Kimisi 2019 sonunda kimisi de 2022'de hizmete açılacağı planlanın projelerin hayata geçirilmesiyle İstanbul'da raylı sistemin uzunluğu 455,7 kilometreyi bulacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın yapımı devam eden raylı sistem projelerir şöyle:
Halkalı - Gebze Marmaray Yüzeysel Metro Hattı
Halkalı - Gebze Marmaray Yüzeysel Metro Hattı, 63 km uzunluğundaki Gebze - Haydarpaşa ve Sirkeci - Halkalı Banliyö Hatları ile 13,60 km uzunluğundaki Marmaray’ın birleştirilmesiyle oluşmaktadır. Metro hattı, Küçükçekmece, Bakırköy, Zeytinburnu, Fatih, Kadıköy, Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla ve Üsküdar ilçelerini birbirine bağlamaktadır.
Dudullu - Bostancı Metro Hattı
14,30 km uzunluğundaki Dudullu - Bostancı Metro Hattı, Kadıköy, Maltepe, Ataşehir ve Ümraniye ilçelerini birbirine bağlamaktadır. Metro hattında son teknoloji ürünü sürücüsüz trenler ile hizmet verecek. Metro araçlarında sürücü kabini olmayacağı için yolcular en önde tünelleri izleyerek seyahat edebilecekler. Vagonların içi ve dışı yönetim merkezinden kameralarla gözetlenecek. Metronun sürücüsüz hizmet vereceği hatta, vatandaşların güvenliği için de “peron kapı” sistemi kullanılacak.
Kabataş - Beşiktaş - Mecidiyeköy - Mahmutbey Metro Hattı
24,50 km uzunluğundaki Kabataş - Beşiktaş - Mecidiyeköy - Mahmutbey Metro Hattı, Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Esenler ve Bağcılar ilçelerini birbirine bağlamaktadır.
Eminönü - Eyüpsultan - Alibeyköy (Haliç) Tramvay Hattı
10,10 km uzunluğundaki Eminönü - Eyüpsultan - Alibeyköy (Haliç) Tramvay Hattı, Fatih ve Eyüpsultan ilçelerini birbirine bağlamaktadır. Tramvay araçlarına hat boyunca iki ray arası gömülü olan sistemden güvenli bir şekilde enerji verilecek. Böylece güzergah boyunca görüntü kirliliğinin önüne geçilecek. Vagonların içi ve dışı yönetim merkezinden kameralarla gözetlenecek. Yolcularla makinist arasında aktif iletişim sağlanacak. Tramvay hattının inşasında, klasik ray döşeme sistemi yerine daha modern, çevre dostu, araç- yaya geçişinde kolaylık sağlayan ve Türkiye’de bu uzunlukta ilk defa kullanılacak Zeminden Sürekli Enerji Besleme Sistemi’nden faydalanılacak.
Sabiha Gökçen Havalimanı - Tavşantepe Metro Hattı
7,40 km uzunluğundaki Sabiha Gökçen Havalimanı - Tavşantepe Metro Hattı, Pendik ilçesinde hizmet verecek.
Çekmeköy - Sancaktepe - Sultanbeyli Metro Hattı
10,90 km uzunluğundaki Çekmeköy - Sancaktepe - Sultanbeyli Metro Hattı, Çekmeköy, Sancaktepe ve Sultanbeyli ilçelerini birbirine bağlamaktadır. Metro hattında son teknoloji ürünü sürücüsüz trenler ile hizmet verecek. Vagonların içi ve dışı yönetim merkezinden kameralarla gözetlenecek. Vatandaşların güvenliği için de “peron kapı” sistemi kullanılacak.
Başakşehir - Kayaşehir Metro Hattı
6,20 km uzunluğundaki Başakşehir - Kayaşehir Metro Hattı, Kirazlı - Başakşehir - Olimpiyatköy Metro Hattı’nın devamı niteliğindedir. Metro hattı ile bölgede önemli bir sağlık merkezi olacak İstanbul İkitelli Entegre Sağlık Kampüsü Projesi’ne ulaşım sağlanacak. Vagonların içi ve dışı yönetim merkezinden kameralarla gözetlenecek. Vatandaşların güvenliği için de “peron kapı” sistemi kullanılacak. Yolcularla makinist arasında aktif iletişim sağlanacak.
