Kayseri’de toplu taşımada kullanılmak üzere daha önce İtalya’dan ithal edilen ve tanesi 2.3 milyon Eura’ya mal olan tramvay yerine Türkiye’de üretilen ve tanesi 1.4 milyon Eura’ya mal olan araçların alınmasıyla 30 araçlık filoda yaklaşık 127 milyon lira tasarruf edildi.
Bozankaya’nın Ankara’da üretilen alçak tabanlı ve 33 metre uzunluğundaki çift yönlü tramvayları, Türkiye’de kendi sınıfında en yüksek yolcu kapasitesine sahip araçlar olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilen satın alma maliyeti en ucuz tramvay projesi olmasıyla da önem taşıyor. Bozankaya’nın geliştirdiği tramvay, geniş ve ferah iç mekânı ile oturan 66 kişi olmak üzere, toplam 392 kişilik yüksek yolcu kapasitesi sunuyor. Her iki tarafta altışar kapı ile toplam 12 kapıya sahip olan araçlarda bu kapılar sayesinde daha hızlı yolcu iniş-biniş sirkülâsyonu yapılabiliyor. Bojilerde gerçek aks kullanımı ile düşük bakım maliyetleri ve bakım kolaylığı sağlanıyor. Ayrıca her motor için bir inverter kullanarak yüksek verimlilik ve süreklilik sunuluyor. Satın alma maliyetlerinin uygun olmasının yanı sıra yerli üretim ile daha düşük maliyette ve kısa zamanda yedek parça ve servis sunulması imkanı veriliyor.
Alçak tabanlı ve 33 metre uzunluğundaki çift yönlü tramvaylar, Türkiye’de kendi sınıfında en yüksek yolcu kapasitesine sahip araçlar olma özelliğini taşımaktadır. Aynı zamanda Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilen satın alma maliyeti en uygun tramvay projesi olmasıyla da önem taşımaktadır.
2017 yılında yerli tramvaylar ile yaklaşık 8.5 milyon toplamda ise şimdiye kadar 12 milyon yolcu taşındı.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi bu projeyle Eylül 2017 tarihinde Ulaştırma Platformu tarafından “Akıllı Ulaşım Sistemleri Başarılı Kurum ödülü” almıştır.
Kayseri : www.ilhamipektas.com