CHP Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi olan İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, yapımı devam eden ancak öngörüldüğü tarihler geçmesine karşın ne zaman tamamlanıp hizmete açılacağı belli olmayan İzmir’le ilgili ulaştırma projelerini soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
2017 ve 2018’de tamamlanacağı ifade edilen ancak halen çalışmaları devam eden projelerin yapımının yılan hikâyesine döndüğünü belirten Kılıç, konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını istediği önergesinde şu ifadelere ve sorulara yer verdi.
“İzmir’i, Türkiye’nin en önemli lojistik merkezlerinden biri haline dönüştürecek olan ulaştırma yatırımlarının bir an önce tamamlanıp hizmete girmesi, hem ülke hem de bölge ekonomisi açısından büyük önem taşımaktadır. Ancak bu projelerin ne zaman tamamlanıp hizmete sunulacağı konusunda yetkililerin yaptığı açıklamalardan kaynaklı soru işaretleri bulunmaktadır. 2012 yılında temel atma töreni sırasında İzmir – Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesinin 2017’de tamamlanıp hizmete gireceği belirtilmişti. 2018 yılı sona ermesine karşın projenin 2019’da mı, 2020’de mi tamamlanacağı konusunda farklı açıklamalar yapılmaktadır. Öte yandan geçen sene Ekim ayında Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan tarafından yapılan açıklamada İstanbul – İzmir otoyolunun 2018’in sonunda tamamlanması için çalışmaların sürdüğü ifade edilmişti. Aynı şekilde İstanbul – İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi için öngörülen tarih ise 2020 olarak belirtilmişti. Bu bağlamda;
1-) Yapımına 2012’de başlanan ve 2017’de bitirilmesi planlanan İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı’yla ilgili çalışmalar hangi aşamadadır? 2018 yılı sonu itibarıyla projenin ilerleme oranı kaçtır?
2-) 2018 yılının sonun geldiği göz önüne alınırsa 2017’de bitirileceği öngörülen projenin 2019 ya da 2020’li yıllara sarkmasının sebebi nedir? Bu gecikme idarenin uygulamalarından mı, fiziki koşullardan mı, yoksa üstlenici firmadan mı kaynaklanmaktadır?
3-) İhale şartnamesinde projenin gecikmesinden doğan yaptırıma bağlanmış bir koşul var mıdır? Halen yapımı devam eden İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesinin ne zaman tamamlanıp hizmete gireceğiyle ilgili öngörülen tarih nedir?
4-) İzmir – Ankara arasını 3.5 saate indirecek olan projeye 2018 yılı sonu itibarıyla ne kadar harcama yapılmıştır? Proje için 2019 ve 2020 yılları itibarıyla ayrılan ödenek ne kadardır?
5-) İzmir – Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesinin imzalandığı tarih itibarıyla öngörülen yatırım tutarı ne kadardır? Bugün itibarıyla proje tamamlandığında harcanan toplam yatırım bedeli ne olacaktır?
6-) Yapımına 2013 yılında başlanan ve İzmir’le İstanbul arasını 4 saate indireceği ifade edilen İstanbul – İzmir Hızlı Tren projesinin ilerleme oranı kaçtır?
7-) İzmir’i Balıkesir, Bursa ve Kocaeli üzerinden İstanbul’a bağlayacak olan proje ne zaman tamamlanıp hizmete sunulacaktır? Projenin 2020’de tamamlanacağına dair öngörülen tarihte bir gecikme yaşanacak mıdır?
8-) İzmir – İstanbul Hızlı Tren Projesi için 2018 yılı sonu itibarıyla ne kadar harcama yapılmıştır? Proje için 2019 ve 2020 yılları itibarıyla ayrılan ödenek ne kadardır?
9-) 2018’de tamamlanacağı belirtilen İstanbul – İzmir Otoyolunda çalışmalar hangi aşamadadır? 2018 yılı sonu itibarıyla projede ilerleme oranı kaçtır? Otoyol ne zaman tamamlanıp hizmete açılacaktır?
10-) İstanbul – İzmir Otoyolunun ihale aşamasındaki proje maliyeti ne kadardır? Söz konusu otoyol projesi için bugüne kadar yapılan harcama tutarı nedir? 2019 ve 2020 yılları bütçelerinden ayrılan ödenek miktarı ne kadardır?”
RayHaber
RaillyNews
BlauBahn
OtonomHaber
TeleferikHaber
TÜRKİYE
Home
/
35 İzmir
/
Ankara İzmir Yüksek Hızlı Tren projesi
/
DEMİRYOLU
/
Ege Bölgesi
/
GENEL
/
Hızlı Tren
/
İstanbul-İzmir otoyolu
/
İzmir – İstanbul hızlı tren projesi
/
İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren hattı
/
KARAYOLU
/
KENTİÇİ Raylı Sistemler
/
Lastik Tekerlekli Sistemler
/
Manşet
/
TÜRKİYE
/
CHP'li Kılıç, İzmir'in Ulaştırma Projelerini Sordu