Ataköy - Basın Ekspres - İkitelli Metro Hattı
13 km uzunluğundaki Ataköy - Basın Ekspres - İkitelli Metro Hattı, Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar, Küçükçekmece ve Başakşehir ilçelerini birbirine bağlamaktadır.
Tavşantepe - Tuzla Metro Hattı
7,90 km uzunluğundaki Tavşantepe - Tuzla Metro Hattı, Pendik ve Tuzla ilçelerini birbirine bağlamaktadır. Metro hattında son teknoloji ürünü sürücüsüz trenler ile hizmet verecek. Vagonların içi ve dışı yönetim merkezinden kameralarla gözetlenecek. Vatandaşların güvenliği için de “peron kapı” sistemi kullanılacak.
Kaynarca Merkez - Pendik Sahil Metro Hattı
5,10 km uzunluğundaki Kaynarca Merkez - Pendik Sahil Metro Hattı, Pendik ilçesinde hizmet verecek. Metro hattında son teknoloji ürünü sürücüsüz trenler ile hizmet verecek. Vagonların içi ve dışı yönetim merkezinden kameralarla gözetlenecek. Vatandaşların güvenliği için de “peron kapı” sistemi kullanılacak.
Bağcılar Kirazlı - Küçükçekmece Halkalı Metro Hattı
9,70 km uzunluğundaki Bağcılar Kirazlı - Küçükçekmece Halkalı Metro Hattı, Bağcılar, Küçükçekmece ve Bahçeşehir ilçelerini birbirine bağlamaktadır.
Göztepe - Ataşehir - Ümraniye Metro Hattı
13 km uzunluğundaki Göztepe - Ataşehir - Ümraniye Metro Hattı, Kadıköy, Ataşehir ve Ümraniye ilçelerini birbirine bağlamaktadır. Metro hattında son teknoloji ürünü sürücüsüz trenler ile hizmet verecek. Vagonların içi ve dışı yönetim merkezinden kameralarla gözetlenecek. Vatandaşların güvenliği için de “peron kapı” sistemi kullanılacak.
Boğaziçi Ü. / Hisarüstü - Aşiyan Sahil Füniküler Hattı
0,80 km uzunluğundaki Boğaziçi Ü. / Hisarüstü - Aşiyan Sahil Füniküler Hattı, Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerini birbirine bağlamaktadır.
Mahmutbey - Bahçeşehir - Esenyurt Metro Hattı
18,50 km uzunluğundaki Mahmutbey - Bahçeşehir - Esenyurt Metro Hattı, Bağcılar, Küçükçekmece, Başakşehir, Avcılar ve Esenyurt ilçelerine hizmet verecek.
Bakırköy İDO - Bağcılar Kirazlı Metro Hattı
8,90 km uzunluğundaki Bakırköy İDO - Bağcılar Kirazlı Metro Hattı, Bakırköy, Bahçelievler, Güngören ve Bağcılar ilçelerini birbirine bağlamaktadır.
Gayrettepe - Kemerburgaz -Yeni Havalimanı Metro Hattı
37,50 km uzunluğundaki Gayrettepe - Kemerburgaz - Yeni Havalimanı Metro Hattı, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Eyüpsultan ve Arnavutköy ilçelerine hizmet verecek.
Halkalı - Arnavutköy - Yeni Havalimanı Metro Hattı
27 km uzunluğundaki Halkalı - Arnavutköy - Yeni Havalimanı Metro Hattı, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerine hizmet verecek.
Hastane - Sarıgazi - Çekmeköy Taşdelen Metro Hattı
6,90 km uzunluğundaki Hastane - Sarıgazi - Çekmeköy Taşdelen - Yenidoğan Metro Hattı, Çekmeköy ve Sancaktepe ilçelerini birbirine bağlamaktadır. Metro hattında son teknoloji ürünü sürücüsüz trenler ile hizmet verecek. Vagonların içi ve dışı yönetim merkezinden kameralarla gözetlenecek. Vatandaşların güvenliği için de “peron kapı” sistemi kullanılacak.
İSTANBUL'UN 2023 KENT İÇİ RAYLI SİSTEM HARİTASI