RayHaber

RaillyNews

BlauBahn

OtonomHaber

TeleferikHaber

Bursa İMO Başkanı Mehmet Albayrak T2 Projesi Metro Olmalı

Bursa'da yaşanan çevre ve ulaşım sorunlarını masaya yatıran İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi (İMO) Başkanı Mehmet Albayrak, kent içi ulaşımın yanlış planlandığını savundu.

Bursa kentinin çözüm bekleyen önemli sorunlarından birisi kent içi ve kent dışı ulaşımı olduğunu ifade eden Başkan Albayrak çözüm noktası ile ilgili şunları dile getirdi:

"Araçların değil, insanların bir yerden bir yere ulaştırılmasına öncelik tanıyan ve yolcuların gereksinimlerine cevap veren entegre bir ulaşım sistemi oluşturmak ve işletmek esas amacımız olmalıdır. Bursa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Master Planı Revizyonunu hazırlıyor ve yılbaşından sonra kamuoyu ile paylaşılacağı ifade ediliyor. Sivil Toplum Kuruluşu sorumluluğumuzun gereği ulaşım ile ilgili pek çok araştırmamız ve önerimiz oldu. İMO Bursa Şubesi, bu şehirde yaşanan sorunlara canlı tanık olan ve ulaştırma konusunda teknik donanıma sahip birçok üyesi olan bir meslek örgütüdür. Ancak ne yazık ki kent sorunları konusunda yerel yönetimlerimizle yeterli bilgi paylaşımında bulunamamaktadır. Akademik odaların bilgi birikimi ve deneyimlerinden faydalanmak yerel yönetimlerimizin ve kentimizin yararına olacaktır. Bursa ulaşımı sil baştan yeniden ele alınıp, köklü çözümler plana işlenirken bugüne kadar önemli tespitler ve öneriler sunmuş olan Odamızın ve ilgili Akademik Odaların, planın hazırlayıcıları arasında olmamasını doğru bulmuyoruz. Ulaştırmayı ergonomik ve ekonomik hale getirmek için toplu ulaşımın planlı ilerlemesi gerekli. Oysa kentimizde Hafif Raylı Sistem, planlamadaki eksiklikler ve yapılan değişikliklerle verimli şekilde kullanılamamaktadır. Sonrasında verimi arttırmak için yapılan tüm çalışmalar Büyükşehir Belediyesi bütçesine ek maliyetler getirmeye devam etmektedir. Son olarak sinyalizasyon sistemi ile ilgili 9.5 milyon Euroluk bir bedel ödenerek düzenlemeler yapılacak. Bu kadar yüksek bedeller ödeyerek aldığımız hizmet gerçekten verimli kullanılabilecek mi? Sistemdeki düzenleme ile sefer aralıklarını 5 dakikadan 2,5 dakikaya indirmek mümkün olabilecek mi? Olumsuz yönde yaptığımız tüm uyarılarımıza rağmen Kent Meydanından Terminale kadar inşa edilen T2 hattının; verimli olabilmesi için birçok yeni öneri getirilmektedir. Kentin geleceğine yeni bir problem yüklememek, yeni ekonomik külfetler getirmemek için yol yakınken gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. T2 Hattının Hafif Raylı Sisteme dönüştürülmesi en doğru ve rantabl karardır."

Hattın, TÜYAP Fuar Alanı, yakında hizmete girecek olan Adalet Sarayı, Terminal, DOSAB, Ovaakça Mahallesi ve gelişmekte olan Panayır Mahallesi de düşünülerek büyük bir nüfusu taşıyacak şekilde olması gerektiğinin altını çizen Başkan Albayrak T2 hattı ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Otobüs, minibüs, servis araçları ve otomobillerin aynı hat üzerinde hareket etmesi nedeniyle T2 hattı zaten atıl durumda kalacaktır. Kent Meydanındaki istasyonun yeniden düzenlenerek HRS ile bağlı hale getirilmesi ve hat üzerindeki istasyonların elden geçirilerek azaltılmasıyla daha verimli hat elde edilecektir. Bu hat için imal edilen ve satın alınan tramvaylar da Görükle - Üniversite arasında kullanılabilecek şekilde yeniden projelendirilebilirler. Stadyumun ardından, Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesinin inşaatı da bittiğinde; Acemlerdeki trafik sıkışıklığının bugün içinde bulunduğu durumdan çok daha vahim bir hal alacağı hepinizin malumudur. Master Plan Revizyonunda Acemler ile ilgili çözümünün ne olacağını da merakla bekliyoruz. Umuyoruz ki İMO Bursa Şubesi olarak daha önce sunduğumuz çözüm önerileri dikkate alınmıştır. Ülke ekonomisinde sorunlar yaşadığımız; sınırlı bütçelerle iş yapmaya çalıştığımız şu günlerde belediyelerimizin de bütçeleri yeni yatırımlar için belirsizliğini koruyor. Bu nedenle Bursanın öncelikleri iyi sıralanmalıdır diye düşünüyoruz. Yarım kalacak bir sürü yatırım yapmak yerine aşağıda sıraladığımız yatırımların tamamlanmasına öncelik verilmesi önemlidir. 1nci öncelik Stadyum ve Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi de düşünüldüğünde Acemlerin bütününün tamamlanması olmalıdır. 2ncü öncelik T2 Hattının Hafif Raylı Sisteme dönüştürülmesi ve istasyonların buna göre düzenlenmesidir. 3ncü öncelik Şehir Hastanesi`ne ulaşımın düzenlenmesi ve entegrasyonu olmalıdır. Gelecekte sıkıntılar yaşamamak yerine zamanında doğru planlama yapılırsa kentin sorunlarının azalacağı görülecektir."
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024