Kanal İstanbul’un yapımı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bakanlarımız, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu ile bürokratlar ve görevli şirketin temsilcilerinin katıldığı törenle 26 Haziran Cumartesi günü düzenlenen törenle başladı.
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan; Türkiye’nin kalkınma tarihinde yeni bir sayfa açıldığını, bugün ülkemizin gelişmesi için atılan adımlara bir yenisinin daha eklendiğini belirtti.
İstanbul Boğazı’ndan yılda 45 bin gemi geçtiğini, şehir içinde sadece 54 iskelede 500 binlik insan trafiği yaşandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan; boğaz trafiğinin şehir için ciddi bir risk anlamına geldiğini söyledi.
“Kanal İstanbul’a İstanbul’un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz”
Kanal İstanbul’un, İstanbul’un geleceğini kurtaracak, dünyanın en çevreci projesi olarak hayata geçirileceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yapılan projeksiyonlar 2050 yılında Boğaz’dan geçecek gemi sayısının 78 bini bulacağını gösteriyor. Hesaplamalara göre İstanbul Boğazı’nın güvenli gemi geçiş kapasitesi 25 bindir. Mevcut güzergâh 5 ayrı alternatif arasından bilimsel çalışmalara göre en makul ve verimli hat olarak seçildi” dedi.
”Kanalın uzunluğu 45 kilometre”
Kanalın uzunluğunun 45 kilometre, taban genişliği minimum 275 metre olarak belirlendiğini, 275 metre uzunluğa kadar petrol tankerleri, 350 metre uzunluğa kadar konteyner gemilerinin bu kanaldan geçebileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Kanal İstanbul’u yaklaşık 15 milyar dolarlık bir maliyetle 6 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Yapılan etütler Kanal İstanbul’daki gemi trafiğinin Boğaz’a göre 13 kat daha güvenli gerçekleşeceğini gösterdi” ifadelerini kullandı.
“Kanal İstanbul kendi kendini rahatlıkla finanse edecektir. Türkiye’ye katkısı maliyetiyle kıyaslanamaz”
Türkiye’nin devletin ve milletin kasasından, kesesinden 5 kuruş çıkmadan kendi gelirleriyle finanse edilerek dünya çapında bir esere daha kavuşacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan; Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü’nün vatanımıza ve milletimize hayırlı olması dilekleriyle sözlerini sonlandırdı.
Törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise; Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Çamlıca Kulesi, Marmaray, İstanbul Havalimanı, İstanbul-İzmir, Ankara-Niğde ve Kuzey Marmara Otoyolları gibi nice dev ulaştırma projesinin tamamlanıp milletin hizmetine sunulduğunu vurgulayarak “Temelini attığımız köprümüz; 45 km’lik Başakşehir-Bahçeşehir-Hadımköy Yolu’nun bir parçası olmakla birlikte, Kanal İstanbul’un Sazlıdere kesiminin de geçişini sağlayacaktır. Yaklaşım viyadükleri ile birlikte köprümüzün toplam uzunluğu 1618 metre olacaktır” dedi.
“Kanal İstanbul seyir güvenliği açısından İstanbul Boğazı’ndan 13 kat daha güvenli olacak”
Kanal İstanbul’un mühendislik çalışmalarında 204 bilim insanının görev aldığını belirten Bakan Karaismailoğlu; projenin tamamlandığında başta İstanbul Boğazı ve çevresindeki vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlaması, Boğazın tarihsel ve kültürel dokusunu korumasının yanı sıra İstanbul Boğazı’nın trafik yükünü hafifleteceğini, simülasyonlara göre de Kanal İstanbul’un seyir güvenliği açısından İstanbul Boğazı’ndan 13 kat daha güvenli olacağını sözlerine ekledi.
“Kanal İstanbul ile ulaştırma sektöründe yeni bir çağın kapısı aralanacak”
Bakan Karaismailoğlu ayrıca geleceğimizi tasarlayan stratejik bir hamle ve vizyon projesi olan Kanal İstanbul ile ulaştırma sektöründe yeni bir çağın kapısının aralandığını, ülkemizin ulaştırma altyapıları konusundaki artan ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkan bu stratejik hamlenin Türkiye’yi küresel bir lojistik üs konumuna getirerek hem bölgesinde hem de dünya ticaret ve ulaşım yollarında söz sahibi yapacağını ifade etti.
Kanal İstanbul, İstanbul Boğazına alternatif bir su yolu olarak güvenli deniz ulaşımını sağlayacak ve bu sayede şehir nüfusunun dengeli dağılımına imkân veren yeni yerleşim ve ticaret alanları oluşturacak.
Dünya çapında önem arz eden ulaştırma yatırımlarından Kanal İstanbul’un ilk adımını oluşturan Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü diamond geometrisinde tasarlandı. Gergin eğik askılı köprünün orta açıklığı 440 m, toplam uzunluğu 1.618 m olacak ve trafiğe 2×4 şeritli hizmet verecek.