RayHaber

RaillyNews

BlauBahn

OtonomHaber

TeleferikHaber

Yüksek Hızlı Tren Mutlaka Bolu’dan Geçmeli

Ankara – İstanbul arasından geçecek olan ‘Hızlı Tren Projesi'nin rotası hakkında MÜSİAD Bolu Şubesi'nde sunum yapan Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Ayhan Şamandar, projenin Bolu'ya kazandıracaklarını anlattı. Aynı zamanda Şamandar, planladıkları rotadaki illerin siyasetçilerinden destek beklediklerini ifade etti.

Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen ve ülkenin en büyük projelerinden biri olacağı gözü ile bakılan İstanbul – Ankara arası ‘Hızlı Tren Projesi’ için MÜSİAD Bolu Şubesi’nde sunum gerçekleştirildi. Yapılan sunuma MÜSİAD Bolu Şube Başkanı Abdullah Abat, MÜSİAD Düzce Şube Başkanı Vefa Pehliva n, Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Ayhan Şamandar ve yönetim kurulu üyeleri tanıtıldı. Düzenlenen toplantıda ‘Hızlı Tren Projesi’ tüm detayları ile basına anlatıldı.

“BİR TAKIM HEDEFLERİ OLAN ŞEHİRLER İÇİN TREN OLMAZSA OLMAZ”

Sunum öncesinde basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan MÜSİAD Bolu Şube Başkanı Abdullah Abat, hedefleri olan şehirler için trenin olmazsa olmaz olduğunu belirterek, “Bu işler sivil toplum kuruşlarında çokta ileri götürülemiyor. Hocamızda ilk başta sunduğu dosyanın bir tık üstünü, daha genişletilmiş olarak fizibilite çalışmaları ile artı ve eksilerinin sunumunu yapacak. Bu dosyayı bu Ramazan ayında, MÜSİAD’ın genişletilmiş Ankara iftar programında Ulaştırma Bakanı, son Başbakan ve şu anki meclis başkanımız olan Binali Yıldırım beye anlatmıştık. Genel merkezimize de ilettik. Hocamız da anlatınca ne kadar mantıklı olduğunu sizde göreceksiniz. Bizlere verilen bir söz de oldu. İş adamları derneğinin yada sivil toplum kuruluşlarının çabası yada hoca ve üniversitelerimizin çalışması ile olacak bir iş değildi. Sağ olsunlar orada o gün bir de paylaşım yapmıştım sözünü aldık diye. Hatta Ak Parti Genel Merkezi, Ulaştırma Bakanlığı’nı da bu paylaşıma dahil ettik ki bir delilimiz olsun diye. Biz bir şeylerin önünü açıp önderlik etmeye çalıştık. Tabi ki bunları yaparken sadece tren ile alakalı buradan bir PR elde edelim işte MÜSİAD olarak bir şey yapmak için değil, istihdam açısından Bolu ve Düzce gibi turizmde öncü olan illerimizde bir takım hedefleri olan şehirler için olmazsa olmaz. Bazı sözler aldık. Tabi bu sözler ne aşamada ne hızda gider bilemeyiz. Türkiye’nin mevcut şartları belli. Hocamız bir akademisyen olarak değil gönülden Bolu’ya sevdalı biri olarak elinden geleni yapıyor. Biz de elimizden geldiğince onu yukarılara taşımaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

FAY HATTI RİSKİ AZALACAK

Abat’tan sonra sunuma başlayan Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Ayhan Şamandar, Ankara, Eskişehir, Beypazarı, Mudurnu, İstanbul rotasından geçen tren rotasının fay hattını tetiklediğini söyledi. Mudurnu’nun üzerinde bulunduğu hattın tüm Dünya’yı sardığı ifade eden Şamandar, “Bahsedilen tren hattı bulunduğu konum itibari ile fay hareketliliği açısından tehlike içeriyor. Oysa bizim dediğimiz şekilde tren yapılırsa fay sıkıntısı ortadan kalkacak. Böylelikle oluşabilecek çok tehlikeli durumdan ortadan kalkacak. Bizim projemiz fay hattını dik keseceği için bir zarar vermeyecek. Oysa diğer projede arkadaşlar paralel giden bir demir yolu tasarlamışlar. Bu fay hattını harekete geçirebilir yada deprem anında çok büyük zararlara neden olabilir” dedi.

HEM ÜLKEYE HEM BOLU’YA BÜYÜK FAYDA SAĞLAYACAK

Gerede, Bolu ve Düzce’den geçmesi planlanan trenin faydalarından bahseden Şamandar, “Hızlı trenin amacı daha çok insanın faydalanarak sürdürülebilirlik sağlaması. Bunun için nüfusu olan ve gelişme gösteren Düzce ve Bolu’dan trenin geçmesi gerekiyor. Ayrıca bu şekilde seyahat sürelerinden ciddi bir tasarruf sağlanacak. İstanbul – Ankara arası 2 saate düşecek ve bu istikamet içerisinde binlerce yolcu trenle seyahat etmiş olacak. Bununla beraber yapılan YHT hattının en kısa sürede maliyetini çıkararak amorti etmesi gerekiyor. Bunun için kesinlikle bizim dediğimiz yolu tercih etmeliyiz. Çünkü ne kadar yolcu alırsak o kadar çabuk amorti ederiz. Son olarak TCDD’nin dediği ve bizim karşı çıktığımız yol fay hattı açısından çok riskli” dedi.

