TCDD Taşımacılık AŞ tarafından işletilecek olan Marmaray Gebze-Halkalı Banliyo Hattı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Eski Başkanı Binali Yıldırım, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Erol Arıkan, çok sayıda bürokrat ve vatandaşların yoğun katılımıyla Kartal Meydanında düzenlenen törenle 12 Mart 2019’da hizmete verildi.
İstanbul'un bir ucundan Marmaray ile boğazın altından geçip diğer ucuna giden bu banliyö tren hattının Türkiye'ye, İstanbul'a ve ilçelere hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattının, eskiden 185 dakikada kat edilebilen bir mesafeyken şimdi 115 dakikaya indiğini, İstanbullulara net 1 saat 10 dakika kazandıracağını söyledi.
İstanbul'un en işlek ve trafik yoğunluğu en çok olan bu hattın saatte tek yönde 75 bin, günde ise 1 milyon 700 bin yolcu taşıyacağını ifade eden Erdoğan, normalde ancak 100 bin araçla taşınabilecek yolcunun, bu banliyö tren hattı ile tek başına gidecekleri yerlere ulaştıracağını belirtti.
Erdoğan “İstanbul'un tam 10 ilçesi bu hattı doğrudan kullanma imkanına sahip olacak. Toplamda Marmaray ile birlikte 43 istasyondan oluşan bu hat, diğer metro, tramvay ve deniz hatlarımıza olan entegrasyonuyla da İstanbul trafiğinde çok önemli bir rahatlamaya yol açacaktır.” dedi.
“440 aracın 300’ü Türkiye’de üretildi”
Bu hatta çalışacak 440 araçtan 300 adedinin Türkiye'de üretilmiş olmasıyla da iftihar ettiklerini dile getiren Erdoğan, "Marmaray, bu projenin iki kıta arasındaki bağlantısını sağlayan en stratejik bölümü. Buradan bineceksin, denizin altından Avrupa'ya." diye vurgu yaptı.
Bir diğer önemli raylı sistem bağlantısını da Yavuz Sultan Selim Köprüsü bünyesinde kurduklarını aktaran Erdoğan, her iki taraftaki metro hatları tamamlandığında, orayı da devreye alacaklarını söyledi.
“Hattı yepyeni bir çehreye büründürdük”
Eski banliyö hattının günümüz İstanbul’un ihtiyaçlarına ve standartlarına cevap vermekten çok uzak olduğunu belirten Erdoğan, "Bunun için adeta sıfırdan yapmışçasına bu hattı yeniledik, geliştirdik, yepyeni bir çehreye büründürdük. İstanbul'u bir uçtan diğer uca böyle bir sistemle katetmek gerçekten zorlu bir iştir. Hem altyapıda hem üstyapıda çok ciddi çalışmalar yürütüldü.” Dedi.
Bugüne kadar 1,4 milyar avro yani yaklaşık 8,5 milyar lira harcanan Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattı'nın İstanbul'a kazandırılmasında emeği geçen herkesi tebrik eden Erdoğan, bu hatla birlikte İstanbul'un 170 kilometre olan raylı sistem uzunluğunu, 63 kilometre ilaveyle 233 kilometreye çıkardıklarını, hedeflerinin ilk etapta 500 kilometreye, ardından da 1100 kilometreye ulaştırmak olduğunu belirtti.
“Demir İpek Yolu'nun İstanbul etabını oluşturuyor"
Hizmete açılan hattın diğer bir özelliğinin de Londra'dan Pekin'e kadar uzanacak Demir İpek Yolu'nun İstanbul etabını oluşturduğunu vurgulayan Erdoğan, Londra'dan çıkan trenlerin buradan Pekin'e, Pekin'den gelenin de yine buradan Londra'ya gideceğini kaydetti.
“ YHT’lerin son durağı Halkalı”
Erdoğan, yüksek hızlı trenlerinin artık Pendik'i son durak olarak kullanmayacağını, Halkalı'ya kadar devam edeceğini dile getirerek bu süreçte Marmaray'ın da çok önemli olduğunu vurguladı.
“YHT ile Halkalı’dan Konya’ya, Ankara’ya gitmek mümkün “
Meclis Eski Başkanı ve Marmaray Projesinde emeği olan eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da törendeki konuşmasında Bakırköy’den, Halkalı’dan artık Konya’ya, Ankara’ya YHT ile gidileceğini belirterek Edirne’ye de hızlı trenle gitmenin mümkün olacağını söyledi.
“Gebze-Halkalı hattına 13 istasyondan 16 adet metro, tramvay hatlarına bağlantı sağlanacak.”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan da Marmaray Gebze –Halkalı hattının iki hattının kentiçi ulaşıma hizmet vereceğini, bir hatta ise anahat yolcu, yük ve YHT işletileceğini belirterek, “Üsküdar-Sirkeci dört dakika, Gebze-Halkalı 115 dakika, Bostancı-Bakırköy 37 dakika olacak. Toplam 13 istasyondan 16 adet metro, tramvay hatlarına bağlantı sağlanacak.” diye konuştu.
Gebze-Halkalı banliyö tren hattının ilk seferini, açılış sonrasında makinist koltuğuna oturarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdi.
RayHaber
RaillyNews
BlauBahn
OtonomHaber
TeleferikHaber
Yüksek Hızlı Tren
Home
/
34 İstanbul
/
Banliyö Trenleri
/
Cumhurbaşkanı
/
Demir İpek Yolu
/
DEMİRYOLU
/
Gebze - Halkalı Marmaray Hattı
/
Gebze-Halkalı banliyö hattı
/
GENEL
/
KENTİÇİ Raylı Sistemler
/
Manşet
/
Marmara Bölgesi
/
marmaray
/
Marmaray hattı
/
Marmaraya Entegre Olan Hatlar
/
TCDD Taşımacılık AŞ
/
TÜRKİYE
/
YHT
/
Yüksek Hızlı Tren
/
Marmaray Hattı'nda Çalışacak 440 Aracın 300’ü Türkiye’de Üretildi
Marmaray Hattı'nda Çalışacak 440 Aracın 300’ü Türkiye’de Üretildi
34 İstanbul,
Banliyö Trenleri,
Cumhurbaşkanı,
Demir İpek Yolu,
DEMİRYOLU,
Gebze - Halkalı Marmaray Hattı,
Gebze-Halkalı banliyö hattı,
GENEL,
KENTİÇİ Raylı Sistemler,
Manşet,
Marmara Bölgesi,
marmaray,
Marmaray hattı,
Marmaraya Entegre Olan Hatlar,
TCDD Taşımacılık AŞ,
TÜRKİYE,
YHT,
Yüksek Hızlı Tren
Yüksek Hızlı Tren
Labels:
34 İstanbul,
Banliyö Trenleri,
Cumhurbaşkanı,
Demir İpek Yolu,
DEMİRYOLU,
Gebze - Halkalı Marmaray Hattı,
Gebze-Halkalı banliyö hattı,
GENEL,
KENTİÇİ Raylı Sistemler,
Manşet,
Marmara Bölgesi,
marmaray,
Marmaray hattı,
Marmaraya Entegre Olan Hatlar,
TCDD Taşımacılık AŞ,
TÜRKİYE,
YHT,
Yüksek Hızlı Tren