İstanbul-İzmir Otoyolu 4 Ağustos Pazar günü Bursa’da yapılan törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından hizmete açıldı.
Otoyolun açılış törenine Cumhurbaşkanı ERDOĞAN’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M.Cahit TURHAN, Adalet Bakanı Abdülhamit GÜL, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA, Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK, Milletvekilleri, Bursa Valisi Yakup CANBOLAT, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir URALOĞLU ve çok sayıda üst düzey yetkili katıldı. Eski Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM’ın da otoyolun Balıkesir Kesimini açtığı törende konuşan ERDOĞAN “Bugün tarih yazıyoruz. İstanbul’u İzmir’e farklı şekilde bağlıyoruz.” dedi.
Ayrıca bölünmüş yol uzunluğunu da 6 bin 100 kilometreden bugün 26 bin 764 kilometreye ulaştırdıklarını söyleyen ERDOĞAN konuşmasına şöyle devam etti: “Soma – Akhisar-Turgutlu sonrası İzmir Ankara’ya paralel devam edip İzmir Çevreyolu’nda hedefine varıyor. İzmir Aydın ve İzmir Çeşme Otoyolu’na ulaşıyor. Nereden, nereye… Dağları kolay aşmadık. Ama biz Ferhat olduk Ferhat… Dağları deldik Şirin’e ulaştık. İstanbul ve İzmir arasındaki seyahati hızlı konforlu yapmanın yanı sıra yolu 100 kilometre kısaltıyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de içinde yer aldığı Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir Otoyolu’nu da birleştireceğiz. Güzergahtaki İstanbul, Kocaeli, Bursa, Manisa ve İzmir aynı zamanda en önemli ihracat kapılarına da ev sahipliği yapıyor.”
İstanbul-İzmir Otoyolu projesinin ülkeye yakın zamanda katkısının yıllık 3,5 milyar lira olacağını söyleyen ERDOĞAN, “Her vilayette olduğu gibi Bursa’da da ulaştırma yatırımlarını sürdürüyoruz. Toplamda maliyeti 1,5 milyar lira olan 18 karayolunun yapımı devam ediyor. 2 yıla kadar bitiyoruz.” dedi. Cumhurbaşkanı ERDOĞAN, projenin hayırlı olmasını dileyerek konuşmasını bitirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M.Cahit TURHAN, törende yaptığı konuşmada ülke nüfusunun büyük bölümünü barındıran Ege ve Marmara Bölgelerinin yeni bir can damarına kavuştuğunu, dünyada büyüklük açısından parmakla gösterilebilecek projeler arasında yer alan bu dev hizmeti millete kazandırdıklarından dolayı gururlu olduklarını dile getirdi. Osmangazi Köprüsü’nün bu projenin mahyasını oluşturduğunu ifade eden TURHAN, “Proje sayesinde İstanbul-İzmir arası artık çok yakın. Bursa her ikisine de çok daha yakın. Bağlantı yolları dahil 426 km uzunluğunda olan projenin yatırım tutarı finansman maliyeti de dahil 11 milyar dolar. Bu proje ülkemizde yap işlet devret modeliyle ihale edilen ilk otoyol projesidir. AB’de yap işlet devret kapsamında gerçekleştirilen en büyük ölçekli projedir aynı zamanda. Projede dikkat çeken başka bir özellik de şu, proje yüksek teknoloji yenilikçi uygulamalar ve ileri yapım tekniği gerektiren çalışmalarla yerli firmalarımız tarafından gerçekleştirilmiştir.” dedi.
Otoyol sayesinde zaman ve akaryakıt tasarrufu sağlanacağına dikkati çeken TURHAN, trafikte beklemelerin ortadan kalkmasıyla da emisyon salınımının azalacağını ve doğanın korunacağını belirtip, projenin hayırlı olmasını dileyerek konuşmasını tamamladı.
Yapımına 2010 yılında başlanan ve bugüne kadar başta Osmangazi Köprüsü olmak üzere pek çok önemli kesimi trafiğe açılan İstanbul-İzmir Otoyolu’nda sona gelindi. Yaklaşık 9 yıl süren hummalı bir çalışma ve harcanan yoğun emek sonucu hayata geçirilen İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi’nin son kesimi olan Bursa Batı-Balıkesir Kuzey ve Balıkesir Batı-Akhisar arasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından hizmete açılmasıyla İstanbul-İzmir arası, kesintisiz otoyol ile birbirine bağlanmış oldu.
Ülkemiz ekonomisinin can damarı olan ve nüfusun büyük bölümünün yaşadığı İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Manisa ve İzmir gibi illerin yer aldığı Marmara ve Ege Bölgelerini birbirine bağlayan İstanbul-İzmir Otoyolu, tüm yatırımların altyapısını oluşturan karayolu ağı ile ihracatın büyük kısmını sağlayan ve Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın yüzde 64’ünü oluşturan bu iki bölgenin endüstri, tarım, ticaret, turizm gibi ekonomik faaliyet alanlarına artı değer kazandıracak.
