RayHaber

RaillyNews

BlauBahn

OtonomHaber

TeleferikHaber

İstanbul Havalimanı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Dünyanın en büyük havalimanı olarak manşetlerde yerini alan ve 29 Ekim 2018 tarihinde açılışı gerçekleşen İstanbul Havalimanı, faaliyete girdiğinden bu zamana dek hakkında bitmek bilmeyen soruları da beraberinde getirdi.
Teknolojisi, mimarisi, tasarımı ve fonksiyonel özellikleriyle dikkat çeken ve özellikle taşınma süreci nedeniyle sürekli gündem maddesi olan İstanbul Havalimanı, geçtiğimiz Ocak-Şubat ayında iç hatta 119 bin 268, dış hatta 83 bin 310 yolcu ağırladı.

İşte İstanbul Havalimanı hakkında akıllara sıkça takılan o sorular ve cevapları şu şekilde:

A) İSTANBUL HAVALİMANI İLE İLGİLİ SORULAR

1- Havalimanı ile ilgili genel sorular

1.1. İstanbul Havalimanı’nın kodu ne olacak?
Türk Hava Yolları’nın İstanbul Havalimanı’na taşınma operasyonu tamamlanana kadar ‘ISL’, taşınmanın tamamlanmasının ardından ise ‘IST’ kodu kullanılacaktır.

1.2. İstanbul Havalimanı ne zaman açılacak?
İstanbul Havalimanı 29 Ekim 2018 tarihinde açılmıştır. Türk Hava Yolları’nın İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na taşınma operasyonu 6 Nisan 2019 saat 02:00 itibari ile başlayıp 14:00’e kadar sürecek olup, 6 Nisan 2019 saat 14:00’dan itibaren Atatürk Havalimanı’ndan planlanmış tüm uçuşlar İstanbul Havalimanı’ndan gerçekleştirilecektir.

1.3. İstanbul Havalimanı’nın adresi ne olacak? Hangi ilçeye bağlı?
İstanbul Havalimanı, Arnavutköy-Göktürk-Çatalca kavşağında, Akpınar ve Yeniköy mahalleleri arasındaki 7.650 hektarlık alanda yer almaktadır.
Açık adresi, Tayakadın Mah. Terminal Cad. No 1 34283 Arnavutköy/İstanbul olacaktır.

1.4. İstanbul Havalimanı’na ulaşım haritasına nereden ulaşılabilir?
İstanbul Havalimanı’nda kolay ulaşım ve etkili yönlendirme için internette, web sitesinde, Google Maps ve özel geliştirilecek mobil uygulamalarla harita ve yönlendirme çözümleri sunulmaktadır. İstanbul Havalimanı D20 yolu üzerinde bulunmakta; yolun bir ucu TEM’e bağlanmaktadır. Yakınında, Odayeri’nde ise O7 bağlantısı mevcuttur. Bu yollar ile hem TEM hem de E5’e bağlanma seçeneği mevcuttur.
İstanbul Havalimanına seferler için http://www.otobus.istanbul/

1.5. İstanbul Havalimanı ile ilgili ayrıntılı bilgilere nereden ulaşılabilir?
Havalimanı ile ilgili ayrıntılı bilgilere İGA’nın https://www.istanbulhavalimani.com/tr web sitesi üzerinden ulaşılabilir.

1.6. VIP terminali nerededir?
VIP terminali, İstanbul Havalimanı’nın güneydoğusunda yer almaktadır. Terminalde 23.000 m² lounge alanı olacaktır. Lounge alanlarının %75’i terminalin en yoğun olduğu duty-free’nin merkezinde, geri kalan %25’i ise kara tarafı (pasaport kontrolü öncesi) ve iç hatlar giden yolcu katında yer alacaktır.

1.7. İç ve Dış Hat Terminalleri arası mesafe ne kadar olacak?
İstanbul Havalimanı’nda iç ve dış hat için iki ayrı terminal bulunmamaktadır. Tek çatı altındaki farklı pier’lerde (adalarda) operasyon yürütülecektir. İstanbul Havalimanı’nda en uzak iki nokta arasındaki yürüme mesafesi 2.130 m’dir.

1.8. Business yolculara özel kontuar ve güvenlik geçişi olacak mı?
Business yolcuları için ayrı geçiş alanları ve bagaj işlemi yapan farklı kontuarlar olacaktır. Business yolcularımız kendileri için tahsis edilen 5 no’lu kapıdan geçiş yapabilecektir.

1.9. Gelen yolcuyu karşılamak için bekleme alanı olacak mı? Nerede olacak?
İstanbul Havalimanı’nda bulunan tüm mekânların yeri ve ulaşım bilgisi için İGA’nın web sitesi ve geliştirilecek özel uygulamalarında kullanıma sunulacak olan harita uygulamaları kullanılabilecektir.

1.10. İstanbul Havalimanı’nda vize alınabilecek mi? Bu hususta bilgiye nasıl ulaşılabilir?
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda olduğu gibi kapıda vize uygulaması İstanbul Havalimanı’nda da devam edecektir. E-vize kioskları İstanbul Havalimanı’nda bulunmayacağından yolcularımızın e-vize’lerini çıktı aldıktan sonra havalimanına gelmeleri gerekmektedir. İstanbul Havalimanı’nda bulunan tüm mekânların yeri ve ulaşım bilgisi için İGA’nın web sitesi ve geliştirilecek özel uygulamalarında kullanıma sunulacak olan harita uygulamaları kullanılabilecektir.

1.11. Yurt dışı çıkış pulu nereden satın alınacak?
Yurt dışı çıkış pulu, “Giden Yolcu” katındaki pasaport kontrol bölgesi önünde yer alan ofislerde satılacaktır. Ücret tutarı ise Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.

1.12. Genel Havacılık Terminali nerededir?
İlk faz tamamlandığında ayrı bir terminal olarak, “Pier G” altında bir alanda “Genel Havacılık” hizmeti verecek bir bölge bulunacaktır.

1.13. Havalimanında uçuş bilgi ekranları var mıdır? Uçuşlar online olarak nasıl görülebilir?
İstanbul Havalimanı içerisinde uçuşlar ekrandan ve uygulamalar üzerinden online görülebilecektir.

1.14. Pasaport kontrolünde çok sıra olur mu?
İstanbul Havalimanı’ndan gerçekleşecek olan uçuşlarda en az 2 saat önce havalimanında bulunulması gerekmektedir. Buna ek olarak Türk Hava Yolları’nın taşınma operasyonu tamamlandıktan sonra uçuş hatları ve saatlerine bağlı olarak pasaport kontrolünde sıralar oluşabileceğinden uluslararası uçuşlar için en az 3 saat önce havalimanında bulunulması gerekmektedir. Yoğunluğu önlemek adına İstanbul Havalimanı’nda bulunacak olan 228 pasaport bankosunda 3 vardiya halinde 750 pasaport görevlisi çalışacaktır.