ANALİZLER BOLU VE DÜZCE DİYOR

Yapılan analiz tablosuna tren yolunun Bolu ve Düzce’den geçmesi tüm yollardan daha iyi gözüktüğü rakamlarla ifade edildi. Trenin fayda kalma durumu 1 km, Amortisman süresi 9 yıl, muhtemel hizmet edeceği kişi sayısı 25 bin, yapım maliyeti 5 Milyar Dolar, ulaşım süresi 130 dk, otoyol paralelliği 450 km, toplam 20 yerleşim merkezi faydalanacak, 400 üniversite öğrencisi kullanabilecek ve son olarak güzergah uzunluğu 450 km olacak.

İSTANBUL’UN YÜKÜ AZALACAK

Sunumda İstanbul’da oluşan tüm sorun ve yükün hızlı tren sayesinde atılabileceğini ifade eden Şamandar, “Şu an toplam bölgede resmi kayda göre 25 milyon 28 bin 535 kişi yaşıyor. İstabul’un en büyük sorunu dikey büyümek. Aktif fay hatlarında olmasına rağmen yapılan en büyük hatlarından biri bu. Dikey büyüyerek yükse binalar yapılıyor. Oysa İstanbul’un yatay büyümesi gerekiyor. Bu proje sayesinde bu mümkün olacak. İstanbul’daki kalabalık nüfus trenin geçtiği noktalara doğru yayılacaktır. Bu planlama ile Bolu’nun kısa sürede 400 bin üzerine çıkacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İLLER ARASI DENGE SAĞLANACAK

Yine rakamlarla ifade edilen sunuma göre YHT projesi ile beraber şehirler arası konut fiyatları ve gelişmişlik düzeyleri eşitlenecek. Konut rakamlarında fiyatlarında şehirden şehre değişen fiyatların, gelecek olan proje ile yatırım alacağını ve her arazinin değer kazanacağı ifade edildi. Böylelikle fiyatlarda denge yaşanacağı her şehrin aynı gelişmişlik düzeyine geleceği belirtildi.

TURİZM HAREKETLENECEK

Yapılacak YHT’nin geçtiği bütün şehirlerde turizmi hareketlendireceğini ifade eden Şamandar, “YHT bize zamandan ve ekonomiden ciddi tasarruf sağlayacaktır. Bolu ve İstanbul’a 2 saatte gidebilen insan, hafta sonu Bolu’da bulunan tüm güzellikleri günübirlik görmeye gelecektir. Bir hafta sonu çıkılacak yolda kısa sürede Bolu’ya vararak Abant, Yedigöller gibi bölgelerde kahvaltı yapılabilir. YHT her şehre giren insan ve turist sayısından ciddi bir artış sağlayacaktır. “ dedi.

KAZALAR AZALACAK, SÜRE KISALACAK

YHT’nin vatandaşa rakamdan tasarruf etmesini sağlayacağını ve meydana gelen kazalarında önüne geçeceğini anlatan Şamandar, “İstanbul-Ankara arası mevcut şekilde karayolu üzerinden 5 saat 50 dakika, uçak yolculuğu tümü ele alındığında 3 saat 10 dakika, şahsi araba ile yapılan yolculuk ise 5 saat sürüyor. Tren ise bize tam 2 saatten bir şehirden diğerine gitmeyi sunuyor. Bununla beraber trafik kazaları ülkemizdeki en büyük sorunlardan birisidir. Tek sefer 1000 kişiyi taşıyan bir trenin trafiği ne kadar rahatlatacağını düşünün. Trafik kazaları tren sayesinde en aza indirgenebilir” dedi.

SİYASETÇİLERDEN DESTEK BEKLENİYOR

Yapılacak olan hızlı trende en büyük destek ise illerin siyasetçilerinden bekleniyor. Bolu’yu ciddi ölçüde kalkındıracak ve aynı zamanda ülkemize kazandırılacak en önemli ulaşım projelerinden biri olan Yeni Hızlı Tren için illerin siyasetçilerinin devreye girmesi gerekiyor. Şamandar, “İllerimizin siyasilerinin bu projeye artık destek vermesi gerekiyor. Birçok insan buradan ekmek yiyecek. İllerimiz kalkınacak ve hatta Bolu’nun nüfusu uzun vadede inanın ki milyonu bulacaktır. Avrupa ve Japonya gibi ülkelere bakarsanız hepsinde ulaşım hızlı tren ile sağlanıyor. 31 Ekim tarihinde Japonya’dan mühendislerimiz Düzce Üniversitesi’ne gelerek projeyi en detaylı şekilde anlatacak. Buraya tüm siyasilerimizi davet ediyoruz. Artık desteklerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak : www.boluekspres.com

© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024