Kocaeli’den İstanbul’a her gün çeşitli sebeplerle binlerce insan seyahat ediyor. Bu seyahat özel araç ile, şehirler arası otobüs ile, Kocaeli Büyükşehir ulaşım şirketi Ulaşımpark’ın 200 nolu hatları ile ve 200 nolu hatta göre daha pahalı, sefer sayısı çok az ve saatleri bir çok kişiye uymayan tren ile sağlanıyor.
Kocaeli’nin nüfusu 2017 verilerine göre 1. 883.270 yaklaşık 2 milyon olarak düşünebilirsiniz. Kocaeli’ de sanayi ve ticaret, eğitim hareketliliği, kalifiye olan /olmayan çalışma çağındaki iş gücü, ücretsiz seyahat eden emekli/ genç emekli 65 yaş üstü, şehir hayatı imkanları, yaşam şartları, yaşam kalitesi, İstanbul’a bağlantılı işler, çalışmalar, eğitim vb. bir çok unsuru düşündüğünüzde Kocaeli- İstanbul arasında her gün her gün binlerce kişi İstanbul’a günübirlik gidip geliyor.
Sadece 200 nolu hattın Kocaeli- Kartal metrosu (80km) günlük yolcu sayısı ortalama beş bin kişi. Hafta sonları 6-7 bini bulduğu belirtiliyor. Ayda 150 binden fazla insan İstanbul’a gidiyor. Sadece bu rakam bile demiryolu ulaşımını güçlendirmek için yeterlidir sanırım.
Herkesin özel aracı olmayabilir, olsa da çeşitli sebeplerden dolayı özel araçla İstanbul’ a gitmek istemeyebilir (Maliyet, trafik, İstanbul’da toplu taşımanın rahatlığından faydalanma, güzergah farkı vs.). Şehirler arası otobüs şirketlerinin maliyetleri yüksek, taşıma ücretleri her bütçeye uygun değil bu yüzden herkes tarafından tercih edilmeyebiliyorlar.
Geriye kalıyor toplu taşıma. Özel araç ve şehirlerarası otobüsü tercih etmeyen 5.000 kişi Ulaşımpark’ın 200 nolu hatları ile İstanbul’a gidip geliyor. Ulaşımpark’ın titiz yönetimi önerileri dikkate alarak sefer sayılarını artırıyor, işini dikkatli yapıyor fakat yolcu sayısı çok. Artık durum 200 nolu hattın kapasitesini de aşıyor. Eskiden belli saat ve günlerde olan yolcu yoğunluğu şimdi günün her saatinde yaşanıyor.
Asıl sorun da zaten bu. Bu saate kadar Ulaşımpark konuyla ilgili yapabileceği yatırımı yaptı. Yolcu sayısının artması ile yeni ve yolcu için de rantabl olan çözümler gerekiyor.
Geçmişte İzmit İstanbul arasındaki banliyö trenleri ulaşım konusunda iyi bir yöntemdi. Tren ulaşımı bu gün de mevcut ulaşım araçlarının yanında oldukça gerekli, acil bir ihtiyaç. Banliyö treni gelse 200 nolu hattın müşteri ve şehirlerarası otobüs şirketlerinin müşterisi azalır mı? Evet biraz azaltır ama bu şirketlerin yoğunluktan dolayı yaşadıkları sıkıntıları da azaltır ve daha rantabl çalışabilirler. Ulaşım araçlarındaki yolcu yoğunluğu beraberinde birçok sorun da getiriyor. Bunlar da göz ardı edilen konular.
İşin başka bir boyutu da mevcut toplu taşımada iyi niyetli gayretlere rağmen insana, Kocaeli’ ye yakışır şekilde yolculuk edilemiyor. 200 nolu hattın İzmit İstanbul/ Kartal seyahati en az 1.5 saat sürüyor. Trafik yoğun olursa 2 saat ve fazlası da mümkün ve insanlar ayakta gidiyorlar.