1.15. İstanbul Havalimanı’nda uçuşlarla ilgili gecikmeler nereden öğrenilecek?
Yolcunun evinden uçuşunun olacağı kapıya kadar yönlendirilmesi ve sürenin hesaplanması, terminal binası içerisinde yolcunun aradığı ürünü, aradığı mağazayı kolayca bulabilmesi, özel indirimlerin, ilgilendiği marka ve mağazaların yakınlarındayken bildirim yapacak mobil uygulamalar kullanılacaktır. Benzer şekilde uçuş noktaları, saatleri, rötar, vb. bilgiler de bu uygulamalardan takip edilebilecektir.

1.16. Check-in için ne kadar süre önceden işlem yapılabilmektedir?
Online check-in işlemleri, ilgili uçuştan 24 saat öncesinde yapılabilmekte olup, havalimanı kiosk check-in 12 saat öncesinden başlamak üzere uçuşa 90 dk kalana kadar gerçekleştirilebilmektedir. Kontuarlarda, bagajsız yolcular için 24 saat öncesinde, bagajlı yolcular için 8 saat öncesinde işlem yapılabilmektedir. Ancak özel güvenlik gerektiren uçuşlar için kontuarlarda 3 saat öncesinde işlem yapılabilmektedir.

1.17. Kontuardan Check-in yaptırmak için uçuştan en geç ne kadar süre önce Havalimanı’nda hazır olunmalıdır?
İstanbul Havalimanı’ndan gerçekleşecek olan uçuşlarda en az 2 saat öncesinde yolcularımızın terminalde hazır bulunması gerekmektedir. Buna ek olarak Türk Hava Yolları’nın taşınma operasyonu tamamlandıktan sonra ise yurt içi uçuşlarda en az 2 saat, yurt dışı uçuşlarda en az 3 saat önce havalimanına gelerek check-in yapılması gerekecektir.

1.18. İstanbul Havalimanı’ndan uçağa otobüsle mi gidilecek?
İstanbul Havalimanı’nda 143 adet yolcu körüğü bulunacaktır. %80 oranında körük kullanılacak, ancak bazı havayolu şirketleri otobüs kullanmaya devam edecektir.

1.19. Transfer yolcuların havalimanında kalma imkânı olacak mı?
Havalimanı içerisinde, transfer yolcuların konaklaması için 451 oda (104 oda pasaport kontrolü sonrası, 347 oda pasaport kontrolü öncesi olmak üzere) sayısıyla YOTEL oteli hizmet verecektir.

1.20. Bagajlardan çıkarılan yasaklanmış eşyalar daha sonra nasıl alınabilir?
Uçuş güvenliği ve emniyeti için sakıncalı olacak eşyalar havalimanı işletmesince muhafaza edilmektedir. Alıkonulan eşyalar belirtilen zaman içerisinde ilgili yerden şahsen veya yazı ile (vekâlet) yetkilendirilen kişi tarafından teslim alınmalıdır; aksi takdirde bu eşyalar imha edilmektedir. Bagajda taşınması sakıncalı olan bir madde daha sonra “Kayıp ve Buluntu Eşya Ofisi”nden veya kilitli emanet dolaplarından alınabilir.

2- Havalimanı inşaatı ve çevresi ile ilgili sorular

2.1. İstanbul Havalimanı’na en yakın otel nerededir?
Havalimanı kompleksi içinde hizmet verecek olan Yotel Otel’in inşaatı devam etmektedir. Havalimanı açıldığında, otel hizmete açılmış olacaktır.

2.2. İstanbul Havalimanı içerisinde vakit geçirecek yerler neresidir?
Havalimanı kompleksi içinde hizmete açılacak bir Outlet AVM ve duty free alanlarının inşaatları devam etmektedir. Havalimanı açıldığında, duty free alanı hizmete açılmış olacaktır.

3- Havalimanına ulaşım ile ilgili sorular

3.1. Şehir merkezinden ulaşım nasıl sağlanacak? Ulaşım için Havataş/Havaş/Havabüs veya başka araçlar olacak mı?
İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan İstanbul Havalimanı ile şehir merkezi arasında 35 km bulunuyor. Şehrin birçok noktasından havalimanına Havaist ve İETT toplu taşıma ve kişisel araçlarla veya taksiyle ulaşılabilmektedir. Detaylı bilgi için https://www.turkishairlines.com/tr-tr/istanbul-havalimani-ulasim/index.html adresi ziyaret edilebilir.

3.2. Ulaşım araçları nereden kalkacak; güzergâhları ve ücretleri nasıl olacak?
İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş tarafından İstanbul Havalimanına kalkacak otobüs güzergah ve diğer bilgilere http://www.otobus.istanbul/ sitesinden ulaşılabilir. Ayrıca İstanbul Atatürk Havalimanı – İstanbul Havalimanı, Mecidiyeköy – İstanbul Havalimanı, Halkalı- İstanbul Havalimanı güzergahlarında yolcularımızın faydalanabileceği İETT seferleri planlanmıştır.

3.3. Metro ne zaman faaliyete geçecek ve hangi hattı izleyecek?
Metronun 2019 yılının son çeyreğinde açılması planlanmaktadır. İlk durağı Gayrettepe’de bulunan metro hattı, Kağıthane, Kemerburgaz, Göktürk, İhsaniye hattını izleyerek son durağı olan havalimanına ulaşacaktır. Hat tamamlandığında; Gayrettepe istasyonunda M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattı ve metrobüs işletmesi ile entegre olacaktır.

3.4. İstanbul Havalimanı taksi tarifesi nasıl olacak?
İstanbul’da uygulanmakta olan taksi tarifeleri İstanbul Havalimanı’nda da geçerli olacaktır. Detaylı bilgi için 34. No’lu Taksi Kooperatifi ile iletişime geçilebilir.

3.5. İstanbul Havalimanı’na özel taksiler olacak mı?
Diğer taksilerden ayırt edilecek bir tasarım hazırlanmaktadır. İlk etapta 660 ticari taksi kullanılacaktır. Detaylı bilgi için 34. No’lu Taksi Kooperatifi ile iletişime geçilebilir.

3.6. İstanbul Havalimanı Avrupa Yakası’ndan (Taksim) ve Anadolu Yakası’ndan (Kadıköy) kaç kilometre uzaklıktadır? Bu yerlerden havalimanına nasıl ulaşılır?
İstanbul Havalimanı ile Taksim arası 53 km, Kadıköy ile 65 km’dir. İETT, taksi ve hususi araç gibi diğer havalimanı ulaşımında kullanılan yöntemlerle ulaşım sağlanacaktır.

3.7. İstanbul Havalimanı’na ulaşım yolları ne zaman tamamlanacak ve paralı mı olacak?
Ana hat olarak D20 Kuzey Marmara Otoyolu Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün bağlantı yolları kullanılabilecektir. Tüm bağlantı yolları Karayolları Genel Müdürlüğü kapsamındadır.

