RayHaber

RaillyNews

BlauBahn

OtonomHaber

TeleferikHaber

İstanbul Havalimanı Hayırlı Olsun

Tamamlandığında dünyanın en büyüğü olacak İstanbul Havalimanı’nın ilk etabı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle uçuşlara açıldı. Erdoğan, yeni havalimanına "İstanbul" adının verildiğini ifade ederek, “Paha biçilmez bu şehre yaptığımız böylesine büyük eser, işte bunun için adını İstanbul verdik. Hayırlı olsun” dedi.

İstanbul’un yeni havalimanı Cumhuriyetin kuruluşunun 95. Yılında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete açıldı. İstanbul’un yeni havalimanının açılış törenine dünyanın dört bir yanından 50’nin üzerinde devlet başkanı ve hükümet temsilcisinin yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve çok sayıda üst düzey davetli katıldı.

Açılış töreni Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı taşıyan “CAN” uçağının İstanbul’da açılışı yapılan havalimanına inmesiyle başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan yeni havalimanı apronunda resmi törenle karşılandı. Erdoğan'ı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal karşıladı.

Elektrikli araçla alanı dolaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada Limak/Kolin/Cengiz/Mapa/Kalyon Ortak Girişim Grubu yetkililerinden bilgi aldı. Erdoğan, kullandığı elektrikli araçla bilet işlemlerinin yapıldığı THY kontuvarına giderek görevlilerle sohbet etti. Görevliler de Erdoğan'a, günün anısına biniş kartı verdi. Beraberindekilerle terminal binasında bir süre yürüyen Erdoğan, konuk liderlerle aile fotoğrafı çektirdi.

Törende, Okay Temiz ve Roman Orkestrası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Orkestrası konser verdi. Yeni havalimanının tanıtım filmleri de ilk kez törende gösterilirken büyük beğeni topladı.

ERDOĞAN: “İSTANBUL ÜLKEMİZİN EN DEĞERLİ MARKASI”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı'nın açılışında katılımcılara, havalimanının lale figürlü, mimarlık ödüllü 90 metre yüksekliğindeki hava trafik kontrol kulesinin minyatürü şeklinde tasarlanan kürsüden seslendi. Erdoğan yaptığı konuşmada açılışı yapılan yeni havalimanının isminin “İstanbul Havalimanı” olduğunu açıklayarak; “İstanbul bizim sadece en büyük şehrimiz değil, aynı zamanda ülkemizin en değerli markasıdır. Paha biçilmez bu şehre yaptığımız böylesine bu büyük eser, işte bunun için adını 'İstanbul' verdik. Hayırlı olsun” dedi.

ATATÜRK HAVALİMANI BİRÇOK İHTİYACI KARŞILAYACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Havalimanı'nın tam kapasiteyle çalışmaya başladığında Atatürk Havalimanı'nın ticari seferlere kapanacağını bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeşilköy'deki Atatürk Havalimanımız, burası tam kapasiteyle hizmete girdiğinde ticari seferlere kapanacak olmakla birlikte havalimanı vasfını koruyacak. Gerek havacılık fuarları gerekse başka bir takım faaliyetler için Atatürk Havalimanı aynı isimle hizmet vermeyi sürdürecektir. Atatürk Havalimanının bu faaliyetler dışındaki alanları ise söz verdiğimiz şekilde millet bahçesi olarak İstanbul halkının kullanımına açılacaktır. Şu andaki kapalı alanları da inşallah ülkemizin, İstanbul'umuzun en büyük fuarı haline getireceğiz. Dolayısıyla orası Atatürk Havalimanı, burası ise İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecektir. Havalimanımızın ismi de hayırlı olsun.”

İSTANBUL HAVALİMANI 10 YIL BOYUNCA BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK
Erdoğan, toplam 4 etaptan oluşan projenin açılan ilk etabının yılda 90 milyon yolcu kapasiteli olduğunu vurguladı, bu kapasitenin tüm etaplar bittiğinde 150-200 milyon yolcuya yükseleceğini dile getirdi. Havalimanının büyümeye devam edeceğini kaydederek, “Yaklaşık 76,5 milyon metrekarelik bir alana inşa edilen ve ilk etapta 3 pistle açılan havalimanımız toplamda 6 pisti, taksi yolları, 2 milyon metrekareyi bulacak kapalı alanı, 6,5 milyon metrekare apron büyüklüğü, terminalleri arasındaki ulaşımı sağlayacak raylı sistemi, kargo ve genel havacılık terminalleri, kapasiteyi karşılayacak büyüklükteki kapalı ve açık otoparkları, destek birimleri, sosyal tesisleri, diğer tüm üniteleri ile gerçekten dev bir eserdir. Projenin ikinci etabında doğu-batı paralel pisti ve taksi yolları, üçüncü etabında ikinci terminal binası, ilave apron, paralel pist ve taksi yolu, son etabında ise ek terminal binası, paralel pist, taksi yolları ve ilave apron yer alacak” dedi.

