RayHaber

RaillyNews

BlauBahn

OtonomHaber

TeleferikHaber

TCDD Taşımacılık, Günde 170 Blok Trenle 80 Bin Ton Yük Taşıyor

TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Kamuran Yazıcı, 30 Eylül 2020 tarihinde İstanbul’da düzenlenen 5. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi’ne katıldı.

Yazıcı: “Alınan hijyen tedbirleri, insan temassız taşımacılık ve yürütülen ticari faaliyetlerle uluslararası demiryolu yük taşımalarında yılın ilk 7 ayında 2019’un aynı dönemine göre yüzde 36 artış sağlanarak 2 milyon 133 bin tona ulaşıldı.”

Lojistik sektörünün temsilcilerinin yer aldığı zirvede, Kovid 19 salgınının lojistik, ulaşım, taşıma ve hava kargo sektörlerine yönelik etkileri masaya yatırıldı.

Zirvenin açılışında konuşan Genel Müdür Yazıcı, pandemi sürecinde demiryolu taşımacılığının ticaretin devamlılığının sağlanmasında çok önemli görev üstlendiğine dikkat çekerek, bu süreçte özellikle uluslararası demiryolu taşımaların arttığını belirtti.

“ TCDD Taşımacılık, Günde 170 Blok Trenle 80 Bin Ton Yük Taşıyor”

TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğünün “demiryolu tren işletmecisi” olarak lojistik sektörünün lider markası olduğuna vurgu yapan Yazıcı. Kuruluşun lojistik alandaki önemli faaliyetlerinin yanı sıra; yüksek hızlı tren, konvansiyonel ana hat ve bölgesel trenler ile Marmaray ve Başkentray’ın işletmeciliğini, demiryolu araçlarının bakım-tamir ve revizyonu faaliyetlerini gerçekleştirdiğini söyledi.

Yazıcı, 1.213 kilometresi yüksek hızlı demiryolu hattı, 11 bin 590 kilometresi konvansiyonel hat olmak üzere toplam 12 bin 803 kilometrelik demiryolu ağında 134 gar, 255 istasyon ve 395 durakta yolcu ve lojistik taşıma hizmetlerini yürüttüklerini bildirdi.

Günlük gerçekleştirilen 170 seferle ortalama 80 bin ton yükün taşındığını kaydeden Yazıcı, Türkiye’yi lojistik üs yapma hedefinde, özel sektör demiryolu tren işletmecilerine destek olmaya devam ettiklerini söyledi.

“Marmaray’da 8 Ayda 162 Bin Ton Yük Taşındı”

Kamuran Yazıcı, Çin’in girişimleriyle başlatılan “Bir Kuşak Bir Yol” projesinin Çin’den Avrupa’ya kadar 14 bin kilometrelik bir koridordan oluştuğunu ve Türkiye’nin bu koridorun merkezinde yer aldığını belirterek, bu koridorda Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattı ve Marmaray Projesi ile iki kıta arasında kesintisiz demiryolu bağlantısı sağlandığını vurguladı.

“BTK’da İlk 8 Ayda 320 Bin Ton Yük Taşındı”

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattında bugüne kadar 650 bin ton, ilk 8 ayda 320 bin ton yük taşındığı dile getiren Yazıcı, şu bilgileri verdi:

“Yılsonuna kadar 20 bin konteynerle 500 bin ton yük taşınması bekleniyor. BTK demiryolu hattında orta vadede yıllık 3,2 milyon, uzun vadede ise 6,5 milyon ton yük taşınması hedeflenmektedir. İki kıta arasında kesintisiz demiryolu taşımacılığına imkan sağlayan Marmaray’dan yük trenlerinin geçirilmesi ise hem Türk demiryolu hem uluslararası demiryolu taşımacılığında bir milattır.”

Yazıcı, Marmaray’ın yük taşımacılığına sağladığı maliyet ve hız avantajlarından bahsederek, proje sayesinde Türk üreticisi için rekabet edilebilir taşıma tarifeleri oluştuğunu söyledi.

“Çin-Türkiye Arasında Yük Taşımacılığı Artarak Devam Ediyor”

Kasım 2019’da Çin-Avrupa arasında ilk kesintisiz yük taşımacılığı gerçekleştiğini anımsatan Yazıcı, faaliyete geçtiği günden beri BTK demiryolu hattı üzerinden Çin-Türkiye-Avrupa arasında 8 blok konteyner tren seferinin başarıyla yapıldığını bildirdi.

Yazıcı, “Bu yılın ilk 8 ayında Marmaray’dan yurt içi ve uluslararası olmak üzere geçen (giden-gelen) toplam yük treni sayısı 205, bu trenlerle taşınan yük miktarı ise 162 bin ton oldu.” diye konuştu.

“Uluslararası Demiryolu Taşımacılığı Yüzde 36 Arttı”

TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Yazıcı, küresel salgının taşımacılık ve lojistik sektörüne etkilerinden bahsederek, bu süreçte sınır geçişlerinin insan temassız yapılması ve vagonların dezenfekte edilmesi gibi hayata geçirdikleri tedbirleri anlattı.

Kovid-19 sürecinde İran ile 2019’da 352 bin ton olan yük taşımasının bu yılın ilk 7 ayında 402 bin tona ulaştığını dile getiren Yazıcı, “Yük taşımalarının yıllık 1 milyon tona çıkarılması amacıyla İran demiryolları ile çalışmalarımız devam etmektedir.” dedi.

Yazıcı, BTK demiryolu hattında alınan önlemlerle burada da artış yaşandığını kaydederek, “Alınan hijyen tedbirleri, insan temassız taşımacılık ve yürütülen ticari faaliyetlerle uluslararası demiryolu yük taşımalarında yılın ilk 7 ayında 2019’un aynı dönemine göre yüzde 36 artış sağlanarak 2 milyon 133 bin tona ulaşıldı.” diye konuştu.

Türkiye’nin demiryolu taşımacılığında gelecek planlarından bahseden Yazıcı, “TCDD Taşımacılık olarak, projelerimizin hayata geçirilmesiyle demiryolumuzun sektör payının 2023’te yolcu taşımacılığında yüzde 3,8’e, yük taşımacılığında yüzde 10’a, 2035’te ise yolcuda yüzde 15’e, yükte yüzde 20’ye ulaştırılması hedeflenmektedir.” ifadelerini kullandı.

RayHaber | RaillyNews - RayHaber | RaillyNews



© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024