3.8. İstanbul Havalimanı’ndan otogara/deniz otobüsüne/TEM’e/15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne nasıl ulaşırım?
İstanbul Havalimanı D20 yolu üzerinde bulunmakta ve yolun bir ucu TEM’e bağlanmaktadır. Yakınında, Odayeri’nde ise O7 bağlantısı mevcuttur. Bu yollar ile hem TEM hem de E5’e bağlanma seçeneği mevcuttur. Ulaşım hatları ile ilgili bilgi için harita uygulamalarını kullanılabilirsiniz. Ulaşımda bir sorun yaşanmaması için İBB, İETT ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın çalışmaları ve yatırımları sürmektedir. İlk etapta 660 adet ticari taksi ulaşım hizmeti verecektir.

3.9. Günü birlik İstanbul turları var mıdır? Turlara katılım nasıl sağlanacaktır?
Havalimanındaki seyahat acentelerinden bu konuda bilgi ve hizmet alınabilecektir. Seyahat acentelerinin yeri ve ulaşım bilgisi için harita uygulamalarını kullanabilirsiniz. Türk Hava Yolları’nın sunduğu touristanbul hizmeti İstanbul Havalimanı’nda da devam edecektir.

4- Havalimanındaki hizmetlerle ilgili sorular

4.1. Yurt dışı uçuşlarında duty-free alanı olacak mı?
Giden yolcu katında 39.812 m², gelen yolcu katında ise 13.998 m² duty-free alanı bulunacaktır.

4.2 İstanbul Havalimanı’nda yeme/içme mekânları olacak mı?
İstanbul Havalimanı içerisinde 33.000 m² alan içerisinde çeşitli yeme/içme imkânları olacaktır.

4.3. İstanbul Havalimanı’nda ambulans/doktor/revir/eczane bulunacak mı?
Bu hizmet, her uluslararası havaalanında olduğu gibi İstanbul Havalimanı’nda da verilecektir. Hem giden hem de transfer katında 24 saat klinik hizmeti olacaktır. Terminalde eczane de bulunmaktadır.

4.4. Araç kiralama/döviz ofisi/banka/PTT/ozalit hizmetleri bulunacak mı?
İstanbul Havalimanı’nda gelen katı yolcu karşılama bölgesinde araç kiralama, 21 adet döviz ofisi, Terminal gelen yolcu katı karşılayıcılar salonunda banka şubeleri, PTT ve tüm bankaların ATM hizmetleri bulunacaktır. Gelen yolcu katında konumlandırılabilmesi için 58,7 m² ATM alanı oluşturulmuş olup, bu alana 16 adet ATM konması planlanmaktadır. Giden yolcu katında 32 adet, Dış Hat hava tarafında (Pasaport Kontrolü sonrasında yer almak üzere) ise 9 adet ATM hizmet verecektir.

4.5. Terzi/lostra/kuaför/berber/mescit bulunacak mı?
İstanbul Havalimanı’nda terzi, lostra, kuaför, berber ve mescit bulunacaktır. Terminal gelen yolcu katı karşılayıcılar salonunda 1 adet kuru temizleme mağazası bulunacaktır. Yeri ve ulaşım bilgisi için harita uygulamaları kullanılabilir. Terminal giden yolcu katı check-in bölgesinde de ayakkabı tamiri hizmeti verilecektir.

4.6. Cep telefonu ve hat satışı olacak mı? Wi-Fi hizmeti olacak mı?
İstanbul Havalimanı’nda cep telefonu ve hat satın alınabilecek mağazalar bulunacaktır. Telefon hat satışları ve cep telefonu satış noktaları Terminal gelen yolcu katı karşılayıcılar salonunda GSM operatörleri için belirlenen alanlarda olacaktır. İstanbul Havalimanında Wi-Fi hizmeti de sunulacaktır.

4.7. Engelli/hasta yolcular için özel alan ve hizmet olacak mı? Hasta yolcuların hızlı nakli konusunda ne gibi özel çözümler olacak?
Özel ilgi gerektiren yolcular için hizmetler sunulacaktır. İstanbul Havalimanı, “Engelsiz Havalimanı” sertifikasına sahip olacaktır. Engelli yolcular terminale girdikten sonra istedikleri takdirde görevli çağırabilmekte ve kendilerine uçağa kadar eşlik edilmektedir. Buna ek olarak havayollarının engelli yolcuları için check-in kontuarlarında oluşturacağı oturma alanları, engelli kullanımına uygun telefon, faks hizmetleri, engelli tuvaletleri, görme engelliler için uyarı çizgileri yer alacaktır. Ambulans ile gelecek hastalar için ise İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki uygulama İstanbul Havalimanı’nda da devam edecektir.

4.8. Sigara içme alanları olacak mı?
Havalimanında toplam 14 adet sigara içme alanı/balkonu yer alacaktır. “Dış Hat Giden Yolcu” katında 4, “İç Hat Giden Yolcu” katında 2, ”Dış Hat Transfer” katında 1, H katı yanı “Asma Kat”ta 2 ve “Pier Bloklar”da 5 adet sigara içme alanı bulunacaktır.

4.9. Vergi iadesi (Tax-refund) işlemi yapılabilecek mi?
İstanbul Havalimanı’nda vergi iadesi (tax-refund) işlemi yapılabilecektir. Vergi iadesi ofisleri hem giden kat kara tarafında hem de giden kat pasaport arkasında bulunacaktır.

4.10. Otopark ve vale hizmeti olacak mı? Ücretler nasıl olacak?
İstanbul Havalimanı’nın kapasitesine uygun şekilde 7/24 hizmet veren 40.000 araçlık ücretli otopark olacaktır. Bunun 18.000 kapasiteli olanı kapalı, 22.000 araçlık olanı da açık otopark olarak hizmet verecektir. Ücretlerin belirlenmesi Havalimanı İşletmesi’nin sorumluluğundadır.

4.11. İstanbul Havalimanı’nda anons yaptırılabilecek mi?
Anons, tüm diğer havalimanlarında olduğu gibi İstanbul Havalimanı’nda da yer alacaktır. Anonslar bölgesel olarak ve düşük ses seviyesinde yapılacaktır. Örneğin; F5 kapısında bir anons yapılacaksa anonsu F6 ve ya F4 kapısındakiler duymayacaktır. Anonslar Türkçe ve İngilizce olarak yapılacaktır.

4.12. İstanbul Havalimanı’nda uçakları seyretmek, iniş-kalkışları izlemek, fotoğraf ve video çekmek için bir alan olacak mıdır?
Havalimanında gözlem yapmak için bir bölüm olacaktır, fakat yolcu bırakacak kimselerin izlemesi için ayrı bir bölüm olmayacaktır.

4.13. Çocuklar için özel alanlar olacak mı?
Çocuklar için hizmet verecek özel bakım ve oyun alanları olacaktır. 5 farklı bölgede toplam 855 m² çocuk oyun alanı olacaktır. Her bir bölgede, içerisinde tuvaleti olan 2 adet aile odası olacaktır. Bunların yeri ve ulaşım bilgisi için harita uygulamaları kullanılabilecektir.

