RayHaber

RaillyNews

BlauBahn

OtonomHaber

TeleferikHaber

Avrasya Tüneli Geçiş Ücreti Ne Kadar 2019?

Deniz altından geçen dünyanın ilk iki katlı karayolu tüneli olma özelliğini taşıyan Avrasya Tüneli'nin geçiş ücretleri ve fiyat tarifesi belli oldu. Birçok vatandaş tarafından günde binlerce geçiş yapılan Avrasya Tüneli'nin geçiş ücretinin ne kadar olduğu büyük merak konusu. Peki Avrasya Tüneli geçiş ücreti ne kadar 2019? Otomobil, minibüs geçişleri kaç para? İşte 2019 Avrasya Tüneli geçiş ücreti ve diğer tüm detaylar...

AVRASYA TÜNELİ 2019 GEÇİŞ ÜCRETLERİ NE KADAR?

İstanbul’da araç trafiğinin en yoğun olduğu yerlerden biri olan Kazlıçeşme – Göztepe hattında hizmet veren Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir mesafede hizmet veriyor.

Projenin 5,4 kilometrelik bölümü, denizin altına inşa edilen iki katlı tünelden ve bağlantı tünellerinden oluşurken, Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9,2 kilometrelik güzergahta yol genişletme çalışmaları yapılmıştır.

Avrasya tüneli fiyatı
Köprü trafiği ve araç yoğunluğuna girmeden Avrasya Tüneli üzerinden boğazın bir yakasından diğer bir yakasına geçmenin de bir maliyeti bulunuyor. OGS ve HGS sistemleri ile geçiş yapılan tünelin ücret bilgilerini ve 2019 güncel fiyat tarifesini araştırdık.

Araç türüne göre Avrasya Tüneli geçiş ücreti
Otomobil: 23.30 TL
Minibüs: 34.90 TL
Geçiş ücreti her iki yöne geçişte de aynı oranda uygulanmaktadır. Yani ödeme her iki yöne geçerken de ayrı ayrı ödenir. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde olduğu gibi Avrupa yönüne geçişte ücret alınmaması gibi bir durum söz konusu değildir.

Avrasya tüneli ödemeleri nasıl yapılır?
Ödemeler HGS ve OGS hizmeti ile gerçekleştirilmektedir. Ayrıca HGS ve OGS anlaşmalı bankaları olarak Garanti Bankası ve Yapı Kredi bankası da kullanılmaktadır. Geçiş esnasında gişeler ortak olduğu için dilediğiniz gişeden geçiş yapabilir, bakiye hesabınızdan düşecektir.

Herhangi bir OGS veya HGS hesabınız yoksa Bankalar veya PTT Şubeleri aracılığı ile yeni bir OGS veya HGS hesabı açabilirsiniz.

OGS veya HGS hesaplarındaki bakiyenin yetersiz olması durumunda tekrar hesabınıza yükleme yaptıktan sonra, Avrasya Tüneli web sitesi üzerinde bulunan “Ödeme” sayfasını kullanarak veya anlaşmalı banka, PTT üzerinden ödeyebilirsiniz.

Geçiş ihlali sonrası 15 gün içerisinde geçiş ücretinin ödenmesi durumunda ceza uygulanmıyor. 15 günden sonra yapılacak ödemelerde ise geçiş ücretine ek olarak geçiş ücretinin 4 katı ihlal cezasının ödenmesi gerekiyor.

Avrasya tünelinden geçişi yasak olan araçlar
Otomobil ve Minibüs dışında birçok aracın Avrasya Tüneli’ni kullanması ve buradan geçiş yapmasına izin verilmiyor. Avrasya tünelinden geçemeyen araçlar aşağıda listelenmiştir.

Bisiklet
Motosiklet
Otobüs
Kamyon
Tır
Çekici araç
İkiden fazla aks bulunan araçlar
5 ton üzeri ağırlıktaki araçlar
Tehlikeli madde taşıyan araçlar
2 metre 80 cm üzerindeki araçlar

AVRASYA TÜNELİ

Avrasya tüneli ya da İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi, temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atılan Asya ve Avrupa yakalarını, Kennedy Caddesi’nde Kumkapı ile D-100 Karayolu’nda Koşuyolu mevkii güzergahında deniz tabanının altından bağlayan ve boğaz geçişine imkan sağlayan karayolu tünelidir. Toplam güzergah tünel ve bağlantı yolları ile 14,6 kilometredir. Kumkapı ile Koşuyolu arasında yoğun trafikte 100 dakikaya varan seyahat süresinin 5 dakikaya kadar indirilmesi hedeflenmiştir.

İstanbul Boğazı'nda üç köprü ve bir arabalı feribotla beraber alternatif bir karayolu geçişi sağlamak amacıyla, Marmaray'ın 1,2 kilometre kadar güneyinde inşa edilen proje mevcut üç köprünün ve arabalı feribotun trafik yüklerini paylaşarak İstanbul'a daha dengeli bir şehir içi ulaşımı sağlanması beklenmektedir. İstanbul'da Marmaray tüp geçidinden sonra ikinci deniz altı tünelidir. Tünelin geçiş ücreti iki yönlü alınmakla birlikte; 2017 yılı için arabalar için ₺16,60, minibüsler için ₺24,90'dı.

