Metro İstanbul, İstanbul’u bir ağ gibi sarmaya devam ediyor. Toplam 170,05 km. uzunluğundaki 13 kent içi raylı sistem hattı ile her gün 2 milyonun üzerinde yolcuya hizmet vermeye devam eden Metro İstanbul'un hatları şöyle;
KADIKÖY-TAVŞANTEPE METRO HATTI
İstasyonlar
Kadıköy
Ayrılık Çeşmesi
Acıbadem
Ünalan
Göztepe
Yenisahra
Kozyatağı
Bostancı
Küçükyalı
Maltepe
Huzurevi
Gülsuyu
Esenkent
Hastane-Adliye
Soğanlık
Kartal
Yakacık-Adnan Kahveci
Pendik
Tavşantepe
Hattın 1. etabı 2012 yılında tamamlanmış ve Kadıköy ile Kartal arasındaki 21,7 km’lik bölümde, 16 istasyon ile hizmete açılmıştır. Yakacık-Adnan Kahveci, Pendik ve Tavşantepe istasyonlarının inşasıyla, hattın 2. etabı da tamamlanmıştır. 2. etapla birlikte, hattın uzunluğu 26,5 km’ye, istasyon sayısı da 19’a çıkmıştır.
Hat, Kadıköy’den başlayarak Acıbadem bölgesinde D100 güzergâhına oturmakta ve Tavşantepe’ye kadar bu güzergâhı takip etmektedir. Hat üzerinde Maltepe ile Huzurevi istasyonları arasında ve Maltepe İstasyonu bölgesinde, 52 araç (13 tren) kapasiteli depo ve toplam 32 araç kapasiteli bakım atölyesi bulunmaktadır. Depo ve atölye sahaları dâhil olmak üzere, hattın tamamı yer altında inşa edilmiştir.
Hizmete Açılış Tarihleri
İhale Tarihi: 14.01.2008
Sözleşme Tarihi: 06.03.2008
İşe Başlama Tarihi: 21.03.2008
İlk Aracın Teslim Alınması: 11.01.2011
İlk Aracın Raya İndirilmesi: 27.01.2011
Tünellerin Tamamlanması: Ekim 2011
Sinyal Sisteminin Devreye Alınması: Mart 2012
Deneme Seferlerinin Başlaması: 8 Mayıs 2012
1. Etabın İşletmeye Açılış Tarihi: 17 Ağustos 2012
Ayrılık Çeşmesi İstasyonu’nun Açılışı: 29 Ekim 2013
2. Etabın İşletmeye Açılış Tarihi: 10 Ekim 2016
İşletme Bilgileri
Hat Uzunluğu: 26,2 Km.
İstasyon Sayısı: 19
Vagon Sayısı: 144 (36 adet 4’lü Tren)
Sefer Süresi: 82 Dk.
İşletme Saatleri: 06.00 - 00.00
Yolcu Taşıma Kapasitesi: 70.000 Yolcu/Saat
Tasarlanan Sefer Sıklığı: 90 Sn. (Teorik), 120 Sn. (Pratik)
Sefer Sıklığı: 4 Dk. (Pik Saatte)
İstasyon Yapıları
Hattın tünelleri, Kadıköy - Kozyatağı ve Kartal - Kaynarca arasında TBM; Kozyatağı - Kartal arasında ise NATM yöntemi ile kazılmıştır. Bostancı İstasyonu’nda, alternatif işletme ihtiyacı düşünülerek ilave bir ray hattı ve iki yan peron bulunmaktadır. Bunun dışındaki tüm istasyonlar, yan peron olarak inşa edilmiştir. İstasyon boyu 180 metredir ve 8’li tren işletmesine uygun yapıdadır. İşletmede 259 adet yürüyen merdiven ve 70 adet asansör yer almaktadır. 30 adedi engelli yolcuların geçişine imkân verecek şekilde tasarlanmış 315 turnike ile erişim hizmeti verilmektedir.
Sistem Emniyeti ve Güvenlik
M4 Kadıköy - Tavşantepe Metro Hattı’nda yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı duman ve yolcu tahliye senaryoları hazırlanmış ve bu senaryolarla ilgili simülasyonlar yapılarak test edilmiştir. İstasyonlarda bulunan toplam 991 kamerayla sistem sürekli olarak gözlemlenmekte, kontrol edilmekte ve güvenlik görevlileri aracılığı ile denetimler yapılmaktadır.
Hattın ve depo sahasının sinyalizasyonu, sürekli iletişim bazlı Hareketli Blok sistemine sahiptir. Sinyalizasyon sistemi Thales CBTC sistemi olup trenlerin sürücüsüz park imkânı mevcuttur.
Hattın inşasında kullanılan tüm ekipmanlar yüksek derecede ısıya dayanıklı ve zehirli gaz çıkarmayan malzemelerden seçilmiştir. Yangın durumunda yolcuların en kısa sürede ve güvenli bir şekilde tahliyesini sağlamak için; tam otomatik olarak çalışabilen, başta NFPA olmak üzere standartlara uygun, güvenilir duman kontrolü ve tahliye sistemi mevcuttur.
Kadıköy - Tavşantepe Metro Hattı’nda, tüm sistemin enerji beslemesi, 3 ayrı noktadan yapılmaktadır. Her üç besleme noktasının da devre dışı kalması durumunda, 2 ayrı uçta bulunan jeneratörler devreye girmektedir. Jeneratörlerin devreye girmesiyle, tünel içerisinde kalan tüm trenler en yakın istasyona ulaştırılmakta ve yolcuların tahliyesi sağlanmaktadır. Enerji beslemesinin sağlanamaması ve jeneratörlerin de devre dışı kalması gibi bir durumda; aydınlatma sistemi ve elektronik kontrol sistemleri, 3 saat süreyle kesintisiz güç kaynakları vasıtasıyla beslenebilmektedir.
Entegrasyon
Kadıköy İstasyonu’nda, T3 Kadıköy - Moda Tramvay Hattı, şehir hatları, deniz otobüsleri ve deniz motorlarına,
Ayrılık Çeşmesi İstasyonu’nda, Marmaray işletmesine,
Ünalan İstasyonu’nda, metrobüs işletmesine,
Pendik İstasyonu’nda, İETT otobüsleri aracılığı ile Pendik Yüksek Hızlı Tren Garı’na aktarma yapılabilir.