4.14. Terminaller arasında bebek arabası kiralanabilir mi?
Yolcu danışma noktalarından bilgi alınabilir.

4.15. İstanbul Havalimanı’nda çıktı alınabilecek bir yer olacak mı?
Terminal giden yolcu katı check-in bölgesinde ve Terminal gelen yolcu katı karşılayıcılar salonunda çıktı alınabilecek mağazaların açılması planlanmaktadır.

4.16. Yolcuların İstanbul Havalimanı’nda duş alma imkânı olacak mı?
Terminal içerisinde yer alan havalimanı otelinde duş imkânı olacaktır.

5- Uçuşlarla ilgili sorular

5.1. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan uçuşlar devam edecek mi?
Türk Hava Yolları’nın 6 Nisan 2019 tarihinde İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na taşınma operasyonu tamamlanıncaya kadar, mevcut uçuşlar İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan gerçekleştirilmeye devam edecektir.

5.2. İstanbul Havalimanı’ndan tarifeli sefer gerçekleştirecek havayolları hangileri ve uçuş noktaları nereler olacaktır?
Türk Hava Yolları, İstanbul Havalimanı’nda daha da büyüyerek daha fazla noktaya uçuş imkânına kavuşacaktır. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda operasyon gerçekleştiren havayolları da İstanbul Havalimanı’nda yer alacak, operasyonel anlamda bir fark olmayacaktır. Detaylı bilgiye İGA’nın https://www.istanbulhavalimani.com/tr web sitesi üzerinden ulaşılabilir.

6- Turkish Cargo ile ilgili sorular

6.1. AWB ile ilgili hangi değişiklikler olacaktır?
İki havalimanında da Gümrük Müdürlüğü olacaktır. Bu sebeple Türk Hava Yolları taşınma operasyonu gerçekleşene kadar İstanbul Havalimanı’na gelen kargolar için “ISL”, İstanbul Atatürk Havalimanı’na gelenler için “IST” kodlu üretilmelidir.
Türk Hava Yolları taşınma operasyonu gerçekleştikten sonra İstanbul Havalimanı’na gelen kargolar için “IST”, İstanbul Atatürk Havalimanı’na gelenler için “ISL” kodlu üretilmelidir.

6.2. Tır firması araçlarının GPS‘i var mı? Gönderilerin takibi nasıl sağlanacak?
Limanlar arası taşıma işini üstlenen tır firmasının mevcut tesisimizde bir koordinasyon merkezi olacak ve tır hareketliliğinin takibini devamlı olarak buradan kontrol edecektir. Kargo tarafında oluşturulan koordinasyon ekibi ile iletişim halinde olacaklardır. Aynı zamanda tüm süreçler geçiş dönemi acil müdahale grubunun gözetimi altında olacaktır. Limanlar arası taşıma yapacak olan tır firmasının, taşıma süreci boyunca hizmette olacak olan tüm tırlarında GPS cihazı bulunacak, bu şekilde kara taşıması sırasında da gönderilerin takibi yapılabilecektir.

6.3. Kargo opsiyon sürelerinde değişiklik olacak mı?
Türk Hava Yolları’nın taşınma operasyonu gerçekleştikten sonra iki havalimanında da kargo kabul olacağından opsiyon sürelerinde bir değişiklik olmayacaktır.

6.4. TK Plus uygulamalarındaki bağlantı süreleri, offload durumları ne olacak? TK Plus sadece PAX to PAX (yolcu uçakları arasında) mı ya da Freighter to Freighter (kargo uçakları arasında) mı olacak?
TK Plus uygulaması PAX to PAX(yolcu-yolcu), FRE to FRE’de(kargo-kargo) olduğu gibi limanlar arası taşınacak olan kargoya da öncelik sağlayacaktır.

6.5. Her iki limanda da, geçici de olsa, doğrudan iletişim kurulabilecek ayrı takip ekipleri olacak mıdır? (tracing-pax (yolcu uçağı takip), tracing-truck (tır takip) , tracing-freighter (kargo uçağı takip) gibi)
Tüm süreçler için tracing hizmeti verilecektir.

6.6. Özel kargo taşımalarında alınacak ilave tedbirler nelerdir? Özel kargo taşımaları için yeterli sayıda ayarlanabilir sıcaklıklı, özel güvenlikli vb. kamyon mevcut mudur?
Havalimanları arasında transfere konu olacak tüm kargolar analiz edilmiştir. Bu analiz sonucuna göre transfer işlemlerini aksatmayacak ve bağlantı sürelerini kısa tutacak şekilde ısı kontrollü sertifikalı tır seferleri planlanmıştır. Tüm tırlarımız kapalı kasa olacak, GPS ile takip edilecek, sevkiyat gümrük ve güvenlik nezaretinde mühürlenmiş araçlarla gerçekleştirilecektir.

6.7. Kargo bölümünün İstanbul Havalimanı’na geçiş tarihi nedir?
İstanbul Havalimanı’ndaki uydu kargo tesisimiz Türk Hava Yolları’nın taşınma operasyonu gerçekleştikten sonra açılacak ve yolcu uçağı kargo operasyonunu buradan yönetilecektir. Ana kargo tesislerimiz tamamlanana kadar ana kargo operasyonu İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan yürütülmeye devam edecektir.

6.8. Kargonun Türkiye içi transit hareketinde gümrük mevzuatı açısından müşterinin sunması gereken ilave bir belge var mıdır?
Eğer beyanname düzenlenmesi gerekir ise eşyasının faturası gerekmektedir, ancak beyanname olmaz ise gümrük açısından farklı bir dokümana ihtiyaç olmayacaktır.

6.9. Gümrük işlemleri nereden ve nasıl ilerleyecek?
Her iki havalimanında da gümrük otoritesi bulunacaktır. İthalat ve ihracat işlemleri mevcut işleyişle devam edecektir. Havalimanları arasında taşınacak kargolar için operasyonel işlemleri kolaylaştırmak adına Gümrük Bakanlığı’ndan gerekli talepler gerçekleştirilmiş olup süreç başarılı bir şekilde yönetilecektir.

6.10. Yurt dışı çıkışlı kargoların İstanbul aktarmasında farklı havalimanlarından aynı AWB ile çıkış yapmak durumda kalacak parçalı gönderilerin opsiyonu ve rezervasyonu nasıl gerçekleşecek?
Kargonun belirli parçaları farklı havalimanlarına inebilecektir. AWB düzenlenirken çıkış ve varış istasyonu bazlı düzenlenmektedir, aktarma noktaları AWB üzerinde gösterilmemektedir. Rezervasyon aşamasında güzergah oluşturulurken noktalar arasında bir boşluk kalmayacak şekilde bağlantılar sağlanırsa aynı varış noktası olduğu sürece sorun olmayacaktır.

6.11. Ön uyarı (pre-alert) nasıl verilecek? İstanbul Havalimanı- İstanbul Atatürk Havalimanı birlikte mi?
Yolcu İstanbul Havalimanı’nda, kargo uçakları İstanbul Atatürk Havalimanı’nda olacağından kargo hangi uçakta taşınıyorsa ilgili e-mail adreslerine gönderilecektir. Ayrı ayrı mail adresleri oluşturulacaktır.

