RayHaber

RaillyNews

BlauBahn

OtonomHaber

TeleferikHaber

Gebze - Halkalı Marmaray Hattı Ne Zaman Açılacak?

Gebze - Halkalı Marmaray hattı ne zaman açılacak? Sinyalizasyon çalışmalarına başlanan Gebze - Halkalı hattının ne zaman kullanılabilir hale geleceği merak ediliyor. Açıldığı günden bu yana milyonlarca vatandaşın kolaylıkla ulaşımını sağlayan, başarılı ve güvenli ulaşım ağı Marmaray, yeni hat ile birçok vatandaşın daha rahatlıkla ulaşımını sağlayacak. Peki Gebze-Halkalı Marmaray hattı ne zaman açılacak? Hangi tarihte hangi gün? İşte Halkalı-Gebze Marmaray durakları ve tüm detaylar...

İstanbul gibi büyük ve kalabalık şehirlerde ulaşım da en önemli sorunlardan biri. Bu sebeple İstanbullular, işlerine ve evlerine hızlıca varmalarını sağlayan her türlü ulaşım hizmetini dört gözle bekliyor. Gebze-Halkalı Marmaray Hattı da bunlardan biri. Posta gazetesinden Hülya Çaylak'ın haberine göre, 10 Mart tarihinde ilk seferini yapması planlanan hat, eskiden 185 dakika olan 76 kilometrelik Gebze- Halkalı arasındaki yolu 115 dakikaya indirecek. Gebze-Halkalı arasında aktarmasız olarak gitme imkanı bulan vatandaşlar, 1 saat 10 dakika zaman kazanacak.

TRAFİK RAHATLAYACAK
Gebze-Pendik-Ayrılıkçeşme- Sirkeci-Zeytinburnu-Bakırköy- Halkalı güzergahından sefer yapacak marmaray hattı hizmete açıldıktan sonra, tek yönde saatte 75 bin, günlük toplamda ise normalde 96 bin aracın taşıyacağı 1.2 milyon yolcuyu taşıyacak. Saatte 28 sefer yapması planlanan 43 istasyonlu hattın bazı istasyonlarında, ana hat trenleri ve yüksek hızlı trenler de duracak. Tamamlandığında İstanbul’daki metro ve tramvayla entegre olacak hattın şehrin iki yakasında sahil ve E-5 trafiğini de büyük ölçüde rahatlatması planlanıyor.

MESAFE KISALACAK
Toplamda 1.4 milyar Euro’luk (yaklaşık 8.3 milyar lira) maliyete sahip yeni hatla, Üsküdar-Sirkeci arası 4 dakikaya, Ayrılıkçeşme- Kazlıçeşme arası 13.5 dakikaya, Söğütlüçeşme- Yenikapı arası 12 dakikaya, Bostancı- Bakırköy arası 37 dakikaya inecek. İstanbul’da 170 kilometre olan raylı sistem uzunluğu, Gebze’den başlayıp Halkalı’ya giden Devlet Demir Yolları’nın banliyö hattının eklenmesiyle 233 kilometreye çıkacak.

ÇALIŞMALAR TAM GAZ
İlk yeraltı metro sistemine Taksim-4. Levent hattının 2000'de hizmete açılması ile sahip olan İstanbul'un raylı sistem ağı geçen yıl itibarıyla 170.05 kilometreye ulaştı. İnşaatı devam eden ve bu yıl hizmete açılması hedeflenen toplamda 110.60 kilometrelik yeni hatlarla birlikte raylı sistemlerin İstanbul trafiğini önemli ölçüde rahatlatması bekleniyor. Ulaşım yatırımlarının hız kesmeden sürdüğü İstanbul’da, metro yatırımları ile bütün ilçelerin birbirine bağlanması planlanıyor. Yeni hatlarla birlikte şehir içinden merkeze uzak bölgelere kadar ulaşımın da kolaylaşması sağlanacak.

PENDİK'TEN LONDRA'YA
Proje kapsamında Gebze- Söğütlüçeşme ve Halkalı- Kazlıçeşme hatları Marmaray’la birleşecek ve Asya ile Avrupa arasında demir yolu bağlantısı da kurulacak. Ayrıca Gebze, Pendik, Maltepe, Bostancı, Söğütlüçeşme, Haydarpaşa, Bakırköy ve Halkalı istasyonlarında yüksek hızlı tren de durabilecek. Yük trenleri ise Pendik’ten Londra’ya kadar kesintisiz demir yolu hattıyla bağlanacak. Banliyö hattı ayrıca metroya ve tramvay hatlarına da bağlanmış olacak.

HER YERE BAĞLANTI
Gebze-Halkalı Marmaray Hattı tamamlandığında Halkalı istasyonundan Halkalı-İstanbul Havalimanı metrosuna ve yenikapı-Halkalı hattına, Küçükçekmece’den yenikapı- Hacıosman hattına, Yenikapı’dan Yenikapı-Atatürk Havalimanı hattına, Ataköy’den İkitelli-Ataköy hattına, Bakırköy’den Bakırköy-Başakşehir hattına, Göztepe’den Göztepe-ümraniye hattına, Üsküdar’dan Üsküdar-Çekmeköy hattına, Bostancı’dan Bostancı-Dudullu hattına, Ayrılık Çeşmesi’nden Kadıköy-Tuzla hattına, Pendik’ten Pendik- Sabiha Gökçen hattına ve Tuzla’dan Kadıköy-Tuzla hattına, Söğütlüçeşme’den büyük İstanbul Tüneli’ne ve Sirkeci’den Kabataş-Bağcılar tramvay hattına ve denizyollarına entegre olunacak.