ÜSKÜDAR-ÇEKMEKÖY METRO HATTI
İstasyonlar
Üsküdar
Fıstıkağacı
Bağlarbaşı
Altunizade
Kısıklı
Bulgurlu
Ümraniye
Çarşı
Yamanevler
Çakmak
Ihlamurkuyu
Altınşehir
İmam Hatip Lisesi
Dudullu
Necip Fazıl
Çekmeköy-Sancaktepe
M5 Üsküdar-Çekmeköy Hattı, Anadolu Yakası’nın ikinci metro hattı olup, Türkiye’nin ilk sürücüsüz metro hattıdır. Hat, Üsküdar Meydanı’ndan başlayarak, Ümraniye ilçe merkezinden geçmekte ve Çekmeköy Meydanında son bulmaktadır.
İnşa edildiği güzergâh üzerinde yüksek yolcu potansiyeline sahip olan hattın İstanbul Büyükşehir Belediyesi raylı sistemler gelecek vizyonu çerçevesinde sürdürülen çalışmalarla, Sultanbeyli ve Kurtköy bölgesine uzatılması planlanmaktadır.
Hizmete Açılış Tarihi
1. Etap Üsküdar-Yamanevler: 15 Aralık 2017
2. Etap Yamanevler-Çekmeköy: 21 Ekim 2018
İşletme Bilgileri
Hat Uzunluğu: 20 Km.
İstasyon Sayısı: 16
Araç Sayısı: 126
Sefer Süresi: 32 Dk. tek yön
İşletme Saatleri: 06.00 - 24.00
Günlük Yolcu Sayısı: 180.000 (Ortalama)
Günlük Sefer Sayısı: 334
Sefer Sıklığı: 8 Dk.
İstasyon Yapıları
Hattın tünelleri TBM ve NATM yöntemi ile kazılmıştır. İstasyonların tamamı yer altında inşa edilmiştir. İstasyon boyu 140 metredir (Üsküdar İstasyonunda 150 metre) ve 6’lı tren işletmesine uygun yapıdadır. İstasyonların tamamında engelli erişimini sağlayacak özel giriş turnikeleri ve asansörler ile diğer yolcular için yürüyen merdivenler bulunmaktadır. Kısıklı istasyonunda giriş bölgesinden konkors katına (turnike katı) erişim sadece asansörler ile sağlanmakta, konkors katından (turnike katından) peron katına hem asansör hem de yürüyen merdivenler ile erişim sağlanmaktadır. Sistem UTO tam otomatik sürücüsüz şekilde işletildiği için tüm peronlarda PAKS (Peron Ayırıcı Kapı Sistemi) bulunmaktadır.
Entegrasyon
Üsküdar İstasyonu’nda, Marmaray, İETT ve deniz iskelelerine,
Altunizade İstasyonu’nda, metrobüs işletmesine aktarma yapılabilir.
LEVENT-BOĞAZİÇİ Ü./HİSARÜSTÜ METRO HATTI
İstasyonlar
Levent
Nispetiye
Etiler
Hisarüstü-Boğaziçi Üniversitesi
M6 Metro Hattı, M2 Yenikapı - Hacıosman Metro Hattı ile gelen yolcuların Boğaziçi Üniversitesi ve Hisarüstü bölgesine erişimini sağlamaktadır. Yeni Avusturya Tünel Açma (NATM) yöntemiyle ve tek tüp tünel olarak inşa edilen M6 Metro Hattı bu yapısı ile diğer metro hatlarından farklıdır.
Tek ray hattı üzerine inşa edilmiş olan sistemde trenler istasyon bölgelerinden geçişmekte, diğer alanlarda inşa tekniği nedeni ile aynı sadece tek yönde sadece bir araç yol almaktadır.
Hizmete Açılış Tarihi
19.04.2015
İşletme Bilgileri
Hat Uzunluğu: 3,3 Km.
İstasyon Sayısı: 4
Vagon Sayısı: 12 adet
Sefer Süresi: 7 Dk. tek yönde
İşletme Saatleri: 06.00 - 00.00
Günlük Yolcu Sayısı:
Günlük Sefer Sayısı: 156 Sefer/Tek Yön
Sefer Sıklığı: 5 Dk. (Pik Saatte)
İstasyon Yapıları
Hattın tüm istasyonları yer altında ve orta peron olarak inşa edilmiştir. Etiler istasyonunda turnike bölgesi ile peron arakatı arasında erişim sadece asansörler ile sağlanmakta olup diğer istasyonlarımızda yürüyen merdivenlerle de erişim sağlanmaktadır.
Entegrasyon
Levent İstasyonu’nda, M2 Yenikapı - Hacıosman Metro Hattı’na aktarma yapılabilir.
KABATAŞ-BAĞCILAR TRAMVAY HATTI
İstasyonlar
Bağcılar
Güneştepe
Yavuzselim
Soğanlı
Akıncılar
Güngören
Merter Tekstil Merkezi
Mehmet Akif
Zeytinburnu
Mithatpaşa
Akşemsettin
Merkezefendi
Cevizlibağ
Topkapı
Pazartekke
Çapa-Şehremini
Fındıkzade
Haseki
Yusufpaşa
Aksaray
Laleli
Beyazıt
Çemberlitaş
Sultanahmet
Gülhane
Sirkeci
Eminönü
Karaköy
Tophane
Fındıklı
Kabataş
Hattın ilk etabı, Sirkeci ile Aksaray arasında inşa edilmiş ve 1992 yılında açılmıştır. Topkapı ve Zeytinburnu yönlerine bağlanan hat, daha sonra Eminönü İstasyonu’na kadar uzatılmıştır. 29 Haziran 2006 tarihinde de Galata Köprüsü üzerinden geçerek Kabataş’a bağlanmıştır.