6.12. Neden bu şekilde iki havalimanı kullanarak çalışılacak? Bu sürecin sebebi nedir?
İstanbul Havalimanında inşa edilen ana kargo tesisimiz dünyanın en büyük kargo tesislerinden biri olacak olup yeni özel otomasyon sistemleri ile donatılmış olan tesisimizin test süreçlerinin titizlikle tamamlanması için ilk dönemde iki havalimanını içeren bir operasyon gerçekleştirilecektir.

6.13. İstanbul Havalimanı’nda, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki diğer teknik altyapı olacak mı? Mesela envirotainer için eklenti yerleri ve barkod okuyucu olacak mı? Aynı koşullar sağlanabilecek mi?
Evet, aynı koşullar sağlanacaktır.

6.14. TK Plus uygulaması devam edecek mi yoksa geçici olarak özel yayınla askıya mı alınacak?
TK Plus uygulaması devam edecektir.

6.15. Tır tarifeleri nasıl olacak?
Bağlantı sürelerini minimumda tutmak ve operasyonel depolama hacmini optimize etmek adına bir tır tarifesi oluşturulmuştur. Özellikle kısa bağlantı süresi gerektiren ürünlerimiz için bu ihtiyacı karşılayacak bir model oluşturulmuştur.

6.16. Türk Hava Yolları’nın taşınma operasyonu sırasında tüm kargolar için bir ambargo uygulanacak mı?
Herhangi bir ambargo söz konusu olmamakla beraber, Türk Hava Yolları’nın taşınma operasyonu sırasında uçuşların kısıtlanacağı/duracağı göz önünde bulundurularak planlama yapılacaktır. Hizmet kalitemizi en üst seviyede tutmak adına gerekli önlemler alınacaktır.

6.17. Ankara ve İzmir’e tır seferi yapılacak mı? Yapılacaksa hangi havalimanı kullanılacak?
Kargo uçağıyla gelen kargolar iç hat destinasyonlarına İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan tırlarla taşınacaktır. Yolcu uçağıyla gelip tır taşımasıyla iç hat destinasyonlarına sevk edilmesi gereken kargolar büyük ölçüde iç hat yolcu uçağı seferleriyle taşınacaktır.

6.18. İki havalimanı arasında taşınacak kargoların baştan sona güvenliği nasıl sağlanacak?
Transfer işlemlerine konu olacak kargoların taşımasını yapacak nakliye firması, ilgili havacılık otoriteleri tarafından kabul edilen sertifikalara sahip olacaktır. Yüklemeler kapalı kasa tırlara yapılıp kargo, Gümrük Bakanlığı Memuru, TK Personeli ve güvenlik gözetiminde mühürlenerek taşınacaktır. Taşıma yapacak tırlar aynı zamanda GPS, geo-fencing gibi sistemler kapsamında takip edilecektir.

6.19. İstanbul Havalimanı, İstanbul Atatürk Havalimanı ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki bağlantı nasıl sağlanacak?
İstanbul Havalimanı – İstanbul Atatürk Havalimanı arasında tırlarla taşıma yapılacaktır. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na transferle ilgili süreçte bir değişiklik olmayacaktır.

6.20. İlk fazda hangi uçuşlar İstanbul Havalimanı’nda, hangileri İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilecek?
İlk aşamada kargo uçağı seferleri İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan, yolcu uçağı seferleri ise İstanbul Havalimanı’ndan gerçekleştirilecektir.

6.21. İki havalimanından da kargo kabulü ve elleçleme (handling) yapılacak mı?
Evet, kargo kabul ve elleçleme (handling) süreçleri iki havalimanında da gerçekleştirilecektir.

6.22. Şu anki kargo terminali ile İstanbul Havalimanı arasındaki mesafe/süre nedir?
İstanbul Havalimanı ile mevcut kargo terminal binası arası uzaklık yaklaşık 45 km’dir. Mevcutta trafik yoğunluğu fazla olmayan güzergâhta limanlar arası taşıma süresi ortalama 1,5 saattir. Ancak yapılan çalışmalarda trafik de düşünülerek bu sayı daha fazla alınmış, araç sayısı buna göre belirlenmiştir.

6.23. Yeni kargo terminalinde bir yenilik olacak mı (limana transfer altyapısı, demiryolu servisi vb.)?
İlerleyen dönemde kara, hava, deniz ve demir yolunu içeren transfer modeli mümkün olacaktır, ancak ilk etapta yalnızca karayolu bağlantısı sağlanacaktır.

6.24. Eski ve yeni kargo terminali değişimi arasındaki ara dönemde aynı kalitede hizmet sunulacak mı?
Kara taşıması süreci eğitimli personelimiz tarafından, uçak yüklemesi yapılıyormuş hassasiyetinde, titiz bir şekilde yürütülecektir. Gerekli tüm güvenlik önlemleri alınacak, ilgili ulusal ve uluslararası standartlar takip edilecektir. Bu nedenle bu süreçte hizmet standartları açısından bir farklılık yaşanmayacaktır.

6.25. Kargo ne zaman İstanbul Havalimanı’na taşınacak?
Yolcu uçakları operasyonu İstanbul Havalimanı’nda yürütülecektir. Kargo seferleri bir süre daha İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan hizmet verecektir. Ara bağlantılar değişmeyecektir. İki havalimanın birden kullanılması ile kapasite artışı sağlanacaktır. Tamamlandığında 165.000 m2’lik bir kargo alanı hizmete sunulacaktır.

6.26. Yurt dışı veya yurt içinden İstanbul’a gelecek olan cenazeler hangi havaalanına getirilecektir?
Cenazeler Türk Hava Yolları’nın taşınma operasyonu gerçekleşene kadar İstanbul Atatürk Havalimanı’na getirilecektir. İlgili detaylar ve değişiklikler operasyon esnasında yolculara ayrıntılı bir şekilde iletilecektir.

7- Bagaj ve kayıp eşyalar ile ilgili sorular

7.1. Bagajların bırakılabileceği bir emanet ofisi olacak mı?
Terminal gelen yolcu katı karşılayıcılar salonunda ayrı noktalarda 2 adet emanet ofisi bulunacaktır. Terminal giden yolcu katı check-in bölgesinde de elektronik bagaj dolapları bulunacaktır.

7.2. Bagajların taşınması için trolley olacak mı? Yerleri nerededir?
Bagajların taşınması için trolley bulunacaktır. Kara tarafında (pasaport kontrolü öncesi) 3.500, hava tarafında (pasaport kontrolü sonrası) 1.500 adet bagaj arabası yer alacaktır.

7.3. Bagajın kaybedilmesi durumunda ne yapılması gereklidir? Kayıp eşya hak talebinde bulunmak için hangi bilgilere ihtiyaç olacaktır?
Yeni bagaj tarama izleme sistemi sayesinde yolcularımız check-in yaptığında bagaj barkodu burada hemen tanımlanmaktadır. Taranan bagaj sürekli takip edilmektedir. İstanbul Havalimanı’nda yaşanacak herhangi bir kayıp durumunda, “Kayıp ve Buluntu Eşya Ofisi”ne başvurulabilecek ve Türk Hava Yolları web sitesinde bagaj aksaklıkları sayfasından da takibi yapılabilecektir.