Güzergâhı 100 km kısaltan Otoyol Projesi ile 8,5 saat olan İstanbul-İzmir ulaşımı 3,5 saate iniyor. Ayrıca İstanbul-İzmir Otoyolu, yerleşim yerlerinin içinden geçen ve mevcut devlet yolunda oluşan aşırı yoğunluğu azaltarak kent içi trafiği de rahatlatacak.
384 km’si Otoyol ve 42 km’si Bağlantı Yolu olmak üzere toplam 426 km uzunluğundaki Osmangazi Köprüsü’nü de kapsayan projenin, yatırım tutarı finansman maliyeti dâhil 11 Milyar dolar.
Projenin güzergâhı; Anadolu Otoyolu üzerinde yer alan Gebze Köprülü Kavşağı’ndan Ankara istikametinde yaklaşık 2,5 km ileride yapılan Muallimköy Kavşağı ile başlayıp, Dilovası – Hersekburnu arasında inşa edilen Osmangazi Köprüsü ile İzmit Körfezini aşarak ve Yalova – İzmit Devlet Yoluna Altınova Kavşağı ile bağlanıp, Devlet Yoluna paralel ilerliyor. Orhangazi Kavşağı’ndan sonra Gemlik İlçesinin güneyinden devam eden güzergâh, Ovaakça mevkiinde Çağlayan Kavşağı’nda Bursa Çevre Otoyolu’na bağlanıyor. Proje güzergâhı, Bursa Batı Kavşağını takiben devam eden kesimlerde Uluabat Gölü’nün kuzeyini kat ederek Karacabey’den itibaren güney-batıya yönelip Susurluk ve Balıkesir’in kuzeyinden Savaştepe’ye, devamında Soma-Akhisar-Saruhanlı-Turgutlu ilçeleri civarından geçip Karasuluk mevkiinde İzmir Çevre Yolu üzerindeki Otogar Kavşağı’nda son buluyor.
Özellikle ağır vasıta ağırlıklı yoğun trafiğe hizmet eden yol güzergahında; trafik ve can güvenliğinin sağlanması, seyahat süresinin kısalması, bölge turizminin ve sanayinin gelişimine katkıda bulunmasını amaçlayan projenin hayata geçirilmesi ile Ege ve Marmara Bölgelerinin ulaşım altyapısının beklentileri karşılayabilmesi, sanayinin ihtiyaç duyduğu yeni yatırım alanlarının oluşturulması ve bölgedeki limanlar, demiryolu ve hava ulaşım sistemlerinin karayolu ulaşım projeleriyle entegrasyonu sağlanacak.
İstanbul-İzmir Otoyolu’nun açılmasıyla; Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu ile İzmir-Aydın, İzmir-Çeşme Otoyolu birleşerek ülke ekonomisinin omurgasını oluşturan Marmara ve Ege Bölgeleri tam erişme kontrollü otoyol ağı ile bağlanacak.
Ayrıca projenin, yapımı devam eden Kuzey Marmara Otoyolu (YSS Köprüsü dâhil), Çanakkale Malkara Otoyolu (1915 Çanakkale Köprüsü dâhil) ve yapımı planlanan Kınalı-Malkara ve Çanakkale-Savaştepe Otoyolu ile birlikte Marmara Otoyol entegrasyonu tamamlanacak, İzmir ve Aydın’ın; Bursa, Kocaeli ve İstanbul’a olan mesafesi kısalarak, ulaşımı hızlandıracak; böylece Ege Bölgesi’nin ekonomisine ve tarımına katkıda bulunacak.
Trafikte beklemelerin ortadan kaldırılmasıyla emisyon salınımında yıllık yaklaşık 374.997 ton azalma olacağı hesaplanarak 2023 yılı tahmini trafik değerleri dikkate alındığında; zamandan 3 milyar TL, akaryakıttan 1,12 milyar TL olmak üzere toplam yıllık tasarruf tutarının 4,12 milyar TL olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, İstanbul-İzmir Otoyolu projesinin yapılmasıyla 2023 yılı için emisyon salınımında yıllık 451.141 ton azalma öngörülüyor.
Proje kapsamında otoyol güzergâhında bulunan iller ile çevre illerin mevcut sanayi üretimlerini ve gelişen sanayi yatırım hammaddelerini karşılıklı olarak tüketim ve üretim merkezlerine taşınarak, İzmir Limanı başta olmak üzere Marmara bölgesi limanları ve Çandarlı Limanına bağlantı sağlanması planlanıyor.
İstanbul –İzmir Otoyolu’nun Bursa’nın İstanbul ve İzmir’e olan mesafesini kısaltacak olan otoyol ile 3 saat olan İstanbul Bursa arası ulaşım 1 saate düşecek. Otoyol aynı zamanda, İzmir ve Aydın illerinin turizm sezonunu uzatarak Çeşme, Foça, Dikili, Kuşadası, Selçuk, Didim, Bodrum ve Bergama gibi turizm merkezlerinin ziyaretçi sayısını artıracak, Marmara ve Ege Bölgelerinin turizm ve ticaret potansiyeli olan Akdeniz Bölgesi’ne ulaşımını daha da kısaltacak.
Haberin detayı ve fotoğraflar için tıklayınız: İstanbul İzmir Arası, Mega Otoyol Projesi İle Artık 3,5 Saat - RayHaber