Kabataş bölgesinde, F1 Taksim - Kabataş Füniküler Hattı üzerinden M2 Yenikapı Hacıosman Metro Hattı ile bağlantısı kurulmuş ve bu şekilde 4. Levent ile Atatürk Havalimanı arasında raylı sistemler ile ulaşım imkânı sağlanmıştır. 2006 yılında hizmete alınan ve yüksek tabanlı tramvay araçları ile işletilmekte olan T2 Zeytinburnu - Bağcılar Hattı’nın tüm istasyonları, sadece bir hafta sonunda alçak tabanlı tramvaylar ile uyumlu hale getirilmiş ve 3 Şubat 2011 tarihinde T1 Hattı ile birleştirilmiştir. Bu çalışma ile Bağcılar’dan Kabataş’a aktarmasız raylı ulaşım sağlanmıştır.
Hizmete Açılış Tarihleri
Aksaray - Beyazıt: 13.06.1992
Sirkeci - Beyazıt: 10.07.1992
Aksaray - Topkapı: 29.10.1992
Topkapı - Zeytinburnu: 10.03.1994
Sirkeci - Eminönü: 20.04.1996
Eminönü - Fındıklı: 01.01.2005
Fındıklı - Kabataş: 01.06.2006
Zeytinburnu - Bağcılar: 15.09.2006 (T2 Hattı)
T1 - T2 Hatlarının Birleştirilmesi: 3 Şubat 2011
İşletme Bilgileri
Hat Uzunluğu: 19,3 Km.
İstasyon Sayısı: 31
Vagon Sayısı: 92
Sefer Süresi: 65 Dk. tek yönde
İşletme Saatleri: 06.00 - 00.00
Günlük Yolcu Sayısı: 320.000 Yolcu
Günlük Sefer Sayısı: 295 Sefer / Tek Yön
Sefer Sıklığı: 2 Dk. (Pik Saatte)
İstasyon Yapıları
Hattın tamamındaki istasyonlar alçak tabanlı tramvay araçlarının çalışmasına uygun olup engelli erişimi için girişleri engelli erişimine uygun teknik şartlarda rampalar ile inşa edilmiştir. Sadece Topkapı istasyonu Topkapı alt geçidi içerisinde inşa edilmiş olduğu için asansör ile erişim sağlanmıştır.
Entegrasyon
T1 tramvay hattı yüksek kapasitesi ve güzergahı ile omurga hatlarımızdan sayılmaktadır, bu sebeple güzergahı üzerinde pek çok noktada diğer toplu ulaşım araçlarına aktarma imkanı sağlamaktadır.
Bağcılar İstasyonu’nda, M1B Yenikapı-Kirazlı metro hattına,
Zeytinburnu İstasyonu’nda M1A Yenikapı-Atatürk Havalimanı metro hattı ve Metrobüs hattına,
Cevizlibağ-Atatürk Öğrenci Yurdu İstasyonu’nda metrobüs hattına,
Topkapı İstasyonu’nda T4 Topkapı – Mescid-i Selam tramvay hattına,
Yusufpaşa İstasyonu’nda M1A Yenikapı-Atatürk Havalimanı ve M1B Yenikapı-Kirazlı metro hatlarına,
Aksaray İstasyonu’nda M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattı ve Marmaray işletmesine,
Laleli-İstanbul Üniversitesi İstasyonu’nda M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattına,
Sirkeci İstasyonu’nda Marmaray işletmesine,
Eminönü İstasyonu’nda deniz işletmeleri ile,
Karaköy İstasyonu’nda F2 Karaköy-Beyoğlu tarihi tünel hattı ve deniz yolu işletmelerine,
Kabataş İstasyonu’nda F1 Taksim-Kabataş füniküler hattı, Şehir Hatları, İDo ve deniz motorlarına aktarma yapılabilir.
KADIKÖY-MODA TRAMVAY HATTI
İstasyonlar
İskele Cami
Çarşı
Altıyol
Bahariye
Kilise
Moda İlkokulu
Moda Caddesi
Mühürdar
Damga Sokak
Kadıköy İDO
1 Kasım 2003 tarihinde hizmete giren Kadıköy - Moda Tramvay Hattı’nın uzunluğu 2,6 km’dir ve hatta toplam 10 istasyon yer almaktadır. 4 adet tramvay aracının çalıştığı Kadıköy - Moda Tramvay Hattı, Kadıköy Meydanı’ndan başlamakta ve otobüs özel yolu üzerinden Bahariye Caddesi’ne ulaşmaktadır. Bahariye Caddesi’ni takip ederek Moda’ya ulaşan hat, Moda Caddesi üzerinden tekrar Kadıköy Meydanı’na ulaşmaktadır.
Hizmete Açılış Tarihi
01.11.2003
İşletme Bilgileri
Hat Uzunluğu: 2,6 Km.
İstasyon Sayısı: 10
Vagon Sayısı: 4
Sefer Süresi: 20 Dk.
İşletme Saatleri:
Hafta İçi : 06:55 – 21:00
Cumartesi : 08:30 – 21:00
Pazar: 10:00 – 20:00
* Kadıköy'den hareket eden ilk ve son araç saatleridir, seferlerde işletmeye bağlı olarak değişiklikler meydana gelebilir. Bu saatler bilgilendirme amacı ile verilmiştir.
Günlük Yolcu Sayısı: 2.500 Yolcu
Günlük Sefer Sayısı: 82
Sefer Sıklığı: 10 Dk. (Pik Saatte)
Nostaljik Tramvay Hattı
T3 Hattı; kısmen, eski 20 numaralı tramvay hattının güzergâhını takip etmektedir. Kadıköy Meydanı, Altıyol ve Bahariye Caddesi’nden geçerek, Moda İlkokulu önü ve Moda Caddesi’nden tekrar Kadıköy İDO İskelesi önüne gelmekte ve bir ring işletmesi olarak çalışmaktadır. Tek yön işletmeciliği ile yapılan sistemde, Almanya Jena şehrinden ikinci el olarak alınan Tatra GT6 model tramvay araçları ile hizmet verilmektedir. İşletme, 20 numaralı eski tramvay hattının güzergahını kullanması ve nostaljik araçlarla işletilmesi nedeniyle, Nostaljik Tramvay Hattı olarak da dile getirilmektedir. Bu araçların tüm bakım, onarım ve revizyon işlemleri; Kadıköy-İDO İstasyonu yakınında bulunan tramvay bakım atölyesinde yapılmaktadır.
