Eskişehir hızlı tren kullanıcılarının ortak şikayetlerinden biri de alınan bagaj ücretiydi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer bu konuda TBMM'de konuşma yaptı. Bütçe görüşmeleri sırasında söz alan Çakırözer, “Hızlı treni kullanan hemşehrilerimizden büyük valizler için 10 TL ücret alınıyor. Özellikle üniversite öğrencisi gençlerimiz ve yaşlılar trenin kapısında istenen bu fiyatları ödeyemiyorlar. Ödeyemezse trene bindirilmiyorlar. Mağduriyet yaratan bu uygulamaya derhal son verilmelidir ve hızlı trenlerde alınan bagaj ücretleri kaldırılmalıdır” dedi.
CHP’li Çakırözer TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı görüşmeleri sırasında söz alarak, Bakan Fatih Dönmez’den yüksek hızlı trenleri kullanan yurttaşlardan alınan bagaj ücretlerinin kaldırılmasını istedi. Çakırözer, trenlerde görevli kabin memurlarının maaşlarında da düşüş olmasına dikkat çekerek, bu konuda yaşanan mağduriyetlerinin giderilmesini de istedi.
BAGAJ ÜCRETLERİNİ KALDIRIN
Trenlerde 30 kilogramı geçen bagajlardan 10 TL ücret alındığına dikkat çeken Çakırözer, “Bu konuda benim de hızlı treni çok sık kullanan bir vekil olarak defalarca şahit olduğum şikayetler bulunmakta. Özellikle öğrenci ve yaşlılar bagaj ücretlerinden mağduriyet yaşamakta. Ankara-Eskişehir arasında 15 liraya yolculuk eden yaşlı yurttaşlarımız, 25 liraya seyahat eden öğrencilerimiz için 10 lira bagaj ücreti çok fazla. Çoğu zaman yanlarında para olmadığı için gözü yaşlı bir şekilde kontrollerden geçmek zorunda bırakılırken, bazen de trene alınmama seçeneğiyle karşı karşıya bırakılmaktadır. Bu insan haklarına aykırıdır, insafsızlık, vicdansızlıktır. Bu haksız uygulamaya son verilmeli ve bagajlardan alınan ekstra ücretler kaldırılmalıdır” dedi.
KABİN MEMURLARI MAAŞLARINA ZAM İSTİYOR
Çakırözer trenlerde görevli kabin memurlarının maaşlarında yüzde 30 düşüş yaşandığını belirterek, “Kabin memurlarının zaman içinde maaşları yükseleceğine düşmekte. Fazla mesaileri ödenmiyor. Personellerin şikayetlerinin dinlenerek, çözüme kavuşturulması yönünde bir çalışma sistemi oluşturulmalıdır. Kabin memurlarının maaşları yükseltilerek, mağduriyetleri giderilmelidir ve çalışanların özlük hakları iyileştirilmelidir” dedi.
DEMİRYOL ÇALIŞANLARININ ÖZLÜK HAKLARI İYİLEŞTİRİLMELİ
Demiryollarında çalışan taşeron işçilerin yaşadığı sorunlara da dikkat çeken Çakırözer, “Demiryollarında çalışan taşeron işçilerimiz ayın 7’sinde alması gereken maaşları ay ortasında almaktadır. Geç yatan maaşlar nedeniyle de çalışanlar mağdur edilmektedir. Emekçilerimizin maaşları tam tarihinde ödenmelidir. Demiryol çalışanlarımızın özlük hakları iyileştirilmelidir” dedi.
Kaynak : www.anadolugazetesi.com