7.4. “Kayıp ve Buluntu Eşya Ofisi”ne nasıl ulaşılacak? Kaybolan eşyalar nereden teslim alınacak? Kayıp eşya hak taleplerinin güncel durumu nereden öğrenilecek? Kişisel bilgiler içeren kayıp eşyalara ne olur?
“Kayıp ve Buluntu Eşya Ofisi”ne telefonla veya şahsen havalimanına giderek ulaşabilir. İstanbul Havalimanı’nda “Kayıp ve Buluntu Eşya Ofisi”nin yeri yönlendirmelerle, haritalarla ve uygulamalardan bulunabilir. Bulunan eşyanızı “Kayıp ve Buluntu Ofisi”nden imza karşılığı teslim alabilir, eşyanızın durumunu “Kayıp ve Buluntu Eşya Ofisi”yle görüşerek öğrenebilirsiniz. Kişisel bilgiler içeren eşyalar da muhafaza altına alınmakta ve saklanmaktadır.

7.5. Anne sütü sıvı kuralından muaf mıdır?
El bagajında ağzı kilitli poşet içerisinde olmak şartıyla 100ml lik paketler halinde 1 litrelik sıvı taşınabilir. Bunun dışındaki sıvı ürünler bagajla birlikte kargoya verilmelidir.

7.6. El valizinin içine yemek veya içecek koyulabilir mi?
El bagajlarında 1 LT’lik ağzı kilitli torba içinde her biri en fazla 100ml’lik kaplarda sıvı jel ve aerosol taşınabilir. 100 ml’den büyük kaplardaki sıvı ve benzeri yiyecek ve içecekler uçak altı bagajlara verilmelidir. Kuru gıda taşınmasıyla ilgili kurallar için web sitesi ve mobil uygulamalardaki bilgilerden faydalanılabilir.

7.7. Kontrol noktasında bir kimlik kaldığında ne olur?
“Kayıp ve Buluntu Eşya Ofisi”ne müracaat edilebilir.

7.8. Bagaj ağırlık limiti nedir?
Bagaj ağırlık limiti ile alakalı detaylı bilgileri web sitemiz üzerinden, çağrı merkezlerimizden ve satış ofislerimizden edinebilirsiniz. https://www.turkishairlines.com/tr-tr/bilgi-edin/bagaj/index.html

7.9. Evcil hayvanlarla uçmanın kuralları nedir? Ek bir ücret ödenmesi gerekir mi?
Bu konuyla ilgili bilgilere https://www.turkishairlines.com/tr-nl/bilgi-edin/evcil-hayvanlarla-yolculuk/index.html sayfası üzerinden ulaşılabilir.

7.10. Uyku apnesi makinesini yanıma alabilir miyim?
Konu ile alakalı Türk Hava Yolları çağrı merkezinden detaylı destek alabilirsiniz. (444 0 849)

8- Güvenlikle ilgili sorular

8.1. Güvenlikten geçiş prosedürü farklı olacak mı?
İstanbul Havalimanı’nda 1 kara tarafı (pasaport kontrolü öncesi), 1 hava tarafı (pasaport kontrolü sonrası) olmak üzere 2 kontrol alanı olacaktır. Havalimanında ileri teknoloji X-ray cihazlar, termal kameralar ve ileri teknoloji detektörler ile risk tespiti kolaylaştırılarak operasyon süresi kısaltılacaktır.

8.2. İstanbul Havalimanı’ndan gerçekleşecek uçuşlar sırasında internet kullanılabilecek midir?
Türk Hava Yolları uçağının teknik donanımına göre Wi-Fi kullanımı mümkün olabilecektir.

8.3. Full body scanner nasıl çalışıyor, güvenli midir? Tarama sırasında ortaya çıkan şahsi bilgiler nasıl korunuyor?
Güvenlik prosedürleriyle ilgili bilgiler için yolcu danışma noktalarına müracaat edilebilir.

8.4. Taşıma çantaları için boyut kısıtlamaları nelerdir?
234055 cm ölçülerinde el bagajları kabin içerisine alınabilir.

8.5. Müzik enstrümanları uçak içerisine alınabilir mi?
Bu konuyla ilgili bilgilere https://www.turkishairlines.com/tr-at/bilgi-edin/muzik-ekipmanlari/index.html adresi üzerinden ulaşılabilir.

8.6. Arama sırasında piercing’lerin çıkarılması gerekir mi?
Hayır, piercing’in çıkarılması gerekmemektedir.

8.7. İlaçla seyahat eden yolcuların bilmesi gereken herhangi bir ek bilgi var mıdır?
Ağzı kilitli poşet içerisinde olmak şartıyla 100 ml sıvı dışında uçakta sıvı taşınması yasaktır. Tane ilaçlar el bagajına alınabilir.

8.8. İstanbul Havalimanı’nda bırakılan çantalarda bulunan silahlara ne olur?
Havalimanında bırakılan silahlar güvenlik tarafından kayda alınarak teslim alınır.

8.9. Güvenlik kontrol noktalarında kalan eşyalara ne olur? Bir süreç var mı?
Güvenlik kontrol noktalarında unutulan eşyalar “Kayıp ve Buluntu Eşya Ofisi”ne teslim edilir.

8.10. Ostomi torbası ile seyahat eden yolcuların güvenlikten geçerken torbayı çıkarması gerekir mi?
Özel durumlar, tüm havalimanlarındaki süreçlerle aynı şekilde ele alınır.

8.11. Kalp pili veya metal implant gibi dahili veya harici bir tıbbi cihazı olan yolcular güvenlikten geçerken ilgili prosedür nedir?
Özel durumlar, tüm havalimanlarındaki süreçlerle aynı şekilde ele alınır.

8.12. X-ray cihazının uyarı vermemesi için ne yapılmalıdır? Elle arama hangi durumda yapılır?
İstanbul Havalimanı’ndaki X-ray cihazları güvenlik nedeniyle yüksek hassasiyet içerecektir. Yolcuların üzerinde metal eşya, anahtarlık, bozuk para, vb. cisimler olursa uyarı vereceklerdir. Güvenlik görevlileri gerekli görürlerse elle arama da yapabilir.

8.13. Biniş kartı olmadan mobil barkod ile uçağa binilebilecek mi?
Biniş kartı yerine geçen mobil barkod ile de uçağa binilebilir.

8.14. Kimliğini unutan yolcular güvenlik taramasından geçebilir mi?
Kimliksiz geçiş mümkün değildir. Güvenlik nedeniyle kimliğin aslının ibraz edilmesi gerekir.

8.15. E-devletten kimliğin gösterilmesi yeterli olur mu?
E-devletten gösterilen belge asıl kimlik olmadığı için geçerli olmamaktadır.

