RayHaber

RaillyNews

BlauBahn

OtonomHaber

TeleferikHaber

Ulaşıma Çevreci Bir Bakış

Kuşku yok ki... Büyük kentlerin en önemli sorunu ulaşım. Nüfusla birlikte artan araç sayısı caddelerin yetersin kalmasını, sürekli yeni ulaşım projeleri ve yatırımlarını getiriyor.
Yanı sıra...
Bu konun bir de çevresel yanı var.
Onun hesabını da, yol ve ulaşım uzmanı olarak zaman zaman düşüncelerini bu sütunlardan aktardığımız İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl yaptı.
Lastik tekerlekli araçların harcadıkları benzin ve egzozlarından çıkan gaz hesaplamalarını yapan Tözün şu çarpıcı rakamlara ulaştı:
"1 kilometrede yolcu başına düşen karbonmonoksit salınımı tramvay ve hafif raylı sistem 42 gram, metroda 65 gram, otobüste 69 gram, benzinli küçük model taşıtta 110 gram, benzinli orta model taşıtta 133 gram, benzinli büyük model taşıtta 183 gram."
Çıkardığı sonuç şu:
"1 kilometrede 1 yolcu benzinli orta model bir taşıt yerine hafif raylı sistem kullanarak 91 gram daha az karbondioksit üretebilir."
Çarpıcı bir karşılaştırma daha yaptı:
"Soğanlı Botanik Parkı'nda 400 bin metrekare yayılış alanında 150 türde toplam 8 bin ağaç var. Har gün ortalama 10 kilometre Bursaray kullanan yaklaşık 300 bin kişi Botanik Park'taki 8 bin ağacın 3 katı olan 24 bin 818 ağacı her yıl kurtarmış oluyor."
Sonra da...
Şu değerlendirmeyi yaptı:
"Avrupa Kentsel Şartnamesi'ne göre yavaş, ama kesin bir şekilde otomobil kenti öldürüyor. Artık ya kenti, ya da otomobili seçeceğiz."
Şunu da ekledi:
"Hesaplar gösteriyor ki, kent içi trafiğini rahatlatan raylı sistemler, enerji verimliliği ve daha az karbon salınımıyla çevreyi koruyor." (Ahmet Emin Yılmaz - OLAY)
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024