RayHaber

RaillyNews

BlauBahn

OtonomHaber

TeleferikHaber

Bursa, Demiryolu ve Yenişehir Havaalanı

bursa demiryolu ve yenisehir havaalani

Basit çözümlerle, bazı küçük yatırımlarla uyuyan devleri uyandırıp atıl yatırımları harekete geçirebiliriz. Küçük yatırımlarla ekonomik açıdan geri kalmış yörelerimizin gelişmişlik seviyelerini yükseltebiliriz.

İlimizde böyle bir fırsat var.70-80 kişilik uçakların inebildiği şehir içindeki havaalanımız birden yetersiz bulundu. Uluslararası havaalanı yaptığımızda Bursa ekonomisi uçacaktı. Havaalanına inecek onlarca uçak yüzlerce, binlerce iş adamı getirecek, turistler Bursa’ya yağmur gibi yağacak; dolarlar ve eurolar havalarda uçuşacaktı. İstanbul’daki havaalanına 2-2.5 saatte gidilebiliyormuş, çevremizdeki illerde işlemeyen havaalanları (Kocaeli-Eskişehir-Kütahya) varmış, aynı iklim şartlarında uluslararası hava limanı olmazmış, Bursa’dan Ankara’ya ya da İstanbul’a yapılacak uçak seferlerine yeterli yolcu bulunmazmış gibi itirazlara kulak asılmadı. Yer de hazırdı, Yenişehir askeri havaalanının kullanılmayan bölümleri.

Havaalanı yapma lobisinin verdiği rüzgârla havaalanı yapıldı. Yapılır yapılmaz da bütün sihir bozuldu. Büyük umutlarla açılan havalimanı ne yapıldıysa işlemedi. THY yolcu azlığından birkaç kez uçuşları kaldırdı. Birkaç “charter” seferi de büyük umutlarla yapılan havaalanımızı kurtarmadı. Havaalanı yaptırma lobisi de istediğini elde ettikten sonra ortadan kayboldu. Şu an elimizde 500-600 milyon dolara mal olan ama umduğumuz yararı bir havaalanımız var.

Benim görüşüme göre bu havaalanı uyuyan bir dev. Elimizde ekonomik açıdan büyük bir değer var. Önerim Yenişehir Havaalanını ülkemizin kargo merkezi haline getirmek. Bunun için yapılacak tek şey Bilecik ilimizin Mekecek tren istasyonundan başlayan birhatla havaalanını demiryolu sistemine bağlamak. Bu hattın diğer ucunu da İznik üzerinden Gemlik limanına ve Gemlik serbest bölgesine ulaştırmak. Ülkemizin nüfus açısından 5. büyük kenti olan Bursa, sanayi üretimi açısından İstanbul ve Kocaeli illerinden sonra gelmektedir. İlimizde İnegöl dâhil onbeş Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. Bu bölgelerin tren yolu ağı dışında kalması mantıken kabul edilemeyecek bir şeydir. Mekecek-Bursa-Bandırma hattının başlangıcı sayılabilecek bu hat kurulduğunda neler olacağını, nasıl bir ekonomik canlanma yaratacağını düşünün.

  • Yıllardır göç veren Yenişehir ve İznik ilçeleri ekonomik ve kültürel açıdan canlanacak.
  • Yenişehir havaalanı ülkemizin hava kargo merkezi olacak.
  • Bu merkezden İstanbul-Kocaeli-İç Anadolu ve Bursa’nın sanayi bölgelerine her türlü hava kargosu gelecek ve her türlü kargo gönderilebilecek.
  • Merkez ilçelerimizden Gemlik’te serbest bölge ve 5 adet liman mevcuttur. Ülkemizin önemli bir lojistik merkezi haline gelmiştir.

Yapılacak tek şey karayoluna göre küçük bir yatırımla tren yolunu İnegöl, Yenişehir, İznik üzerinden Gemlik limanına bağlamak, Yenişehir havaalanını faal hale getirmek ve bu şekilde binlerce insana iş imkânı sağlamak.
1948 yılında Bursa-Mudanya hattı zararda olduğu gerekçesiyle geçici olarak kapatıldı. 1953 yılında ise rayları söküldü. Bu kararı veren Başbakan Menderes, sanırım bu durumdan, yani Bursa’nın tren yollarına bağlı olmamasından rahatsız oldu. Bursa’yı tren yollarına bağlamak istedi. Umarım yazdıklarımıza kulak verilir ve böylece Bursa 63 yıl önce sözü edilen tren hattına kavuşur.

Şubat Hakimiyet gazetesi
Şubat Hakimiyet gazetesi

Ekrem Hayri Peker

Haberin detayı ve fotoğraflar için tıklayınız: Bursa, Demiryolu ve Yenişehir Havaalanı - RayHaber | RaillyNews

© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024