8.16. Yolcunun, tehlikeli malzeme olarak kabul edilen bir ürünle seyahat ettiği belirlenirse ne olur?
Tehlikeli malzeme olarak kabul edilen bir ürün bulunursa el koyulur ve emanete alınır.

B) TÜRK HAVA YOLLARI’NIN TAŞINMASI İLE İLGİLİ SORULAR

1- Türk Hava Yolları ile ilgili genel sorular

1.1. Türk Hava Yolları taşınma sonrası İstanbul’da sadece İstanbul Havalimanı’ndan mı uçuş gerçekleştirecek?
Türk Hava Yolları 6 Nisan 2019 saat 14:00’dan itibaren İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan planlanmış olan tüm uçuşlarını İstanbul Havalimanı’ndan gerçekleştirilecektir.
Bununla birlikte hâlihazırda süren İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı kalkışlı ve varışlı seferlerimiz planlandığı şekilde devam edecektir.

1.2. Türk Hava Yolları check-in kontuarları nerede olacak?
Kontuarlar Ana Terminal Binası içerisinde D,E,F,G,H-J,K,L bölgesinde yer alacaktır. İstanbul Havalimanı’nda bulunan tüm mekânların yeri ve ulaşım bilgisi için harita uygulamaları kullanılabilir, alan içindeki yönlendirmeler takip edilebilir.

1.3. Self check-in ve Self bag-drop kontuarları ayrı mı olacak ve nerede olacak?
Self check-in ve self bag-drop noktaları E, F ve L kontuarlarında yer alacaktır.

1.4. Yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda CIP salonu ve lounge alanları olacak mı? Nerede olacak?
Türk Hava Yolları’na ait Terminal içerisinde toplam 15.500 m²’lik 5 adet Özel Yolcu Salonu olup bunlardan Giden Yolcu katı İç Hat Lounge 3.500 m², Gelen Yolcu katı Gelen Yolcu Lounge 1.000 m², Dış Hat Giden Yolcu Exclusive Lounge 1.800 m² ve Asma Kat (H katı) Main Lounge içerisinde Business Lounge 4.600 m² ve Frequent Flyer Lounge 4.600 m²’lik bir alanda hizmet verecektir.

Ayrıca, “İGA Özel Yolcu Salonu”, “Diğer Havayolu Şirketi Özel Yolcu Salonu”, “Star Alliance Özel Yolcu Salonu” da “Giden Yolcu” katında hizmet verecektir. İstanbul Havalimanı’nda bulunan tüm mekânların yeri ve ulaşım bilgisi için harita uygulamaları kullanılabilecek, alan içindeki yönlendirmeler takip edilebilecektir.

2- Taşınma ve uçuşlarla ilgili sorular

2.1. Türk Hava Yolları ne zaman taşınacak?
Türk Hava Yolları İstanbul Havalimanı’ndaki uçuşlarına 29 Ekim 2018’de başlamıştır. Türk Hava Yolları’nın, İstanbul Havalimanı’na taşınma operasyonu 6 Nisan 2019 saat 02:00 itibarıyla başlayacak olup 6 Nisan 2019 saat 14:00’dan itibaren İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan planlanmış tüm Türk Hava Yolları seferleri İstanbul Havalimanı’ndan gerçekleştirilecektir.

2.2. Türk Hava Yolları taşınma sürecinde uçuşlarını tamamen durduracak mı? Kaç saat uçuş gerçekleşmeyecek?
İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan taşınma operasyonu sırasında 6 Nisan 2019 gece 02:00 ile öğlen 14:00 saatleri arasında uçuşlar tamamen duracak olup, 6 Nisan 2019 saat 14:00’dan itibaren uçuşlar planlandığı şekilde İstanbul Havalimanı’ndan gerçekleştirilecektir.

2.3. Türk Hava Yolları ne zaman İstanbul Havalimanı’nda tam kapasite uçuş yapabilecektir?
Türk Hava Yolları, 6 Nisan 2019 saat 14:00’dan itibaren uçuşlarını planlanan şekilde İstanbul Havalimanı’ndan gerçekleştirecektir.

2.4. İstanbul Havalimanı’ndaki uçuşlarda rötar olacak mı?
Yapılan tarife planlarına göre rötar öngörülmemektedir. Olağanüstü hava koşulları ya da operasyonel nedenlerle rötar söz konusu olursa yolcular bilgilendirilecektir. Uluslararası standartlarda hizmet verilmekte ve uçuşların saatinde yapılması için azami özen gösterilmektedir.

2.5. Uçuşlarda yaşanan gecikmeler nereden öğrenilebilir?
İstanbul Havalimanı’nda uçuşların detaylarını gösteren birçok ekran bulunacaktır. Uçuş noktaları, saatler, rötar, vb. bilgiler bu ekranlardan ve uygulamalardan takip edilebilir.

2.6. Uçuşun gecikmesi veya iptal edilmesi durumunda kiminle irtibata geçilmeli?
Gecikme veya iptal durumunda doğrudan satış ofisleri veya biletin alındığı acenteyle irtibata geçilebilir.

2.7. İptal edilen seferlere bilet almış olan yolcuların hakları ne olacak?
Uluslararası hava taşımacılığı kurallarına göre yolcular haklarını belirlenen kurallar çerçevesinde talep edebilecektir.

2.8. İlk uçuşlar nerelere (yurt içi ve yurt dışı) olacak?
29 Ekim 2018 itibarıyla, İstanbul Havalimanı’ndan ilk uçuşlar Türk Hava Yolları tarafından Ankara, Antalya, İzmir, Azerbaycan (Bakü) ve K.K.T.C. (Ercan)’ye olmak üzere başlatılmıştır.

2.9. Türk Hava Yolları’nın uçtuğu nokta sayısı artacak mı?
Türk Hava Yolları, 2023 hedefleri doğrultusunda uçuş ve destinasyon sayısını artırarak daha fazla noktaya uçuş imkânı sağlayacaktır.

2.10. İstanbul Havalimanı’na uçuş saatinden kaç saat önce gelinmeli?
Yurt içindeki uçuşlar için en az 2 saat, uluslararası uçuşlar için en az 3 saat önce havalimanına gelinmesi gerekmektedir.

2.11. İstanbul Havalimanı’ndan uçmak için nereden/nasıl bilet satın alabilirim?
Tüm satış kanalları üzerinden bilet satın alınabilmektedir.

2.12. İstanbul Havalimanı alan vergisi nasıl olacak, bilet fiyatlarını artıracak mı?
Tüm havalimanlarının alan vergileri farklılık göstermektedir. Bilet fiyatları uçuş gerçekleştirilen zaman dilimine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.

3- Hizmetler ile ilgili sorular

3.1. Miles&Smiles uygulaması devam edecek mi? Ek ayrıcalıklar olacak mı?
Miles&Smiles uygulaması aynı şekilde devam edecektir. Tüm üyelerimiz için daha iyi hizmetler ve ek ayrıcalıklar sunma çalışmalarımız devam etmektedir.

