikası ve Kalkınma Stratejisi Uzmanı Zurab Kozmava yaptı. Panelde; bilgi teknolojilerinin kullanımı, elektronik veri değişimi, dokümanların tüm tedarik süreçlerinde kullanılması, OSJD belgelerinin kullanımından elde edilen faydalar (SMGS ve CIM/SMGS dokümanları) ve etkin lojistik çözümler için geliştirilecek stratejiler konuları tartışıldı.
FIATA Kıdemli Başkan Yardımcısı ve UTİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Turgut Erkeskin'in moderatörlüğünü gerçekleştirdiği son panelde ise “Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan ve Gümrük İdarelerinin Demiryolları Dahil Olmak Üzere Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nın Yasal Statüsü” değerlendirildi. Panelde; Çin, Güney Asya, Güney-Batı ve Güneydoğu Asya'dan İpek Yolu'nun Hazar Denizi ve Karadeniz üzerinden Avrupa'ya ulaştırma kapasitesi, iş alanları ve yüklerin ek akışını sağlama umutları ile Karadeniz ve Hazar Denizi'nden geçen yolda Avrupa-Asya-Avrupa trafiği konu başlıkları gündemi belirledi.
Panelde ayrıca Türkiye'nin Bakü-Tiflis-Kars hattının açılması ile beklenen transit yük trafiğine ulaşamamasının nedenleri de değerlendirildi. Çin-Avrupa arasındaki ticaret için Rusya üzerinden geçen kuzey koridorunun çok geliştiğini ve aktif olarak kullanıldığı belirtilirken; orta koridorda BTK üzerinden Türkiye'nin yerine daha çok, rotanın Hazar'dan sonra Karadeniz üzerinden Avrupa'ya ulaştığının da altı çizildi. Farklı ülkelerin temsilcileri Türkiye üzerinden geçen rotanın tercih edilmeme sebeplerini; Çin'den gelen ve Hazar Denizi veya İran üzerinden Türkiye'ye bağlanan Orta ve Güney koridorunun Van Gölü ve Marmara geçişlerinde sorunlar/gecikmeler yaşanması ve deniz/göl geçişleri nedeniyle kesintiye uğraması olarak ortaya koydu. Bu nedenle Avrupa'dan İran'a olan hattın toplam maliyetinin %30'unu Karadeniz geçişi oluşturmasına rağmen bu rotanın tercih edildiği vurgulandı.
İnteraktif bir şekilde gerçekleşen paneller sonunda soru-cevap bölümlerine geçildi. Güncel durum değerlendirmelerinin ardından katılımcıların çözüm önerilerinin de alındığı koordinasyon toplantısı sonucunda oluşturulacak raporun sektör ile paylaşılacağı belirtildi. Bunun yanı sıra OSJD/FIATA tarafından her yıl düzenlenen etkinliğe UTİKAD'ın katılım sağlamasının sektör açısından faydalı olacağı belirtildi.