Bakan Mehmet Cahit Turhan “Lapis Lazuli koridoru Afganistan, Türkmenistan, Hazar Denizi, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında ekonominin, ticari ilişkilerin ve ulaşım bağlantılarının gelişimini amaçlayan çok önemli bir girişim. Hazar geçişli “Orta Koridor” ve Lapis Lazuli güzergahı Asya ve Avrupa'yı bağlayan iki önemli koridor.”
Transit ve Ulaştırma İşbirliği Anlaşmasına Taraf Ülkelerin Uluslararası Ulaştırma Bakanları Konferansı 28 Kasım 2018 tarihinde Türkmenistan'ın Türkmenbaşı şehrinde gerçekleştirildi.
“Asya Avrupa arasında günde 1.5 milyar dolarlık ticaret yapılıyor”
Türkiye'yi temsilen konferansa katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, açılış oturumunda yaptığı konuşmada, Asya ve Avrupa kıtaları arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin giderek derinleştiği bir dönemden geçildiğine dikkati çekerek iki kıta arasındaki ticaretin günde 1,5 milyar dolara ulaştığını belirtti.
“2025’de iki kıta arasındaki ticaret hacminin 740 milyar dolara çıkması bekleniyor”
Turhan, bu ticaret hacminin artarak devam etmesi ve 2025'te 740 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini ifade ederek söz konusu ticaret hacmi göz önüne alındığında iki kıta arasındaki ulaşımın geliştirilmesinin büyük önem taşıdığının görüldüğünü vurguladı. Bu kapsamda, Lapis Lazuli koridorunun Afganistan, Türkmenistan, Hazar Denizi, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında ekonominin, ticari ilişkilerin ve ulaşım bağlantılarının gelişimini amaçlayan çok önemli bir girişim olduğunu ifade eden Turhan, Hazar geçişli “Orta Koridor” ve Lapis Lazuli güzergahının Asya ve Avrupa'yı bağlayan iki önemli koridor olarak hızla geliştiğini kaydetti.
“Türkiye Modern İpek Yolu’nun en önemli ülkesi”
Bakan Turhan, Türkiye olarak mega projelerle Transit ve Ulaştırma İşbirliği Anlaşması (Lapis Lazuli) Koridorunun Avrupa`ya bağlanması için büyük çaba sarf ettiklerini belirterek şöyle konuştu:
"Şüphesiz altyapı yatırımları ve taşımacılığın kolaylaştırılmasına yönelik adımlarımız bu güzergahların daha da etkinleşmesinin yolunu açacaktır. Bu koridorun etkin olarak hizmet vermesinde Hazar geçişinin rolü çok kritik. Yakın zamanda açılan Türkmenbaşı Uluslararası Limanı Modern İpek Yolu'nun en önemli projeleri arasında yer aldı. Bu liman yakın zaman önce tamamlanan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ile bir zincirin halkaları olarak Afganistan ve Çin'i, Orta Asya üzerinden Avrupa'ya bağlayacak. Kardeş ülke Türkmenistan'ın bu başarısı bizim için büyük bir övünç ve gurur kaynağıdır. Türkiye olarak mega projelerle bu koridorun Avrupa'ya bağlanması için büyük çaba sarf ediyoruz. Türkiye gelişmiş karayolu ağı ve kesintisiz demiryolu bağlantısı ile Modern İpek Yolu'nun önemli ülkelerinden biri haline gelmiştir."
“Mevcut demiryolu hatların rehabilitasyonu dâhil 13 projeyi uygulamaya devam ediyoruz”
Turhan, demiryolu ağının 12 bin 710 kilometreye ulaştığına dikkati çekerek, BM Trans Asya Demiryolu Ağı üzerine yeni demiryolu hatlarının inşası ve mevcut hatların rehabilitasyonu dahil olmak üzere 13 projeyi uygulamaya devam ettiklerini; son 15 yılda ulaşım altyapısını güçlendirmek için 520 milyar lira yatırım yaptıklarını ifade etti.
Turhan, ulaştırma altyapılarının geliştirilmesinin önemli olmakla birlikte tek başına yetmediğini belirterek, "Belli güzergahların öncelikli ulaştırma koridorları haline dönüştürülmesi ancak bu hat üzerinde taşımacılığın kolaylaştırılması, çok modlu alternatiflerin ve lojistik imkanların geliştirilmesi ile mümkündür." ifadesini kullandı.
"Afganistan’dan Türkiye’ye Avrupa’ya ticaret koridoru”
Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Han Çakiyev de bölgesel ve ulusal olarak İpek Yolu'nun canlandırılmasına yönelik çalışmaların giderek arttığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Lapis Lazuli Anlaşması çerçevesinde ticaret koridoru Afganistan'ın Turgundi merkezi Aşkabat sonra Hazar ile bağlanarak Bakü'ye kadar devam etmektedir. Sonra Tiflis'ten Türkiye'ye, Türkiye'den de Avrupa'ya gidecektir. Orta Asya'yı Avrupa ile birleştiren bu Transit Ulaştırma Koridoru ticaret hacmimizi geliştirmeye de yardım edecektir. Bu konferans dünya toplumuna 'Türkmenistan Büyük İpek Yolu'nun kalbi' sloganının gerçekten hayata geçtiğini göstermektedir."
“ İpek yolu, bir damar gibi ülkelerin geliştirilmesine, kültürel kaynaşmasına yardım ediyor”
Azerbaycan Başbakan 1. Yardımcısı Yakup Eyubov da ticaret yollarının eskiden beri bir damar gibi ülkelerin geliştirilmesine, kültürel kaynaşmasına yardım ettiğini belirterek, "Lapis Lazuli taraf ülkelerinin yapacağı çok işler vardır. Aralık ayında test yükünün gönderilmesi söz konusu, bununla beraber hangi alanların geliştirilmesi gerektiğini görmüş olacağız." dedi.
Konferansta Özbekistan, Afganistan ve Gürcistan temsilcileri de söz alarak Lapis Lazuli Anlaşması'nın yol haritasının oluşturulmasına yönelik taleplerini ve anlaşmanın ülkeleri açısından önemini dile getirdi.
RayHaber
RaillyNews
BlauBahn
OtonomHaber
TeleferikHaber
Türkiyenin demiryolu ağı
Home
/
993 Türkmenistan
/
ASYA
/
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi
/
DEMİRYOLU
/
DÜNYA
/
GENEL
/
İpek Yolu
/
KARAYOLU
/
Lapis Lazuli Anlaşması
/
Lastik Tekerlekli Sistemler
/
Manşet
/
modern ipek yolu
/
Transit Ulaştırma Koridoru
/
TÜRKİYE
/
Türkiyenin demiryolu ağı
/
Türkiye Modern İpek Yolu’nun En Önemli Ülkesi
Türkiye Modern İpek Yolu’nun En Önemli Ülkesi
Türkiyenin demiryolu ağı
Labels:
993 Türkmenistan,
ASYA,
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi,
DEMİRYOLU,
DÜNYA,
GENEL,
İpek Yolu,
KARAYOLU,
Lapis Lazuli Anlaşması,
Lastik Tekerlekli Sistemler,
Manşet,
modern ipek yolu,
Transit Ulaştırma Koridoru,
TÜRKİYE,
Türkiyenin demiryolu ağı