İstasyon Yapıları
Bu hattın tüm istasyonları otobüs duraklarında olduğu gibi kaldırım seviyesinde bulunmaktadır, hat üzerinde kapalı bir durak yapısı yoktur.
Entegrasyon
Kadıköy-İDO İstasyonu’nda İDO deniz işletmesine,
İskele Camii İstasyonu’nda, M4 Kadıköy-Tavşantepe metro hattı, otobüs hatları, Şehir Hatları, İDO ve deniz motorlarına aktarma yapılabilir.
TOPKAPI - MESCİD-İ SELAM TRAMVAY HATTI
İstasyonlar
Mescid-i Selam
Cebeci
Sultançiftliği
Yenimahalle
Hacı Şükrü
50.Yıl Baştabya
Cumhuriyet Mahallesi
Metris
Karadeniz
Taşköprü
Ali Fuat Başgil
Bosna Çukurçeşme
Sağmalcılar
Uluyol Bereç
Rami
Topçular
Demirkapı
Şehitlik
Edirnekapı
Vatan
Fetihkapı
Topkapı
T4 Tramvay Hattı, Sultançiftliği ve Gaziosmanpaşa bölgesinin yolcu trafiğini önemli aktarma noktalarına taşımak ve bölge trafiğini rahatlatmak amacıyla kurulmuştur. 17 Eylül 2007 tarihinde Şehitlik ve Mescid-i Selam istasyonları arasında hizmete açılan hat, 2. etabında da Edirnekapı ve Vatan bölgesinden geçerek Topkapı’ya ulaşmıştır. 18 Mart 2009 tarihinde hizmete alınan Şehitlik - Topkapı etabı ile birlikte, hattın toplam uzunluğu 15,3 kilometreye ulaşmıştır.
Yüksek tabanlı tramvay araçlarının kullanıldığı hat, Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa ve Eyüp Sultan ilçelerinden geçmektedir. Saatte, tek yönde 25.000 yolcu kapasitesi olan hattın istasyonları 3'lü diziler işletilecek şekilde tasarlanmıştır.
Hizmete Açılış Tarihleri
1. Etap Hizmete Açılış Tarihi: 12. 09. 2007
2. Etap Hizmete Açılış Tarihi: 18. 03. 2009
İşletme Bilgileri
Hat Uzunluğu: 15,3 Km.
İstasyon Sayısı: 22
Vagon Sayısı: 80
Sefer Süresi: 45 Dk. (Tek Yön)
İşletme Saatleri: 06.00 - 00.00
Günlük Yolcu Sayısı: 170.000 Yolcu
Günlük Sefer Sayısı: 431
Tek Yön Sefer Sıklığı: 4 Dk. (Pik Saatte)
İstasyon Yapıları
T4 hattı yüksek tabanlı tramvay araçlarıyla işletilmektedir, bu sebeple tüm peronlar yüksek inşa edilmiştir. İstasyonlarda engelli ve yaşlı yolcuların erişimi için rampalar ile yer altı istasyonlarında asansör ve yürüyen merdivenler bulunmaktadır.
Sistemde 7'si yer altında, 1’i viyadük üzerinde ve 14’ü yüzeyde olmak üzere toplam 22 adet istasyon bulunmaktadır.
Entegrasyon
Şehitlik İstasyonu’nda, metrobüs işletmesine,
Vatan İstasyonu’nda, M1A Yenikapı-Atatürk Havalimanı ve M1B Yenikapı-Kirazlı Metro hatlarına,
Topkapı İstasyonu’nda, T1 Bağcılar-Kabataş Tramvay Hattı ve metrobüs işletmesine aktarma yapılabilir.
MAÇKA-TAŞKIŞLA TELEFERİK HATTI
İstasyonlar
Maçka
Taşkışla
Taşkışla ile Maçka arasında hizmet veren hat, 11 Nisan 1993 tarihinde hizmete açılmıştır. Demokrasi Parkı ve Beyoğlu Evlendirme Dairesi arasındaki karayolu ve yaya ulaşımının zorluğunu ortadan kaldıran teleferik hattı, hem zaman tasarrufu sağlamakta hem de güzergahın eşsiz manzarası ile ayrı bir İstanbul keyfi sunmaktadır.
Hizmete Açılış Tarihi
11. 04. 1993
İşletme Bilgileri
Hat Uzunluğu: 0,3 km
İstasyon Sayısı: 2
Vagon Sayısı: 4
Sefer Süresi: 3,5 Dk.
İşletme Saatleri:
Yaz Tarifesi: 08:00 - 20:00
Kış Tarifesi: 08:00 - 19:00
* İstasyonların işletmeye açılış ve kapanış saatleridir, seferlerde işletmeye bağlı olarak değişiklikler meydana gelebilir. Bu saatler bilgilendirme amacı ile verilmiştir.
Günlük Yolcu Sayısı: 1.000 Yolcu
Günlük Sefer Sayısı: 90
Sefer Sıklığı: 5 Dk. (Pik Saatte)
Sistem
Her biri 6‘şar kişi taşıyan, tek yönde 2 kabin ve toplamda 4 kabin ile hizmet veren, ara direksiz ve iki istasyonlu havai hat taşıma sistemidir. Hat, biri taşıyıcı, biri çekici olmak üzere iki halat ile işlemektedir. Maçka ve Taşkışla’da bulunan iki istasyon arasında, 333,5 metre uzunluktaki hat üzerinde, tek yönde 12 kişi taşıma kapasitesi vardır. Enerji kesilmesi durumunda, jeneratör beslemesiyle kabinler istasyonlara getirilmektedir. Frenleme anında önce bir fren devreye girer, ikinci fren hız düşürülmesinde bir arıza olduğunda ve istasyonlardaki duruş anında devreye girer. Kabinlerin istasyonlara giriş hızları, istasyon girişi doğrultusunda mesafe detektörü tarafından kontrol ve kumanda edilmektedir. Her istasyonda hidrolik durdurucular vasıtasıyla kabinler durdurulur. Bu duruş, iki ayrı mesafe detektörü ile emniyetli bir şekilde yapılmaktadır.
