21 Kasım’da devreye girecekti.
Bir süre önce Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi tarafından yapılan açıklama da 21 Kasım’da tam kapasiteyle devreye gireceği belirtilen Trambüs toplu taşıma sistemi bugün de ulaşıma açılmadı.
Merak uyandırdı.
Dün Şanlıurfa’da düzenlenen Uluslararası Ulaşım Zirvesi’nin ardından hizmete sunulacağı açıklanan Trambüs’ün bugün ulaşım hizmetine açılmaması merak uyandırdı.
Proje bedeli 60 milyon TL.
60 milyon TL yatırımla 4 etaptan oluşan projenin ilk etabı, 7 bin 736 metre uzunluğundaki toplu taşıma merkezinden müzeler bölgesine ulaşım olarak planlandı. 2. Etabı toplu başıma merkezinden Karaköprü’ye, 3. Etabı toplu taşıma merkezinden Eyyübiye Devlet Hastanesine ve 4. Etabı ise toplu taşıma merkezinden Harran Üniversitesi Osman Bey kampüsü arasında raylı sistemle ulaşım ağı olarak planlanan Trambüs projesindeki araçların uzunluğu 25 metre.
Ulaşıma fayda sağlayacak mı ?
Trambüs projesinin Şanlıurfa’nın trafik sorununa fayda sağlayıp sağlamayacağı konusunda ise farklı görüşler belirtildi. Trambüs’ün trafiği aksatmaları nedeniyle 1981 yılında Ankara’dan, 1984 yılında İstanbul’dan, 1992 yılında ise İzmir’de kullanımdan kaldırıldığı öğrenildi.
Şehir plancıları projeyi yanlış buluyor.
Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar, 2017 yılında konunun gündeme geldiği sırada bir gazeteye yaptığı açıklama da projenin Şanlıurfa trafiğinin intiharı olacağını söylemişti. Selim Açar açıklamasında ‘’Proje şehir trafiğini rahatlatmak yerine aksine sorunlar yaratacak. Şanlıurfa trafiğinin rahatlaması için metro ya da hava ray sisteminin yapılması gerekiyor.’’ İfadelerini kullanmıştı.
Bakanlık red kararı vermişti.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin Trambüs projesine Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da red cevabının geldiği iddia edilmişti. Arkelojik Sit Alanı olan Haleplibahçe bölgesinde trambüs hattına enerji elde etmek için inşa edilen trafo merkezlerinin yer seçiminin doğru olmadığı neden gösterilerek, Bakanlık yapılan izinsiz inşai uygulamaların Şanlıurfa’nın kültür ve tarihi dokusuna zarar verdiğini bildirmişti.
‘’Trambüs çağımızın ulaşım sistemi’’
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Ekim ayında gazetecilere test edilen Trambüs ile şehir turu attırırken açıklamalarda bulunmuştu. Başkan Çiftçi açıklamasında Trambüs’ün çağımızın ulaşım sistemi olduğunu, sessiz, çevreci ve kapasitesi çok yüksek bir şekilde ulaşımı sağladığını ifade etmişti. Çiftçi, yakıt olarak da çok tasarruflu bir sistem olduğunu dizelin 3’te 1’ine, benzinin ise 5’te 1’ine kadar ingirdendiğini bildirmişti.
İhaleyi alan firma sıkıntıda mı ?
Trambüs projesinin hizmete girmemesinin nedeninin ihaleyi alan firmanın ekonomik sıkıntılar çekmesi olduğu iddia edildi.
Trafik vatandaşları canından bezdiriyor.
Öte yandan Şanlıurfa’nın en önemli sorunlarının başında trafik geliyor. Şehrin kilit noktalarında tıkanan trafiğe vatandaşlar isyan ediyor. Özellikle de mesai saatlerinde trafiğe takılan vatandaşlar yüzlerce metrelik araç kuyruğu oluşturuyor ve yetkililerden bu soruna bir an önce çözüm bulmasını istiyor.
Kaynak : www.medyaurfa.com