3.2. İstanbul Havalimanı’nda Miles&Smiles üyesi olunabilir mi? Nereden bilgi alınabilir?
Miles&Smiles üyelik başvurusu için havalimanındaki M&S desklerinden, Türk Hava Yolları kontuarlarından ve satış ofislerinden bilgi alınabilir ve üyelik başvurusu yapılabilmektedir. Detaylı bilgi için www.turkishairlines.com web sitesini ziyaret edilebilir.

3.3. Türk Hava Yolları uçuşlarda yemek vermeye devam edecek mi?
Türk Hava Yolları, her zamanki gibi uçuşlarda ödüllü ikram hizmetini yolcularına sunmaya devam edecektir.

C) İSTANBUL HAVALİMANI İŞLETMESİ (İGA) İLE İLGİLİ SORULAR

1.1. İstanbul Havalimanı’nda kaç havayolu şirketi yer alacak?
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda operasyon gerçekleştiren tüm havayolları İstanbul Havalimanı’nda da yer alacaktır. İşletmecinin ve DHMİ kararına göre farklı havayolları da uçuş gerçekleştirebilecektir.

1.2. İstanbul Havalimanı’ndan tarifeli sefer gerçekleştiren havayolları ve uçuş noktaları nerelerdir?
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda operasyon gerçekleştiren tüm havayolları, İstanbul Havalimanı’nda da yer alacaktır. Havayolları ve uçuş noktaları ile ilgili bilgilere https://www.dhmi.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir.

1.3. Terminal içinde 1,8 km’lik yürüme alanı olan İstanbul Havalimanı’nda yolcuların ve çalışanların hayatını kolaylaştırmak için ne tür önlemler alındı? (Navigasyon, yönlendirme gibi…)
Yolcular için self-servis hizmetler sağlanacaktır. “Self Check-in” kioskları, “Self-Service Bag Drop Sistemi”, “Otomatik Pasaport Geçiş Sistemi” ve “Otomatik Boarding Gate-Uçağa Geçiş” sistemi devrede olacaktır. Ayrıca, terminal ve otopark içinde iç yönlendirme (indoor navigasyon) sistemi devreye alınacak ve dış yönlendirme (outdoor navigasyon) ile entegre edilerek evden-uçağa yönlendirme sağlanacaktır. Mobil uygulama içinde dâhil edilecek hizmetlerle, yolcunun tartacağı boarding pass ile anlık “o-yolcuya-özel” uçuş bilgilendirmesi yapılacak, terminal içi promosyonların bildirimi için “push-notification” ve ulaşım, terminal bölgelerinde yerleşim gibi çeşitli bilgilendirmeler yapılacaktır. Çalışanların “Biyometrik Geçiş Sistemleri” ile terminal içi hareketleri daha güvenli ve daha hızlı gerçekleştirilecektir.

1.4. Görme engelliler için havalimanında nasıl bir mekanizma olacak?
Görme engelliler için terminalde döşeme üstüne hissedilebilir yollar yapılacaktır.

1.5. Yaşlı yolcular için bir önleminiz olacak mı?
Yaşlı/engelli yolcuların hizmet alması için check-in adalarında özel alanlar olacak, terminal kapısından itibaren buggy (özel araç) ile alınma hizmeti de olacaktır.

1.6. İstanbul Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesi ne olacak?
1. Faz’ın sonunda 90 milyon, sonrasında 120 milyon ve 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacaktır. Tüm fazları tamamlandığında (6 pist ve 2 terminal binası) ise 200 milyon olacaktır.

1.7. Bölgede çalışacak taksicilere eğitimler verilecek mi?
Bölgede çalışacak olan taksicilerin İngilizce dil kurslarından A1 sertifikası alması ve belirli dönemlerde sertifikasını yenilemesi zorunlu hale getirilmiştir.

1.8. Toplu taşımayla şehir merkezine ulaşım ne kadar sürecek?
Gayrettepe – İstanbul Havalimanı metro hattı ve Halkalı – İstanbul Havalimanı metro hattında çalışmalar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca devam etmektedir. İstanbul’un farklı noktalarından yapılacak taşımacılıkla ilgili detaylara http://www.otobus.istanbul/ adresinden ulaşılabilmektedir.

1.9. İstanbul Havalimanı’nda özel tasarım taksiler olacak mı?
Diğer taksilerden ayırt edilecek bir tasarım hazırlanmaktadır. Taksiciler Kooperatifi çalışmalarını sürdürmektedir.

1.10. Yer hizmetlerinde çalışanlar için simülasyon çalışmaları yapılıyor mu?
Yer hizmetleri ve diğer birimlerin gerçek ortamda simülasyon çalışmaları devam etmektedir. Bunun dışında kapsamlı eğitimler de devam etmektedir.

1.11. İstanbul içinden İstanbul Havalimanı’na yönlendirme tabelaları konusunda çalışmalar var mı? Bu konuda karayolları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte neler yapılıyor?
Ulaşımda doğru yönlendirmeler yapılması için İBB, İETT, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın çalışmaları ve yatırımları sürmektedir. Tüm bağlantı yolları Karayolları Genel Müdürlüğü kapsamındadır. Tüm bu yollarda İstanbul Havalimanı yönlendirme tabelaları gerekli noktalara yerleştirilmektedir.

1.12. İstanbul Havalimanı içinde uçuş kapılarının ve diğer tesislerin yerleri ile ilgili bilgilendirme/yönlendirme konusunda özel bir çalışma var mı?
Terminal içerisinde ortalama 9.000 adet yönlendirme tabelası bulunmaktadır. Tabelalardaki renk ve semboller uluslararası standartlarda ve yolcuların anlayabileceği sadelikte olacaktır.

1.13. Havayollarına yönelik nasıl bir eğitim, bilgilendirme ve tanıtım çalışmalarınız olacak?
Tüm alıştırma, simülasyon, saha uygulama çalışmaları ve bilgilendirmeleri Havalimanı İşletmesi (IGA) koordinasyonunda devam etmektedir.

1.14. İstanbul Havalimanı BT altyapısı ile havayolları ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü gibi paydaşların BT altyapı uyumluluk testleri ne zaman yapılacak?
Yerli havayolu şirketleri ve yer hizmeti şirketleri ile testler devam etmektedir.

1.15. Kulenin bir süre İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan hizmet vereceği doğru mudur?
Hayır, kulenin inşaatı tamamlanmış olup İGA tarafından Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne teslim edilmiştir.

1.16. İstanbul Havalimanı’nda teknoloji ne kadar kullanımda olacak?
İstanbul Havalimanı’nda en gelişmiş teknolojiler tüm alanlarda kullanılarak en iyi müşteri deneyiminin yaşatılması sağlanacaktır.

1.17. İstanbul Havalimanı açılacak ancak bölgede kalan yerlerin inşaatı devam edecek. Bu durum ulaşımda sorun yaratacak mı? Buna yönelik önlemleriniz nelerdir?
İstanbul Havalimanı inşaatı, Şubat sonu itibari ile tamamlanmış olacaktır. Yolcu ve uçuş güvenliğinin sağlanması için tüm önlemler alınacaktır. (Kaynak: Turizmgünlüğü)
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024