Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan, Bakanlık olarak hükümetin desteğiyle 16 yıldır ülke ve millet için kesintisiz çalıştıklarını söyledi.
Ulaştırma ve haberleşme altyapısına bugüne kadar 537 milyar lira yatırım yapıldığını ifade eden Turhan, bunun 100 milyar liradan fazlasını kamu-özel sektör iş birliğiyle gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Turhan, bu yıl da geçmişte olduğu gibi birbirinden önemli dev projeleri hizmete sunduklarını vurgulayarak, 3 bin 510 projeye de devam ettiklerini aktardı.
Bu yıl dünyanın en büyük projelerinden biri olan İstanbul Havalimanı'nın ilk fazını 29 Ekim'de hizmete açtıklarını anımsatan Turhan, şöyle devam etti:
"Karadeniz'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya bağlayan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda bulunan ve 14 bin 300 metreyle Türkiye'nin en uzun karayolu tüneli olma özelliğini taşıyan Ovit Tüneli'ni açtık. Kıtaları aşan projelerimizden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün inşasına devam ettiğimiz gibi, rüzgar testlerini de tamamladık. Ülkemizin deniz üzerinde ikinci havalimanı olacak Rize-Artvin Havalimanı'nda şu ana kadar 16 milyon tona yakın dolgu yaptık. Mendirek imalatında 2 bin 600 metreye ulaştık. Ülkemizi dünyanın ticaret merkezi yapacak en önemli projelerinden biri olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin tamamlayıcılarından biri olan Kars Lojistik Merkezi'nin inşasını tamamlanma aşamasına getirdik."
İzmir ve Manisa'yı birbirine bağlayan önemli projelerden Sabuncubeli Tüneli'ni haziranda hizmete açtıklarını hatırlatan Turhan, geçen yıl temeli atılan ve Avrupa'nın en uzun tüneli olacak Yeni Zigana Tüneli'nde delme işlemlerinin önemli bir bölümünü tamamladıklarını, tüneli gelecek yıl hizmete vereceklerini dile getirdi.
"Bölünmüş yol uzunluğu 28 bin 870 kilometreye çıkacak"
Bakanlığın bu yıl, dış manipülasyonlar olmasına rağmen projelerle, yatırımla ve hizmetle dolu bir yıl geçirdiğine dikkati çeken Turhan, gelecek yılın da daha yoğun bir performansla devam edeceğini söyledi.
Turhan, gelecek yıl İstanbul, Bursa ve İzmir'i birbirine bağlayacak 426 kilometre uzunluğundaki otoyol projesini tamamlayarak, hizmete almayı planladıklarını ifade etti.
Bölünmüş yolların uzunluğunu 16 yılda 6 bin 101 kilometreden 26 bin 400 kilometreye çıkardıklarına işaret eden Turhan, bu yılın sonuna kadar da mesafeyi 28 bin 870 kilometreye çıkaracaklarını anlattı.
Turhan, toplam uzunluğu 107 kilometre olan İzmir-Aydın devlet yolunu da bu yıl tamamlayacaklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Yolun günümüze kadar 51,9 kilometrelik kesimini BSK ile 38 kilometrelik kesimini ise sathi kaplama yaptık. Ayrıca 2019 yılı içinde Çay-Bolvadin-Emirdağ, Kahta-Narince-Siverek yolları ile Siverek Çevre Yolu, Antalya Kuzey Çevre Yolu gibi projeleri de tamamlayacağız. Bununla birlikte önemli tünel çalışmalarımızdan bazıları olan Malatya-Hekimhan, Ilışar, Honaz, Alacabel, Aşık Şenlik, Karasu, Güzeldere ve Ilgar tünellerini de hizmete vereceğiz."
Turhan, ülkenin dört bir yanında başlatılan hızlı tren ve yüksek hızlı tren inşa çalışmalarına gelecek yıl da devam edeceklerini ifade ederek, "Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Demiryolu Hattı inşasını 2019 yılı sonunda tamamlamak için çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Demiryolu Hattı'nın Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak kesimini 2020, Uşak-Manisa-İzmir kesimini 2021 ve Ankara-Bursa hattını 2020 yılında tamamlayarak işletmeyi açmayı planlıyoruz." diye konuştu.
Gayrettepe-İstanbul Havalimanı raylı sistem bağlantısı ile Sabiha Gökçen Havalimanı demiryolu bağlantısını gelecek yıl tamamlayacaklarını aktaran Turhan, Samsun, Amasya, Tokat ve Sivas illerini sınırlarına alan 378 kilometre uzunluğundaki Samsun-Kalın Demiryolu Hattı Modernizasyonu Projesi'ni de gelecek yıl tamamlamayı amaçladıklarını kaydetti.
Turhan, havayollarında ise Balıkesir Merkez Havalimanı'nın yeni terminal binasını hizmete vereceklerini aktararak, Kayseri Havalimanı Yeni Terminal Binası ve Apron Yapımı ile Amasya Merzifon Havalimanı Yeni Terminal Binası ve Apron Yapımı projelerini de 2019 Yatırım Programı'na aldıklarını bildirdi.