Proje
Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi), Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlıyor. İstanbul’da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet veren Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor.

Projenin 5,4 kilometrelik bölümü, deniz tabanı altına özel bir teknoloji ile inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşurken, Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9,2 kilometrelik güzergâhta yol genişletme ve iyileştirme çalışmaları gerçekleştirildi. Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yaklaşım yolları genişletilerek kavşak, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri inşa edildi.

Tünel geçişi ve yol iyileştirme-genişletme çalışmaları, bütüncül bir yapıda araç trafiğini rahatlatıyor. İstanbul’da trafiğin çok yoğun olduğu güzergâhta yolculuk süresi kayda değer miktarda azalırken, güvenli ve konforlu yolculuğun ayrıcalığını yaşamak mümkün hale geliyor. Ayrıca çevre ve gürültü kirliliğinin azalmasına da katkı sağlanmış oluyor.

Tünel Özellikleri
Tünel kazısını yapan ve ‘Yıldırım Bayezid’ adı verilen tünel açma makinesi (TBM); 33,3 kW/m2’lik kesici kafa gücü ile dünyada 1. sırada, 12 bar’lık tasarım basıncı ile 2. sırada ve 147,3 m2’lik kesici kafa alanı ile 6. sırada yer alıyor.

Sismik aktivitesi yüksek ‘Kuzey Anadolu Fayı’, Avrasya Tüneli güzergâhının 17 km yakınından geçiyor. Sismik aktivitelerden doğacak gerilme ve yer değiştirmeleri kabul edilebilir düzeye indirmek amacıyla tasarlanan iki sismik bileziğin (sismik mafsal/conta) Tüneldeki konumları özenle belirlendi. Yer değiştirme limitleri, kayma için ±50 mm, uzama/kısalma için ±75 mm olarak belirlenen sismik bilezikler, laboratuvarlarda test edilerek uygunluğu ve başarısı kanıtlandıktan sonra üretildi. Bilezikler, geometrik boyutları ve maruz kalacağı sismik aktivite seviyesi dikkate alındığında, TBM tünelcilik sektöründe bu özelliklere sahip ‘ilk’ uygulama oldu.

Deprem davranışı ile ilgili tasarımda, moment büyüklüğü Mw = 7,25 kabul edilmiş olup; Tünelin 500 yılda bir görülebilecek depreme karşı ‘servis şartları’ ve 2.500 yılda bir görülebilecek depreme karşı ise ‘güvenlik şartları’ bozulmaksızın davranabileceği ortaya konuldu. Tasarım aşamasında sismik bilezik konumlarının başarıyla saptandığı, Tünel inşaatı sırasında sürekli ölçülen ‘kesici kafa döndürme moment’ (tork) değerleriyle doğrulandı.

Tünelin kazı sürecinde 440 kesici disk, 85 keski ve 475 fırça değiştirildi. Kazı sırasında, sürekli değişen jeolojik şartlar nedeniyle 4 kez, ‘özel eğitimli dalgıçlar’ tarafından hiperbarik bakım-onarım operasyonu yapılması gerekti ve tümü başarıyla tamamlandı. Toplam 47 gün süre kaybına neden olan bu operasyonların biri, Tünelin yaklaşık en derin noktasına rastladı. 10,8 bar gibi bugüne kadar denenmemiş bir basınç ortamında yapılmak zorunda kalınan bu tamir-bakım operasyonunun başarıyla tamamlanması ile dünyada bir ‘ilk’ gerçekleştirildi ve kazının devamı sağlandı.

Yap-İşlet-Devret Modeli
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM), Avrasya Tüneli Projesi’nin tasarım, inşaat ve işletmesini gerçekleştirmesi için Yapı Merkezi ve SK E&C firmalarının ortaklığı ile kurulan Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.’yi (ATAŞ) görevlendirdi. İşletme süresinin tamamlanması ile Avrasya Tüneli kamuya devredilecek.

Yap-işlet-devret modeliyle 1 milyar 245 milyon dolarlık bir yatırımla 22 Aralık 2016'da hayata geçirildi.

Ödülleri
Engineering News Record (ENR) Dergisi, "Dünya Çapında En İyi Tünel Projesi", Ekim 2016
ITA (International Tunnel Association) Uluslararası Tünelcilik Ödülleri, ‘Yılın Projesi’ Ödülü, Kasım 2015
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, En İyi Çevresel Ve Sosyal Uygulama Ödülü, Mayıs 2015
Thomson Reuters Project Finance International (PFI), En İyi Altyapı Proje Finansman Anlaşması, 2012
Euromoney Project Finance Deals of the Year, Avrupa’nın En İyi Proje Finans Anlaşması, 2012
Emea Finance, En İyi Kamu-Özel Sektör Ortaklığı, 2012
Infrastructure Journal, En Yenilikçi Ulaşım Projesi, 2012 (Kaynak: Süperhaber)
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024