RayHaber

RaillyNews

BlauBahn

OtonomHaber

TeleferikHaber

1915 Çanakkale Köprüsü'nde Kule Keson Temelleri Yüzdürüldü

Yapım çalışmalarına 18 Mart 2017 tarihinde başlanan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün en önemli aşamalarından 'kule keson temellerinin kuru havuzdan ıslak havuza yüzdürülmesi' işlemi, TBMM Başkanı Binali YILDIRIM, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit TURHAN, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir URALOĞLU, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanları Lütfi ELVAN, Ahmet ARSLAN ile çok sayıda kamu ve özel sektör temsilcisinin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Törende konuşan TBMM Başkanı Binali YILDIRIM, köprünün Cumhuriyet'in 100. Yılı 2023'e planlandığını, ancak projenin 18 Mart 2022'de tamamlanacağını belirtti.

"İstanbul'u aziz milletimizin başkenti yapan Fatih'in, gemileri karadan bir gecede Haliç'e indirdiği gibi buradan da biz o tarihi köprünün temelini karadan denize alıyor ve hazırlanan yerlere birkaç ay sonra yerleştiriyoruz" diyen YILDIRIM, köprünün yaklaşık maliyetinin 20 milyar TL olduğunu, bu miktarın birçok ülkenin yıllık gelirinden daha fazla olduğunu söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit TURHAN da 1915 Çanakkale Köprüsü'nün, İstanbul Boğazı'nın iki katı uzunluğundaki Çanakkale Boğazı'nın iki yakasını birleştireceğini belirterek, "Köprü tamamlandığında ülkemizin en önemli hizmet, sanayi ve turizm merkezi Trakya ile göz bebeğimiz Batı Anadolu Bölgesi'ndeki ekonomik ve sosyal yaşam çok daha cazip hale gelecektir" dedi.

Keson batırma işleminin köprü yapımında en zahmetli aşamalardan olduğunu söyleyen TURHAN, Kamu - Özel iş birliği modeliyle yapımı gerçekleştirilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yaklaşık 3 milyar 100 milyon avro yatırım tutarıyla ülkemizin en büyük projelerinden olduğunu ifade etti.

Feribotla yapılan bir saatlik yolculuğun, bu köprüyle 4 dakikaya düşeceğine işaret eden TURHAN, "Bu sayede, yapımı devam eden Gebze - İzmir ile Edirne - Kınalı - İstanbul - Ankara Otoyolu, İzmir - Aydın ile Marmara ve Ege Bölgelerindeki otoyolların birbiriyle entegre olmasını da sağlamış olacağız" dedi.

TURHAN, 1915 Çanakkale Köprüsü ile ülke ekonomisinin can damarı ve nüfusun önemli bir bölümünün yaşadığı Marmara ve Ege Bölgesinde, liman, demiryolu, hava ulaşım sistemleri ve karayolu ulaşım ağının bütünleşeceğini; Avrupa Birliği ülkeleri ve özellikle de Bulgaristan ve Yunanistan merkezli yük hareketlerinin hızlı bir şekilde Ege, Batı Anadolu ve Batı Akdeniz'e ulaşacağını söyledi.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün konumu kadar mühendislik potansiyeliyle de övgüleri hak ettiğini söyleyen TURHAN, tamamlandığında 2023 metrelik orta açıklığıyla dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olacağını, toplam uzunluğunun yan açıklıklar ve viyadüklerle birlikte 4 bin 608 metreyi bulacağını sözlerine ekledi.

1915 Çanakkale Köprüsü, toplam 324 km uzunluğunda projelendirilen Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu'nun Malkara-Çanakkale Kesimi kapsamında yer alıyor.

88 km Otoyol ve 13 km Bağlantı Yolu olmak üzere toplam 101 km uzunluğundaki Malkara-Çanakkale Kesimi; Malkara yerleşiminin güneyinden, Şarköy ilçesinin batısından geçtikten sonra güneybatıya yönelerek Evreşe ilçesinin doğusundan Gelibolu Yarımadası'na, Gelibolu'nun kuzeyinden geçerek Sütlüce – Şekerkaya mevkileri arasında yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü ile Lapseki ilçesi Şekerkaya mevkiine ulaşıyor.

Tabliyesi 45,06 m genişlikte ve 3,5 m yükseklikte ikiz tabliye olarak planlanan köprünün kule temelleri Asya tarafında -45 m, Avrupa tarafında ise -37 m derinlikte iyileştirilmiş deniz tabanına serbestçe oturacak. Çelik kule yüksekliği yaklaşık 318 m olacak köprü, 2x3 şeritli olarak trafiğe hizmet edecek.

Kule kesonlarının oturacağı konumlarda zemin iyileştirmesi için 203 adedi kuzey kulede, 165 adedi güney kulede olmak üzere 2,5 m çapında toplam 368 adet çelik kazık çakıldı.

Asma Köprü yapım çalışmalarında Asya ve Avrupa Ankraj imalatları, Asya Yaklaşım viyadüğünde kazı çalışmaları devam ederken, Asya Kule temeli için tesviye çalışmalarına devam ediliyor.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024