EYÜP-PİYER LOTİ TELEFERİK HATTI
İstasyonlar
Eyüp
Piyerloti
Hat, İBB tarafından İstanbul genelinde yapılan Kentsel Tasarım Projeleri kapsamında, Haliç bölgesinin ihyası için inşa edilmiştir. Proje ile bölgenin tarihi ve turistik yapısını desteklemek ve yerli ve yabancı turistlerin kentin önemli seyir terasları arasına yer alan Piyer Loti Tepesi’ne erişimini kolaylaştırmak amaçlanmıştır.
İstasyon, dünyanın en bilinen turistik ziyaret noktaları arasında yer alan Piyer Loti Tepesi’ndedir. İstasyonun üst katında, bir de seyir dürbünü bulunmaktadır.
Hizmete Açılış Tarihi
30. 11. 2005
İşletme Bilgileri
Hat Uzunluğu: 0,42 km
İstasyon Sayısı: 2
Vagon Sayısı: 4
Sefer Süresi: 2,75 Dk.
İşletme Saatleri:
Yaz Tarifesi: 08:00 - 23:00
Kış Tarifesi: 08:00 - 22:00
* İstasyonların işletmeye açılış ve kapanış saatleridir, seferlerde işletmeye bağlı olarak değişiklikler meydana gelebilir. Bu saatler bilgilendirme amacı ile verilmiştir
Günlük Yolcu Sayısı: 4000 Yolcu
Günlük Sefer Sayısı: 200
Sefer Sıklığı: 5 Dk.
İşletim Hızı: 4 m/Sn.
Tek Kabin Yük Kapasitesi (8 Kişilik): 650 Kg.
Taşıma Kapasitesi: 576 Kişi/Saat
Seyahat Süresi: 165 Sn.
Saat Başına Ortalama Sefer Sayısı: 18 Sefer
Sistem
Her biri 8‘er kişi taşıyan, tek yönde iki ve toplamda 4 kabinle işletilen sistem, tek ara direkli ve iki istasyonlu havai hat taşıma sistemidir. Hat, hem çekici hem de taşıyıcı olarak kullanılan tek halat ile çalışmaktadır ve mekanik sistem Eyüp Sultan İstasyonu’nda yer almaktadır. Eyüp Sultan İstasyonu, Haliç kenarında yer alırken Piyer Loti İstasyonu, tarihi Piyer Loti Çay Bahçesi önünde yer almaktadır.
Sistem; aşırı rüzgâr, taşıyıcı halat ve makara sisteminde meydana gelebilecek arızalar, kabinlerin istasyonda doğru noktada durmaması ve aşırı hız gibi durumlarda otomatik olarak durmasını sağlayan, arıza ve bilgileri kumanda bilgisayarında gösteren güvenlik sistemine sahiptir. Kabinlerin istasyonlara uzaklık, hız, motor akımı, tork, emniyet mandalı pozisyonları, arıza listesi, aktif arızalar, rüzgâr hızı gibi teknik verileri bu bilgisayar sistemi üzerinde takip edilebilmektedir. Kabinlerde bulunan oturaklar katlanarak tekerlekli sandalye ile seyahate olanak sağlamaktadır. Enerji kesilmesi durumunda dizel motor devreye alınarak hidrolik sistem aktifleştirilir. Bu şekilde kabinler güvenli bir şekilde istasyonlara getirilir.
İstasyon Yapıları
Haliç İstasyonu, sistemi çalıştıran teknik ve mekanik aksamın da bulunması nedeni ile oldukça büyük tasarlanmıştır. 625 m² alan üzerinde kurulu olan istasyon, Eyüp Sultan Mezarlığı’nın alt tarafında, Haliç kıyısında yer almaktadır. Piyer Loti İstasyonu ise kabinlerin geri dönüş yaptığı bir istasyondur ve bulunduğu konumdaki coğrafi şartlar nedeni ile daha küçük tasarlanmıştır.
TAKSİM-KABATAŞ FÜNİKÜLER HATTI
İstasyonlar
Taksim
Kabataş
İstanbul şehir içi ulaşımında entegrasyonu sağlamak ve ulaşım sürelerini kısaltabilmek için pek çok noktada aktarma merkezleri oluşturulmaktadır. Kabataş bölgesi de farklı ulaşım modlarının birbiri ile entegre edildiği noktalardan biridir. Deniz, kara ve raylı ulaşımı entegre etmek amacıyla Taksim - Kabataş Füniküler Projesi planlanmış ve 29 Haziran 2006 tarihinde sistemin açılışı yapılmıştır.
Hizmete Açılış Tarihi
29. 06. 2006
İşletme Bilgileri
Hat Uzunluğu: 0,64 km
İstasyon Sayısı: 2
Vagon Sayısı: 4
Sefer Süresi: 2,5 Dk.
İşletme Saatleri: 06.00 - 00.00
Günlük Yolcu Sayısı: 35.000 Yolcu
Günlük Sefer Sayısı: 195 Sefer / Tek Yön
Sefer Sıklığı: 3 Dk. (Pik Saatte)
İstasyon Yapıları
Sistemin Taksim İstasyonu, M2 Taksim İstasyonu ile aynı kompleks içerisinde inşa edilmiştir. Sistemi kumanda eden ve hareketi sağlayan teknik ekipmanların tamamı, bu istasyon içerisinde yer almaktadır. Kabataş İstasyonu, bulunduğu yer itibari ile deniz seviyesi altında inşa edilmiştir. Deniz seviyesinden 16 m. aşağıda bulunan istasyon ile Taksim İstasyonu arasında, 70 m. kot farkı bulunmaktadır. İki istasyon arasındaki %22,19 derecelik eğim, Taksim İstasyonu’nda bulunan mekanik sistem tarafından kontrol edilen kablolu sistemin çekmesi ve karşı ağırlık prensibi ile sorunsuzca aşılmaktadır.
Entegrasyon
Taksim İstasyonu’nda, M2 Yenikapı - Hacıosman Metro Hattı ve T2 Taksim - Tünel Nostaljik Tramvayı’na,
Kabataş İstasyonu’nda, T1 Bağcılar - Kabataş Tramvay Hattı, şehir hatları, İDO, BUDO ve deniz motorlarına aktarma yapılabilir.
