Çorlu'da 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasıyla ilgili bilirkişi skandalına bir yenisi eklendi. Gazeteci Mustafa Hoş, bilirkişi heyetindeki Prof. Sıddık Binboğa Yarman'ın diğer bilirkişi Mustafa Karaşahin gibi 41 kişinin yaşamını yitirdiği Pamukova tren faciasını aklayan heyette olduğunu söyledi. Ayrıca Yarman'ın da Karaşahin gibi TCDD ile ticari ilişkileri olduğu ortaya çıktı.
Gazete Duvar’ın gazeteci Mustafa Hoş’tan aktardığı haberine göre, her iki ismin Pamukova tren faciasını aklayan bilim heyetinde de yer aldığına dikkat çekti. TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı’yla ticari ilişkiler içinde olan Karaşahin ve Yarman’ın kazanın akşamında helikopterle Çorlu’ya getirildiğini belirten Mustafa Hoş, Savronik’in TCDD’den aldığı ihaleler arasında facianın olduğu Trakya Demiryolu’nun da olduğunu ifade etti.
Daha önce bilirkişilerden Karaşahin’in Ulaştırma Bakanlığı danışmanlığı, hızlı tren hattı yenileme danışmanlığı ve Çorlu faciasının meydana geldiği hattın yenilenme projesine danışmanlık yaptığı ortaya çıkmıştı.
Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan gazeteci Mustafa Hoş, “Çorlu tren faciası için inceleme bitmeden trenin devrilmesini aşırı yağışa bağlayan ve ölüm menfezini öven Prof. Mustafa Karaşahin Ulaştırma Bakanlığı’na danışmanlık yapmış. Bir çok hızlı tren yenileme hattında çalışmış. En skandalı da kazanın olduğu hatta proje danışmanı…
GÖÇEN MENFEZİ ÖVMÜŞTÜ
Karaşahin, kazanın ardından çıktığı televizyon ekranlarında, göçen menfez için ‘başarılı bin menfez’ iddiasında bulunmuş, faciayı aşırı yağış sonucunda menfezde dolguyu sağlayan dolgunun erozyonu olarak nitelendirmiş ve “135 yıldır fonksiyonunu yerine getirebilen başarılı bir menfez. Küresel ısınma kaynaklı mevsim değişikliklerinden ani sağanak yağışlar ortaya çıkabiliyor” demişti.
‘MENFEZ YIĞMA TUĞLADAN’
Tekirdağ Çorlu’da 24 kişinin yaşamını yitirdiği ve 338 kişinin de yaralandığı tren kazasıyla ilgili Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TTMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından bir rapor hazırlanmıştı. Rapora göre, rayları askıda bırakan tren yolunun altındaki menfez betonarme değil yığma tuğladan yapıldı. ‘Yol bekçisi’ uygulamasının kaldırılması ile menfez ile ray arasındaki dolgunun aşınmış olduğu görülemedi, durum zaafiyete yol açtı.
Kaynak : www.evrensel.net