Tüm etapların 2028'e kadar tamamlanmasının öngörüldüğünü belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla önümüzdeki 10 yıl boyunca bu havalimanımız büyümeye devam edecektir. Kendi enerjisini üreten, çevreci, tabiat dostu ve engelsiz bir proje olan havalimanımızdaki hizmetler için 120 bin kişi görev yapacaktır. Havalimanımızdaki her birim uluslararası standartların üzerinde son teknolojiye sahip şekilde tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Şehir merkezine karayolu, raylı sistem ve deniz yoluyla alternatifli ulaşım imkanları sağlanacaktır."

“İSTANBUL EN ÖNEMLİ TRANSİT MERKEZİ KONUMUNA GELDİ”
“Coğrafi olarak ülkemiz özellikle de İstanbul tarih boyunca hep stratejik bir konumda yer almıştır” diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul Havalimanımızın hizmete girmesiyle Türkiye, kuzey, güney, doğu, batı aksları arasındaki en önemli transit merkez konumuna gelmiştir. Havalimanımız hitap ettiği bu geniş alanda 60 ülkeyi ve 20 trilyon dolarlık ekonomileri birbirine bağlıyor. Ülke olarak küresel ekonomilerin entegrasyonunda sahip olduğumuz kilit rolü bu havalimanıyla daha da ileriye taşıyoruz. Burası önemli bir hat, dolayısıyla biz İstanbul Havalimanı'nı sadece ülkemize değil, bölgemize ve dünyaya yaptığımız bir büyük hizmet olarak görüyoruz. İnşallah İstanbul Havalimanımız, insanları kavuşturup tanıştıracak, sevgiyi çoğaltıp, gönülleri abad edecek, ülkemize, bölgemize ve dünyaya hayırlı bir hizmet olmuştur” şeklinde sözlerini tamamladı.

YILDIRIM: “BU ESER MEDENİYETİMİZİN GÜCÜNÜ GÖSTERİYOR”
TBMM Başkanı Binali Yıldırım ise yaptığı konuşmada, “Kuruluşunun 95. yılında Cumhuriyet'in şanına yakışan bu eser, ülkemiz, milletimiz ve bölgemiz için hayırlı, uğurlu olsun. Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak. Bu eser medeniyetimizin gücünü gösteriyor, istikbalimizin güneşi oluyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin hedefi, vatanımızın bölünmezliği, milletimizin birliği, devletimizin tekliği, bayrağımızın göklerimizde dalgalanmasını sağlamak değil mi? İşte bu havalimanı, bu hedefimizi gerçeğe dönüştüren bir eser olarak bugün bütün ihtişamıyla karşımızda duruyor” dedi. Yıldırım, havalimanının inşası sürecine önceki dönem Ulaştırma, Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri bakanları ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının da önemli katkılar sunduğuna işaret etti.

TURHAN: “300’DEN FAZLA UÇUŞ NOKTASI OLACAK”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ise, “Bugün de Cumhuriyetimizi taçlandıran havalimanımızın açılışının heyecanını yaşıyoruz. Her aşamasında yer alan projenin mimarı ve öncüsü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Sayın Meclis Başkanımız Binali Beyefendiye ve önceki bakanlarımıza da şükranlarımı sunuyorum. Bu havalimanının bulunduğu alan atıl maden ocakları çukurlarıyla doluydu. Burayı güzel bir alana çevirmek başlı başına bir olaydı. Bununla yetinmeyen hayal edilemeyenleri yapan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan sayesinde bu zafer alanı oluştu. Yılda 90 milyon yolcuya tamamlandığında ise 200 milyon yolcuya hizmet verecek. 300'den fazla uçuş noktası ile en büyük havacılık merkezlerinden biri olacak” diye konuştu.

CENGİZ: “HAVALİMANININ 42 AYDA TAMAMLANMASI DÜNYA REKORUDUR”
İGA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, projenin inşası boyunca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2014 yılında söylediği, “Bu sadece bir havalimanı değil, bir zafer anıtıdır.” sözünü rehber edindiklerini anlatan belirterek “Sayenizde ülke olarak sürekli yeni hedeflere gidiyoruz, koşuyoruz. Cumhurbaşkanımızın sahiplenmesi sayesinde bütün engelleri aşarak 42 ayda tamamladık. Bu bir dünya rekorudur. Yeni havalimanımız yapılan planlama ile tüm dünyada havalimanlarının yaşamakta olduğu genişleme sorunu baştan ve tamamen ortadan kaldırıldı. Bugün burada dünyanın en büyük havalimanı olma yarışımız başlıyor. Bu yarış 2026’da pist ve yolcu sayısı, terminal büyüklükleri ve günlük hava trafiği açısından dünyanın en büyük havalimanı olma yarışı. Hedefimiz, bu yıl için 70 milyon olan yolcu sayısını 2026 yılında 150 milyon seviyesine taşımaktır” dedi.

 
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024