Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Sakarya'da temelini attığı BMC üretim ve teknoloji üssü, Eskişehir adına "kötü haber" anlamına gelebilir. Tesisin ilk fazının 2020 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. Tesisin üretim planı içerisinde ise BMC hızlı tren ve metro fabrikasının bulunması, hızlı tren üretiminde bu tesisin kullanılacağı
iddialarını güçlendiriyor.
TÜLOMSAŞ milli yüksek hızlı tren projesi için 50 yeni mühendis istihdam alarak geçtiğimiz yıl Nisan ayında düzenlenmesi planlanan ihaleye katılacaktı. Ancak ihale iptal edildi ve TÜLOMSAŞ'ın yerli ve milli YHT üretimi projesinde devre dışı bırakıldığı haberlere konu oldu.
Şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temelini attığı BMC tesisi de hızlı tren üretim fabrikasını da içermesiyle, Eskişehir ve TÜLOMSAŞ için milli YHT üretiminde şans kalmadığını gösteriyor.
Tamamlandığında 10 bin kişiye istihdam sağlayacak
Sakarya'da temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan BMC fabrikası, tamamlandığında 10 bin kişiye istihdam ve ülke ekonomisine yıllık 5 milyar dolar katkı sağlayacak. Sakarya'nın Karasu ilçesinde 222 hektar alan üzerine kurulu ve fazlar halinde toplam 500 bin metrekare kapalı alana ulaşacak olan BMC üretim ve teknoloji üssünde birinci fazın faaliyete geçme tarihi 2020.
Yıllık 5 milyar dolar katma değer
Üretim ve teknoloji üssü tamamlandığında yaklaşık 10 bin kişilik bir istihdam sağlayacak ve ülke ekonomisine yıllık 5 milyar dolar katma değer üretecek. Bu entegre tesis içerisinde BMC tank fabrikası, BMC zırhlı araç ve askeri kamyon fabrikası, BMC ticari araç fabrikası, BMC motor fabrikası, BMC hızlı tren ve metro fabrikasının fazlar halinde inşa edilmesi planlanıyor. Toplam yatırım büyüklüğünün 500 milyon doları aşması bekleniyor. Tesisin bugün temelinin atıldığı birinci faz, yaklaşık 100 bin metrekarelik bölümü kapsıyor ve 2019 yılı sonuna kadar tamamlanıp, 2020 yılı başında faaliyete geçmesi planlanıyor. (Anadolugazetesi)
RayHaber
RaillyNews
BlauBahn
OtonomHaber
TeleferikHaber
TÜLOMSAŞ
Home
/
26 Eskişehir
/
BMC
/
DEMİRYOLU
/
GENEL
/
Hızlı Tren
/
hızlı tren üretimi
/
İç Anadolu Bölgesi
/
Manşet
/
Milli YHT Üretimi
/
Milli Yüksek Hızlı Tren Projesi
/
ŞEHİRLERARASI Raylı Sistemler
/
TÜLOMSAŞ
/
Eskişehir Hızlı Tren Üretimini Elden Kaçırdı