F1 Taksim - Kabataş Füniküler Hattı’nın devreye girmesi ile M2 Hattı’nı kullanan yolcuların Kabataş Deniz İskelesi’ne ve Atatürk Havalimanı’na gelen yolcuların da Taksim bölgesine raylı sistem ile erişimi sağlanmıştır.
YENİKAPI-ATATÜRK HAVALİMANI METRO HATTI
İstasyonlar
Atatürk Havalimanı
DTM-İstanbul Fuar Merkezi
Yenibosna
Ataköy
Bahçelievler
Bakırköy-İncirli
Zeytinburnu
Merter
Davutpaşa
Terazidere
Otogar
Kocatepe
Sağmalcılar
Bayrampaşa
Ulubatlı
Emniyet
Aksaray
Yenikapı
M1A Yenikapı - Atatürk Havalimanı, Metro İstanbul’un ilk raylı sistem işletmesidir. M1 işletmesinin ilk bölümünü oluşturan hat, Yenikapı entegrasyon bölgesinden başlar, Bayrampaşa bölgesinden geçerek Otogar İstasyonu’na ulaşır. Merter istikametini takip ederek Zeytinburnu’ndan geçen ve Atatürk Havalimanı'na kadar uzanan M1A Hattı, Suriçi bölgesini havalimanına bağlar.
Hizmete Açılış Tarihleri
1. Etap Aksaray - Kartaltepe: 03.09.1989
2. Etap Otogar - Zeytinburnu: 31.01.1994
3. Etap Zeytinburnu - Bakırköy: 07.03.1994
Bakırköy - Ataköy: 26.07.1995
Ataköy - Yenibosna: 25.08.1995
Bahçelievler İstasyonu: 15.01.1999
DTM - DTM - İstanbul Fuar Merkezi - Atatürk Havalimanı: 20.12.2002
4. Etap Otogar - Kirazlı Uzatmasının Tamamlanması ve M1B Yenikapı - Kirazlı İşletmesinin Açılması: 14.06.2013
Yenikapı İstasyonu Açılması: 09.11.2014
İşletme Bilgileri
Hat Uzunluğu: 21 Km.
İstasyon Sayısı: 18
Vagon Sayısı: 105
Sefer Süresi: 35 Dk.
İşletme Saatleri: 06.00 - 00.00
Günlük Yolcu Sayısı: 400.000 Yolcu
Günlük Sefer Sayısı: Yenikapı - Atatürk Havalimanı 169 Sefer/Tek Yön
Sefer Sıklığı: 6 Dk. (Pik Saatte)
İstasyon Yapıları
M1A işletmesinin yapıldığı Yenikapı - Atatürk Havalimanı Hattı’nda, 18 istasyon bulunmaktadır. M1B Yenikapı - Kirazlı işletmesi, Yenikapı İstasyonu ile Otogar İstasyonu arasında ortak yapılmaktadır.
Sistemdeki istasyonların 6 tanesi orta peron, 11 tanesi yan peron, Otogar İstasyonu ise 3 ray hattı ve ikili orta peron yapısında inşa edilmiştir.
Tüm istasyonlarda kapalı oturma alanları ve toplam 135 yürüyen merdiven ile 65 asansör bulunmaktadır.
Tünel/Yeraltı İstasyonu (7 Adet): Yenikapı, Aksaray, Emniyet - Fatih, Topkapı - Ulubatlı, Bakırköy - İncirli, Bahçelievler, Atatürk Havalimanı,
Viyadük İstasyonu (3 Adet): Davutpaşa, Merter, DTM - İstanbul Fuar Merkezi
Yerüstü İstasyonu (8 Adet): Bayrampaşa - Maltepe, Sağmalcılar, Kartaltepe - Kocatepe, Otogar, Terazidere, Zeytinburnu, Ataköy - Şirinevler, Yenibosna
Entegrasyon
Yenikapı İstasyonu’nda, M2 Yenikapı - Hacıosman ve Marmaray işletmesine,
Aksaray, Merter, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Ataköy - Şirinevler istasyonlarında, metrobüs işletmesine,
Aksaray ve Zeytinburnu istasyonlarında, T1 Bağcılar - Kabataş Tramvay Hattı’na aktarma yapılabilir.
YENİKAPI-KİRAZLI METRO HATTI
İstasyonlar
Kirazlı
Bağcılar Meydan
Üçyüzlü
Menderes
Esenler
Otogar
Kocatepe
Sağmalcılar
Bayrampaşa
Ulubatlı
Emniyet
Aksaray
Yenikapı
M1B işletmesi, Yenikapı ile Otogar istasyonları arasında M1A hattı ile ortak yapılmaktadır. Otogar İstasyonu’ndan sonra ayrılan hat, Esenler ve Bağcılar Meydan’dan geçerek Kirazlı bölgesinde M3 Kirazlı-Olimpiyat-Başakşehir metro hattı ile entegre olarak sonlanmaktadır.
Hizmete Açılış Tarihleri
1. Etap Aksaray - Kartaltepe: 03.09.1989
2. Etap Otogar - Zeytinburnu: 31.01.1994
4. Etap Otogar - Kirazlı Uzatmasının Tamamlanması ve M1B Yenikapı - Kirazlı İşletmesinin Açılması: 14.06.2013
Yenikapı İstasyonu Açılması: 09.11.2014
İşletme Bilgileri
Hat Uzunluğu: 14,17 Km.
İstasyon Sayısı: 13
Vagon Sayısı: 105
Sefer Süresi: 25 Dk.
İşletme Saatleri: 06.00 - 00.00
Günlük Yolcu Sayısı: 400.000 Yolcu
Günlük Sefer Sayısı: Yenikapı-Kirazlı tek yönde 168 sefer
Sefer Sıklığı: 4 Dk. (Pik Saatte)
İstasyon Yapıları
M1B işletmesinin yapıldığı Yenikapı -Kirazlı Hattı’nda, 13 istasyon bulunmaktadır.
Sistemdeki istasyonların 8 tanesi orta peron, 4 tanesi yan peron Otogar İstasyonu ise 3 ray hattı ve ikili orta peron yapısında inşa edilmiştir.
Tüm istasyonlarda kapalı oturma alanları ve toplam 135 yürüyen merdiven ile 65 asansör bulunmaktadır.