Bu durumu anlamak için ayakta yolculuk etmek gerekiyor, durakta bekleyen yüzlerce yolcudan biri olmak, oturarak gelmek için 45 dakika -1 saat ayakta sıra beklemek gerekiyor. Araçlar o kadar dolu ki, 45 dakika sıra beklemeden ayakta bile yolculuk yapamıyorsunuz. Kocaeli’den İstanbul’a yolculuk bu kadar sıkıntılı, zor, yorucu olmamalı.
Kocaeli’ den İstanbul’a toplu ulaşım ile ulaşmak bu devirde, Türkiye’de sanayisi gelişmiş, Türkiye’nin nitelikli insan kaynağına sahip bir şehirde bu kadar zor. Hatta anlattığımdan daha zor. Konuya çözüm getirmesi gereken mercilerin bu deneyimi bir vatandaş gibi yaşaması gerekiyor.
Konuyu telefonda ilettiğim Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu görev süresi dolana kadar çözüm için gayret göstereceğini belirtti. Bu konuda sıkıntı yaşayan Kocaelililerin de TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan konuyu talep etmesi, ısrarcı ve takipçi olması gerekiyor.
Diyeceksiniz ki şehir yöneticileri konuyu bilmiyorlar mı? Muhtemelen biliyorlar ama tekrar talep etmek gerekiyor. Buradan talebimizi yineliyoruz, Ulaştırma Bakanlığı, TCDD Genel Müdürlüğü, şehir yöneticileri, Kocaeli milletvekilleri kısacası konunun tüm ilgili taraflarınca talebimizin dikkate alınacağını ve incelenerek rantabl sonuçlanmasını bekliyoruz.
Kocaeli- İstanbul arasında toplu ulaşım insana ve Kocaeli’ye yakışır şekilde yapılmalı. Yaşanan sıkıntı yakından görülmeli, konu ilgililerce incelenmeli, Kocaelililerin yaşadığı bu sorunu konuyla ilgili tüm aktörler birlikte iyi niyet ve insancıl yaklaşım ile çözebilirler. Herkesi bu konuyu tam olarak anlamaya ve çözümü için daha fazla gayret göstermeye davet ediyorum. Ülkemizin kaynakları sorunu çözmek için yeterli. Ülkenin sanayi yükünü çeken ve tüm olumsuzluklarını da yaşayan bir kentin bireyleri 80-100 km ötedeki şehre bu kadar sıkıntılı ulaşmamalı.
Sözün özü, Türkiye’nin ve dünyanın her yerine kolayca ulaşılan bir dönemde Kocaeli- İstanbul arasında insana ve bölgemize yaraşır durumda seyahat etmek istiyoruz. İlgililere duyurulur. (ozgurkocaeli)
Öğr. Gör. Tümay MERCAN Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü/ Yönetim Danışmanı
tumaymercan@hotmail.com
Twitter:Tümay Mercan@Tumaymercan
Facebook:Tümay Merca
RayHaber
RaillyNews
BlauBahn
OtonomHaber
TeleferikHaber
Ulaşımpark
Home
/
34 İstanbul
/
41 Kocaeli
/
Banliyö Trenleri
/
DEMİRYOLU
/
GENEL
/
KARAYOLU
/
KENTİÇİ Raylı Sistemler
/
kocaeli
/
Lastik Tekerlekli Sistemler
/
Manşet
/
Marmara Bölgesi
/
Metro
/
TCDD Genel Müdürlüğü
/
TÜRKİYE
/
Ulaşımpark
/
Kocaeli-İstanbul Toplu Ulaşım Sorunu Acilen Çözülmeli
Kocaeli-İstanbul Toplu Ulaşım Sorunu Acilen Çözülmeli
Ulaşımpark
Labels:
34 İstanbul,
41 Kocaeli,
Banliyö Trenleri,
DEMİRYOLU,
GENEL,
KARAYOLU,
KENTİÇİ Raylı Sistemler,
kocaeli,
Lastik Tekerlekli Sistemler,
Manşet,
Marmara Bölgesi,
Metro,
TCDD Genel Müdürlüğü,
TÜRKİYE,
Ulaşımpark