RayHaber

RaillyNews

BlauBahn

OtonomHaber

TeleferikHaber

Yerli ve Milli Marka İlk Tramvayımız : “İpekböceği”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin öncülüğünde ve Durmazlar Makina tarafından üretilen Türkiye’nin ilk yerli tramvayı- İpekböceği.

Uzun yıllardır raylı sistemlere yatırım yapan Bursa Belediyesi, metro ve tramvay vagonlarının çok yüksek fiyatlarla yurt dışından alınmasından duydukları rahatsızlıkla 2010 yılında Durmalar Makine ile işbirliğine giderek başladıkları yerli tramvay projesi ile min.yerli katkı ile 20 adet İpekböceği tramvayı üretti. Bu tramvaylar şu anda Bursa’da hizmet veriyor.

Tamamen Türk mühendislerince Stil tasarımı, Çelik konstrüksiyon tasarımı, Şasi sistemi tasarımı ve Elektrifikasyon tasarımı, mekanik aksamları ve dijital teknolojileri de dahil olmak üzere tamamı Durmazlar Makine tarafından geliştirilen İpekböceği, 56 kişilik bir AR-GE ve 60 kişilik bir üretim ekibinin 2,5 yıl süren yoğun çalışmaları sonucu % 60 yerli malzeme kullanılarak tamamlandı. Son olarak Aselsan tarafından geliştirilen özgün çekiş sistemleri de tramvayda kullanılarak yerli katkı oranı artırıldı.

Kapasitesi 250 kişi olan ve tam doluyken yüzde 8.2’lik eğimi tırmanabilen tramvay Bursa’da büyük ilgi görüyor.İpekböceği’nin güvenlik sistemleri de son derece gelişmiş bir teknolojiye sahip. 5 ayrı fren modülü, yüklü halde 50 tonu geçen aracın acil durumlarda maksimum 46 metrede durmasını sağlıyor. Modüllerden herhangi birinin arızalanması durumunda ise ek koruma sistemleri devreye giriyor. 20 adet tramvay üreterek Bursa belediyesine veren Durmazlar, Tramvayları daha geliştirerek Panorama Markasıyla 12 adet Kocaeli ve 8 adette Samsun belediyelerine gönderdi. Şu anda Bursa, Kocaeli ve Samsun Belediyelerinde 38 adet yerli ve milli tramvay hizmet veriyor.

İPEKBÖCEĞİ’NİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Gövde yapısı : 5 kabinli, 4 mafsallı, esnek tip

Uzunluk : 27700 mm.

Genişlik : 2400 mm.

Yükseklik : 3400 mm.

İç zemin yüksekliği : Yüzde 100 alçak zemin

Kapı giriş seviyesi 350 mm.

Yolcu sayısı : 58 oturan+224 ayakta=282 yolcu (8 yolcu/m2)

Klima : 5 adet tavan tipi

Yan camlar : 5+4 mm., ısı cam, temperli, securit, renkli

Ön cam 4+4 mm., lamine, renkli

Güç ihtiyacı : 750 V DC

Bogie tipi : Esnek tip

Bogie yerleşimi : Motorlu-Taşıyıcı-Motorlu

Fren sistemi : Hidrolik tahrikli disk fren sistemi ( servis freni )

Manyetik fren sistemi ( acil durum freni)

Araç ağılığı : 34 ton, yolcu yükü olmaksızın (boş) 51 ton, normal yüklü durumda ( 6 yolcu/m2)

54 ton, olağan üstü yüklü durumda (8 yolcu/m2)

BOGIE’NİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Bogie uzunluğu 2600 mm.

Bogie dingil ekseni 1800 mm.

Birincil süspansiyon Kauçuk elemanlarla

İkincil süsyansiyon Kauçuk pnömatik yaylarla

Tekerlek çapı 600 mm (yeni), 520 mm ( aşınmış)

Aks yükü 8 ton-oturma düzeli yüklü durumda-9.5 ton-normal yüklü durumda

10 ton-olağan üstü yüklü durumda

Kaynak : www.ilhamipektas.com

© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024