Tünel/Yeraltı İstasyonu (8 Adet): Yenikapı, Aksaray, Emniyet - Fatih, Topkapı - Ulubatlı, Menderes, Üçyüzlü, Bağcılar Meydan, Kirazlı Bağcılar
Yerüstü İstasyonu (5 Adet): Bayrampaşa - Maltepe, Sağmalcılar, Kartaltepe - Kocatepe, Otogar, Esenler
Entegrasyon
Yenikapı İstasyonu’nda, M2 Yenikapı - Hacıosman ve Marmaray işletmesine,
Aksaray ve Bağcılar Meydan istasyonlarında, T1 Bağcılar - Kabataş Tramvay Hattı’na,
Kirazlı İstasyonu’nda, M3 Kirazlı – Olimpiyat - Başakşehir Metro Hattı’na aktarma yapılabilir.
YENİKAPI-HACIOSMAN METRO HATTI
İstasyonlar
Yenikapı
Vezneciler
Haliç
Şişhane
Taksim
Osmanbey
Şişli-Mecidiyeköy
Gayrettepe
Levent
4.Levent
Sanayi Mahallesi
Seyrantepe
İTÜ-Ayazağa
Atatürk Oto Sanayi
Darüşşafaka
Hacıosman
*Seyrantepe yönüne gidecek yolcuların Sanayi Mahallesi istasyonundan aktarma yapmaları gerekmektedir!
Yapımına 1992 yılında başlanan ve Yenikapı ile Hacıosman arasında hizmet veren hattın ilk etabı, 16 Eylül 2000 tarihinde hizmete girmiştir. Günlük, ortalama 320.000 yolcuya hizmet veren hatta, Sanayi Mahallesi İstasyonu’ndan Seyrantepe Mekik İşletmesi’ne aktarma yapılmaktadır.
Hizmete Açılış Tarihleri
Temel Atma: 19.08.1992
Taksim - Şişli Tünellerinin Birleşmesi: 12.06.1994
Şişli - 4. Levent Tünellerinin Birleşmesi: 8.07.1994
Taksim - Şişli ve 4. Levent Tünellerinin Birleşmesi: 30.04.1995
Araçların Tünele İndirilmesi: 11.01.1999
Deneme Seferleri Başlatılması: 25.03.1999
1. Etap Taksim - Levent Arasının Hizmete Açılması: 16.09.2000
Levent - 4. Levent Arasının Hizmete Açılması: 24.10.2000
2. Etap Taksim - Şişhane ve 4. Levent - Atatürk Oto Sanayi Bölümünün Açılması: 31.01.2009
Darüşşafaka İstasyonu’nun Hizmete Açılması: 02.09.2010
Seyrantepe İstasyonu’nun Hizmete Açılması: 11.11.2010
Hacıosman İstasyonu’nun Hizmete Açılması: 29.04.2011
3. Etap Yenikapı Uzatmasının Açılması: 15.02.2014
Vezneciler - İstanbul Üniversitesi İstasyonu’nun Hizmete Açılması: 16.03.2014
İşletme Bilgileri
Hat Uzunluğu: 23,49 Km.
İstasyon Sayısı: 16
Vagon Sayısı: 180
Sefer Süresi: 31 Dk. tek yönde
İşletme Saatleri: 06.15 - 00.00
Günlük Yolcu Sayısı: 320.000 Yolcu
Günlük Sefer Sayısı: 225 Sefer/Tek Yön
Sefer Sıklığı: Yenikapı - Hacıosman Arası 5 Dk. (Pik Saatte)
Sefer Sıklığı: Taksim - Hacıosman Arası 2,5 Dk. (Pik Saatte)
Sefer Sıklığı: Sanayi Mahallesi - Seyrantepe Mekik Sefer 9 Dk. (Pik Saatte)
Toplam Sefer Sayısı: 790
İstasyon Yapıları
Haliç İstasyonu, Haliç Metro Köprüsü üzerinde yer almaktadır. Bunun dışında kalan tüm istasyonlar, tünel/yeraltı istasyonu olarak inşa edilmiştir. 4 adet orta peron ve 10 adet yan peron bulunan sistemde, Yenikapı İstasyonu 3 yol - 2 orta peron, Sanayi Mahallesi İstasyonu 3 yol - 3 yan peron ile inşa edilmiştir.
Sistem Emniyeti ve Güvenlik
İşletmede yaşanabilecek her türlü olumsuz duruma karşı senaryolar hazırlanmış ve bu senaryolarla ilgili simülasyonlar yapılarak çözüm planları hazırlanmıştır. İstasyonların her bölgesinde bulunan kameralarla, sistem sürekli gözlemlenmekte ve kontrol edilmektedir. Ayrıca üniformalı güvenlik görevlileriyle kontrol sağlanmaktadır.
Sistemin tamamında son teknoloji ile donatılmış yangın ihbar detektörleri ve yangın söndürme sistemleri bulunmaktadır. Sistemin inşasında kullanılan tüm ekipmanlar, yüksek ısıya dayanıklı ve yanma halinde zehirli gaz çıkartmayan malzemelerden seçilmiştir. Yangın durumunda yolcuların güvenli olarak tahliye edilebilmesi için tüm senaryolara göre testleri yapılan ve güvenilirliği ispatlanmış duman kontrol ve tahliye sistemi bulunmaktadır.
Hattın sinyalizasyon, makas ve araç sistemi, tam otomatik olup ihtiyaç halinde manuel olarak da çalıştırılabilmektedir.
Sistemin enerji beslemesi, iki ayrı noktadan yapılmaktadır. Her iki besleme noktasının da devre dışı kalması durumunda, 15 saniye içinde jeneratörler devreye girmekte ve tünel içerisinde kalan tüm trenler en yakın istasyona ulaşarak yolcularını tahliye edebilmektedir. Enerji beslemelerinin kesilmesi ve jeneratörlerin arızalanıp devreye girememesi durumunda; aydınlatma ve elektronik kontrol sistemleri, 3 saat süreyle kesintisiz güç kaynaklarınca beslenebilmektedir.