ESNAF HEYECANLA BEKLİYOR
Projenin sadece trafiği rahatlatması değil aynı zamanda istasyon yapılan ilçelerde de bir hareketlilik yaratması da bekleniyor. Örnek olarak, Bostancı, Suadiye ve Göztepe duraklarıyla birlikte, özellikle son zamanlarda kapanan dükkanlarla gündeme gelen Bağdat Caddesi’nin yeniden canlanması bekleniyor. Durakların bir an önce tamamlanıp insan trafiğinin artmasını bekleyen esnaf, aynı hareketliliğin bütün ilçelerde olabileceğini söylüyor.

GEBZE-HALKALI MARMARAY DURAKLARI

[caption id="attachment_454110" align="alignnone" width="678"]gebze bpIi gebze bpIi[/caption]

Gebze – Halkalı hattında toplam 42 durak bulunuyor. İşte hattın güzergahı;

Halkalı
Mustafakemal
Küçükçekmece
Florya
Yeşilköy
Yeşilyurt
Ataköy
Bakırköy
Yenimahalle
Zeytinburnu
Kazlıçeşme
Yenikapı
Sirkeci
İstanbul Boğazı
Üsküdar
İbrahimağa
Söğütlüçeşme
Feneryolu
Göztepe
Erenköy
Suadiye
Bostancı
Küçükyalı
İdealtepe
Süreyya Plajı
Maltepe
Cevizli
Atalar
Başak
Kartal
Yunus
Pendik
Kaynarca
Tersane
Güzelyalı
Aydıntepe
İçmeler
Tuzla
Çayırova
Fatih
Osmangazi
Gebze

GEBZE

Gebze, (antik adları: Dakibyza ve Libyssa), Kocaeli'nin bir ilçesi. Marmara Bölgesi'nin en büyük sanayi kentlerinden biridir.

Tarihçe
Gebze'nin de içinde bulunduğu, Bitinya bölgesinin bilinen en eski tarihi, MÖ XII. yüzyıla kadar dayanır. Asya ile Avrupa kıtaları arasındaki en önemli geçit yeri olan Kocaeli Yarımadası ya birçok ulusun yurdu ya da gelip geçtikleri, uygarlıklarından izler bıraktığı bir yer olmuştur. Bilinen ilk ulus göçünü de MÖ 12. yüzyılın başlarında Frigler yapmıştır. Boğaz yoluyla Yarımada'ya gelen Frigler, buradan Anadolu'ya dağılmışlardır.

Bugün Gebze'nin olduğu yerde, MÖ 281-MÖ yıllarında Kral I. Nicomedes'in egemenliğindeki Bitinya Krallığı dönemindeki Dakibyza ve Libyssa adında yerleşmeler vardı. Bu yerleşim alanlarının araştırmalara konu olmasının en önemli nedeni ise, ünlü Kartacalı komutan Hannibal'ın krallık döneminde burada yerleşmiş olmasıdır. Hannibal, Zama Savaşı'ndaki yenilgisinden sonra ülkesinde itibar görmemiş ve Bitinya Krallığı´na iltica etmek zorunda kalmıştır.Hannibal'ın mezarı Gebze TÜBİTAK Yerleşkesi içerisinde bulunmaktadır. Evliya Çelebi 1640 yılında Gebze'ye yaptığı seyahatta 1000 kadar bağlı ve bahçeli eski tarz evin bulunduğunu söyler.

Nüfus
1997 nüfus sayımı sonuçlarına göre Kocaeli ilinin toplam nüfusu 1.175.190, Gebze'nin nüfusu 402.916 kişidir. 1997 sayımlarına göre ilçe Kocaeli ili toplam nüfusunun %34.28'ini oluşturmaktadır. 1965 yılında Türkiye nüfusunun binde 33'ü ilçede yaşarken, 1997'de bu rakam binde 40.2 olmuştur. Türkiye'de genel nüfus artış oranı 1965-1997 yılları arasında %100.8 iken, Gebze'de bu artış %111.8 olmuştur. 2008 yılından yerel seçimlerden önceki nüfusu 500.000 bin kişinin üzerindeyken seçimlerden önce Gebzenin semtleri Darıca, Çayırova ve Dilovası ilçe olup Gebze'den ayrıldılar. TÜİK tarafından yapılan ADNK 'a göre 2013 yılı sonunda Gebze ilçe nüfusu 329.195 bin olmuştur.Gebze bölge nüfusu ise 642.726 olmuştur.

HALKALI

Halkalı, İstanbul'un Küçükçekmece ilçesine bağlı bir semttir.

Halkalı Merkez, İstasyon ve Atakent mahallelerinin bulunduğu alanı kapsamaktadır. Merkez Mahallesi oldukça dağınık ve çarpık bir kentleşmeye sahiptir. Atakent Mahallesi ise TOKİ tarafından yürütülen konut inşaatlarıyla düzenli bir yapılaşmaya sahiptir. (Süperhaber)
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024