Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Gaziray projesini Gaziantep Büyükşehir Belediyesiyle imzalanan protokolle ortaklaşa yaptıklarını belirterek, projenin bir an önce bitirilmesi hususunda yetkililere talimat verdiğini söyledi.
Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Gaziantep’e gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, koordinasyon toplantısında şehir içinde yürütülen ulaşım altyapı yatırımlarını masaya yatırdı, çalışmalarda gelinen son noktayı öğrendi. Ayrıca, Gaziray yol güzergâhında incelemelerde bulunan Bakan Turhan’ı, Organize Sanayi Bölgesindeki şantiyeyi gezdiren Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bakana çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Gaziantep’e yürütülen çalışmaları yerinde görmek amacıyla ziyaret gerçekleştirdiğini kaydeden Bakan Turhan, Gaziantep Valiliğinde düzenlene toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’den ilçe belediye başkanlarından, milletvekillerinden ve iş adamlarından çalışmalar hakkında bilgi aldığını aktardı.
YENİ KAVŞAKLAR YAPILACAK
Gaziantep Türkiye’nin en hızlı kalkınan şehirlerinden bir tanesi olduğunu aktaran Bakan Turhan, şunları kaydetti: “Gaziantep, tarihinden edindiği tecrübeyle bilgiyle, kültürüyle, sanayisini ve ticaretini çok hızlı geliştiren bir şehrimiz. İthalat ve ihracatıyla da ülkemizin en önemli kentlerindendir. 7 milyar dolara yaklaşan ihracatıyla Türkiye’de 6’ncı sırada bulunuyor. Dünya’nın 180 ülkesine ihracat yapıyor. Sadece güney komşularımızla değil, kıtalararası ticarette de Gaziantep, önemli bir görev icra ediyor. Böyle hızlı büyüyen şehrin tabi ki altyapı ihtiyaçları hızlıca gelişiyor. Bu manada Gaziantep mevcut karayolu ulaşım altyapısının geliştirilmesi amacıyla çevre yolu, otoyol ve D-400 karayolu üzerindeki bazı kavşakların iyileştirilmesi konusunda yaptığımız çalışmalarda; büyüyen ve gelişen bu şehrin yeni ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, yeni kavşakların yapılması gerektiği ve bunların da bir an önce tamamlanıp, hizmete alınması kanaati oluştu.
GAZİRAY İÇİN TALİMATLAR VERİLDİ
Demiryolu ulaşımı konusunda Gaziantep’in içerisinden geçen Güney Demir Yolu hattımız, şehrin içerisindeki kısmını hızlı demiryolu ulaşımına uyumlu hale getirmek amacıyla başlatılmış olan Gaziray projesinin de bir an önce bitirilmesi hususunda Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğümüze talimatları verdik. Bu projeyi Gaziantep Büyükşehir Belediyesiyle imzaladığımız protokolle ortaklaşa yapıyoruz. Demir yolu konusu, ülkemizin geçmişten beri acı bir hatırası olan bir konusudur. AK Parti hükümetlerinin iktidara gelmesiyle birlikte demir yolu konusu, devlet politikası haline getirilmiştir. Mevcut demir yolu hatlarının rehabilitasyonu, güvenli ve konforlu bir hizmet sağlaması adına demir yolu hattının tamamını iyileştirdik. Bu hatlarımızın daha güvenli bir hale gelmesi ve daha ekonomik işletme yapılabilmesi için elektrokasyon ve sinyalizasyon sistemlerimizi geliştiriyoruz. Ülke genelinde yüzde 45’ini tamamladık. Bu bölgede de çalışmamızı sürdürüyoruz. Ülkemizi yüksek hızlı trenle tanıştıran iktidarımız, bunu sadece Ankara-İstanbul, Ankara-Konya hattıyla bırakmayacak, Ankara-İzmir, Ankara-Sivas çalışmalarımız, yine Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hattında çalışmalarımız devam ediyor. Mevcut konvansiyonel hattımız, Gaziantep’ten Adana’ya 5 saat 10 dakikada ulaşımı sağlarken, inşaat çalışmalarını başlattığımız Mersin-Adana-Gaziantep aksında Gaziantep’ten bir vatandaşımız, 1,5 saatte Gaziantep’le Adana arasında konforlu ve güvenli bir biçimde ulaşım imkanına sahip olacak” dedi.
GAZİRAY PROJESİ HAKKINDA
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve TCDD arasında 22 Mayıs 2014 tarihinde yapılan protokolle Gaziray Banliyo Hattı projesinin yapımına 13 Şubat 2017 tarihinde başlandı. 1,5 milyar TL’lik Gaziray projesiyle; kent merkezi, 6 adet OSB ve küçük sanayi bölgeleri birbirine bağlanacak. Bu kapsamda mevcuttaki 25 kilometrelik banliyo hattı yenilenecek, 16 adet istasyon oluşturulacak. İstasyon kullanımında; banliyö ve hızlı tren araçlarına erişim sağlanırken aynı zamanda yaya sirkülasyonunun sürekliliğinin sağlanması adına üst geçit olarak hizmet verecek şekilde planlanacak. Gaziantep Ulaşım Ana Planı (GUAP) kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda, Gaziantep’ten geçen mevcut demir yolu hattının kent geçişinde yoğun kullanıma sahip alanlarda yaya ve taşıt sirkülasyonuna izin vermediği, bölgede bariyer etkisi yarattığı tespit edildi. Bu nedenle güzergâh üzerinde, Kültür Kongre Merkezi-Zeytinli Mahallesi, Mücahitler Budak Mahallesi, Hastaneler-Oteller bölgesi geçişlerinde yaya ve taşıt ulaşımının güvenli sağlanması ve bariyer etkisini ortadan kaldırmak amacıyla söz konusu 4 paralel hattın yaklaşık 5 kilometrelik kısmının aç-kapa yapılarak yer altına alınacak. Gaziray projesiyle, 11 adet üst ve alt geçit yapılacak. Ayrıca son durak olan Oduncular İstasyonu’ndan 1 kilometre sonra Taşlıca Mevkiinde Çevre Yolu sınırında yaklaşık 93 bin metrekare büyüklüğünde Gaziray Bakım ve Depo Sahası kurulacak. Gaziray Projesinde kullanılması planlanan araçların 1 setinde toplam 1000 yolcu taşınacak, ilk etapta 8 set araç hizmet verecek. Yapım çalışmaları devam eden projenin yüzde 77 oranında fiziki gerçekleşmesi sağlandı. Hedef yılı 2030 olan Gaziantep Ulaşım Ana Planında; Gar bölgesinde bulunduğu konum açısından farklı ulaşım türlerinin entegrasyonuna uygunluğu dikkate alınarak gar bölgesi, ana transfer merkezi olacak. Gar Ana Transfer Merkezi’nin 2030 yılında; günlük en az 877 bin 540 yolcu taşıması bekleniyor. Proje çalışmaları devam eden Gar Ana Transfer Merkezi’nde 25 metrelik yaya geçişi yapılacak.
RayHaber
RaillyNews
BlauBahn
OtonomHaber
TeleferikHaber
TÜRKİYE
Home
/
27 Gaziantep
/
DEMİRYOLU
/
DEMİRYOLU ULAŞIMI
/
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
/
Gaziantep Ulaşım Ana Planı
/
Gaziray güzergahı
/
Gaziray istasyonları
/
Gaziray Projesi
/
GENEL
/
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
/
KENTİÇİ Raylı Sistemler
/
Manşet
/
Metro
/
TCDD
/
TÜRKİYE
/
Gaziray Projesi'nde Çalışmalar Hızlanacak