Entegrasyon
Yenikapı İstasyonu’nda, M1A Atatürk Havalimanı, M1B Kirazlı Metro Hattı ve Marmaray işletmesine,
Vezneciler - İstanbul Üniversitesi İstasyonu’nda, T1 Bağcılar - Kabataş Tramvay Hattı’na,
Şişhane İstasyonu’nda, T2 İstiklal Caddesi Tramvay Hattı ve F2 Karaköy - Beyoğlu Tarihi Tünel Hattı’na,
Taksim İstasyonu’nda, T2 İstiklal Caddesi Tramvay Hattı ve F1 Kabataş Füniküleri’ne,
Şişli - Mecidiyeköy ve Gayrettepe istasyonlarında, metrobüs işletmesine,
Levent İstasyonu’nda, M6 Metro Hattı’na,
Sanayi Mahallesi İstasyonu’nda (sistem değiştirmeden, ayrı bir peron bölgesine geçerek) Seyrantepe Mekik İşletmesi’ne aktarma yapılabilir.
KİRAZLI-OLİMPİYAT-BAŞAKŞEHİR METRO HATTI
İstasyonlar
Metrokent
Başak Konutları
Siteler
Turgut Özal
İkitelli Sanayi
İstoç
Mahmutbey
Yenimahalle
Kirazlı
Ziya Gökalp Mahallesi
Olimpiyat
*Ziya Gökalp Mahallesi ve Olimpiyat yönünlerine gidecek yolcuların İkitelli Sanayi istasyonundan aktarma yapmaları gerekmektedir!
Kirazlı İstasyonu ile Başakşehir/Metrokent istasyonları arasında hizmet veren hattın yapımına, 2006 yılında başlanmıştır. İkitelli Sanayi İstasyonu’ndan, Olimpiyat İstasyonu yönünde mekik işletmeye aktarma yapılmaktadır. Yaklaşık uzunluğu 16 km olan hatta, 11 istasyon vardır. Ayrıca, Olimpiyat yerleşkesinde depo sahası ve atölye binası bulunmaktadır.
Hizmete Açılış Tarihleri
Tünel Kazılarının Tamamlanması: Mart 2009
Araçların Teslim Alınmaya Başlanması: Ocak 2010
Araç Testlerinin Başlaması: Aralık 2010
Sinyal Sisteminin Devreye Alınması: Mart 2012
Deneme Seferlerinin Başlatılması: Haziran 2012
Hattın İşletmeye Açılışı: 7 Temmuz 2013
Olimpiyat İstasyonu’nun Hizmete Alınması: 22 Kasım 2013
İşletme Bilgileri
Hat Uzunluğu: 15,9 Km
İstasyon Sayısı: 11
Vagon Sayısı: 80 (20 adet 4’lü tren)
Sefer Süresi: 20 Dk.
İşletme Saatleri: 06.00 – 00.00
Yolcu Kapasitesi: 70.000 Yolcu/Saat
Sefer Sıklığı Tasarımı: 120 Sn.
Sefer Sıklığı: 3 Dk. (Pik Saatte)
İstasyon Yapıları
İstasyonlar 8’li trenlerle işletmeye olanak sağlayan 180 metre uzunluğundaki peronlara sahiptir. Mahmutbey İstasyonu, araç parkına olanak sağlayan ilave 3. yol ile inşa edilmiştir. Olimpiyat İstasyonu 2 peron - 3 hat, İkitelli Sanayi İstasyonu konkors katında aktarma imkânı veren 2 orta peron ve 4 hat ile inşa edilmiştir. Hattın tüm istasyonları, tünel/yer altı istasyon olarak inşa edilmiştir.
Olimpiyat yerleşkesi içerisinde yer alan atölye ve depo sahası, yaklaşık 70.000 m² üzerine kuruludur ve tesisin araç kapasitesi 120’dir. Bakım birimlerinin yer aldığı atölye binası ise 10.000 m² kapalı alandan oluşmaktadır.
Hat tünelleri çift tüplüdür. Kirazlı - Başakşehir/Metrokent arası TBM ile İkitelli Sanayi - Olimpiyat arası ise NATM yöntemi ile açılmıştır.
Sistem Emniyeti ve Güvenlik
Metro hattında yaşanabilecek her türlü olumsuz duruma karşı senaryolar hazırlanmış ve bu senaryolarla ilgili simülasyonlar yapılarak çözüm planları hazırlanmıştır. İstasyonlarda bulunan kameralarla sistem sürekli gözlemlenmekte, kontrol edilmekte ve üniformalı güvenlik görevlileriyle istasyonların denetimi sağlanmaktadır.
En son teknoloji ile inşa edilen sistemde, interaktif (ortama göre kendini ayarlayabilen) bir yangın emniyet sistemi bulunmaktadır. Hattın inşasında kullanılan tüm ekipmanlar, yüksek ısıya dayanıklı ve zehirli gaz çıkartmayan malzemelerden seçilmiştir. Yangın durumunda yolcuların güvenli olarak tahliye edilebilmesi için tüm senaryolara göre testleri yapılan ve güvenilirliği ispatlanmış duman kontrol ve tahliye sistemi bulunmaktadır.
Hattın ve depo sahasının sinyalizasyon, makas ve araç sistemi tam otomatiktir ve ihtiyaç halinde manuel olarak da çalıştırılabilmektedir.
Sistemin enerji beslemesi, iki ayrı noktadan yapılmaktadır. Her iki besleme noktasının da devre dışı kalması halinde, 15 saniye içinde jeneratörler devreye girmekte ve tüm trenler en yakın istasyona ulaşarak yolcularını tahliye edebilmektedir. Enerji beslemesinin sağlanamaması ve jeneratörlerin de devre dışı kalması gibi bir durumda; aydınlatma sistemi ve elektronik kontrol sistemleri, 3 saat süreyle kesintisiz güç kaynakları vasıtasıyla beslenebilmektedir.
Entegrasyon
Kirazlı İstasyonu’nda, M1B Yenikapı - Kirazlı Hattı’na aktarma yapılabilir.
İkitelli Sanayi İstasyonunda sistemden çıkış yapılmadan diğer peron bölgesine geçilerek Olimpiyat mekik işletmesine aktarma yapılabilmektedir.
Bu aktarma ile Başakşehir bölgesinden Büyük İstanbul Otogarı’na ve Sur içine erişim sağlanabilir.
İSTANBUL'UN KENT İÇİ RAYLI SİSTEMLER HARİTASI