CK Enerji Boğaziçi Elektrik çalışanlarının gönüllü olarak başlattığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle hayata geçirilen ‘Hayatı Aydınlat’ projesi ile 2016 yılında İstanbul’un Avrupa yakasında 13 noktaya yerleştirilen akülü sandalye şarj istasyonları, engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor.
Şu ana kadar kurulan akülü sandalye şarj istasyonları, bulundukları lokasyon ile İstanbul’da metro hattında 54 kilometre, metrobüs hattında da 52 kilometreyi kapsama altına alınmış durumda.
Bu da toplam 106 kilometrelik bir alanda engelli vatandaşların akülü şarj istasyonlarına ulaşabilmesi anlamına geliyor. Proje kapsamında düzenlenen etkinliklerin gelirleriyle Avrupa Yakası’na, 2019 yılının sonuna kadar 12 adet daha akülü sandalye şarj istasyonu kurulması hedefleniyor. Böylece engelli vatandaşlar yaklaşık 139-140 kilometre gibi bir güzergâhta, enerji kesintisi sorunu yaşamadan akülü sandalyeleri ile yol alabilecek.
‘Hayatı Aydınlat’ Projesi hakkında bilgilendirmede bulunan CK Enerji Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü Halit Bakal, “2016 yılında İstanbul Avrupa Yakası’nda hayata geçirdiğimiz bir proje. Çalışanlarımızdan gelen talepler doğrultusunda tamamen gönüllülük esasına dayanarak onlarla birlikte düzenlediğimiz etkinliklerden elde edilen gelirlerle akülü sandalye ile gezen vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak, yaşama katılımlarını sağlamak için bu projeyi başlattık” ifadelerini kullandı.
ENGELLİ VATANDAŞLARA KESİNTİSİZ ULAŞIM İMKÂNI
İstasyonlardan yararlanmak isteyen akülü sandalye kullanan engelli vatandaşların ücret ödemeden bu noktaları kullanabileceklerinin altını çizen Bakal, “Hem tramvay hem de metro hattında 106 kilometrelik bir alanda 12 tane, 1 tane de genel müdürlük binamızda olmak üzere 13 şarj istasyonunda hiçbir ücret ödemeden akülü araçlarını şarj edebilecekler. Bu da onların 11-12 kilometrelik bir alanda dolaşmalarına imkân tanıyor. Bu da 2 saate tekabül ediyor. Biz de her 10 kilometrede bir şarj istasyonu kurduğumuz için kesintisiz olarak ulaşım imkânına sahip oluyorlar” dedi.
12 ADET İSTASYON DAHA KURULACAK
Bu yıl düzenlenen etkinliklerden elde edilen gelirlerle önümüzdeki yıl yaklaşık 33 kilometrelik metrobüs hattında 12 tane daha şarj istasyonu kurmayı hedeflediklerini bildiren Bakal, “140 kilometrelik güzergâhta 25 tane şarj istasyonuna ulaşmayı hedefliyoruz. Ve engellilerin de bizler gibi yaşamın içinde olmalarını arzuluyoruz” şeklinde konuştu.
“RAHATÇA DIŞARI ÇIKABİLİYORUM ÇÜNKÜ ŞARJ GÜVENCEM VAR”
Henüz 9 aylıkken, geçirdiği çocuk felci sonucu yürüme yetisini kaybeden Ahmet Sarıyer (60) ise "Bizim için çok faydalı bir şey. Nereye gideceksek bu istasyonları kullanıp, şarj edebiliyoruz. Arabalarımızla istediğimiz yere rahat gidip, gelebiliyoruz. Herhangi bir sorun yaşamıyoruz" dedi.
Akülü tekerlekli sandalye şarj istasyonları yokken yaşadığı zorlukları anlatan Sarıyer, "Şarjımız bittiğinde eve gidiyorduk, başka bir yere gidemiyorduk. Kendi şarjımız vardı veya yolda kalırsak bir dükkandan yardım isteyerek onlardan faydalanırdık. İstasyonların sayısının artması çok çok iyi olur. Birçok engelli arkadaşlarımız var. Onlar da rahatlıkla bu işten faydalanabilirler. Çünkü bu istasyonlar olmadığı zamanlar her ihtimale karşı bir yere gidemiyorsun. Bunların sayesinde rahatlıkla topluma girebiliyoruz. Bana sorarsanız yapımı bu zamana kadar bile geç kalınmış. Yapanlardan Allah razı olsun; çünkü hiçbir arkadaşımız herhangi bir yere gidemiyordu. Aküsü bitince mecburen bir dükkana girecek, o da elektrik verirse aküsünü kullanabilecekti. Onun haricinde ne metrolara ne de AVM'lere gidilemiyordu. Bunların sayesinde rahatlıkla gidip gelebiliyoruz. Şu anda buraya bile gelirken sorun yaşamadım. Çünkü şarj güvencim var. Şarjım bitecek diye sıkıntım olmuyor. Rahatlıkla yanaşıp şarj edebiliyorum. Ben böyle istasyonların her yerde olmasını isterim".
Kaynak : www.hurriyet.com.tr