Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “çılgın proje” olarak tanımladığı Kanal İstanbul projesinin ilk köprüsünün temeli atıldı. Erdoğan törende, “Bugün Türkiye’nin kalkınma tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz. Bugün ülkemizin gelişmesi, milletimizin güçlenmesi yolunda attığımız adımlara bir yenisini ekliyoruz” dedi.
Kanal İstanbul’un ilk köprüsünün temeli atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sazlıdere Barajı üzerine kurulan köprünün açılış töreninde açıklamalarda bulundu.
“Kanal İstanbul’a İstanbul’un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz” diyen Erdoğan, “Ülkemizin gelişmesi yolunda atılan adımlara bir yenisini ekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, Kanal İstanbul üzerinden toplam 6 köprü geçeceğini belirterek, projenin yaklaşık 15 milyar dolarlık bir maliyetle 6 yıl içinde tamamlanacağını söyledi.
Rusya’dan yorum
Bu arada Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Aleksy Yerhov, Karadeniz ile Marmara Denizi arasında inşa edilecek İstanbul Kanalı’nın Montrö Sözleşmesi’nin uluslararası yasal rejimini değiştirmeyeceğini söyledi.
Rus basınına konuşan Verhov, “İstanbul Kanalı’nın yapım ihalesi resmi olarak henüz açıklanmadı, bu nedenle projenin teknik detayları bilinmiyor. Bu bilgiler olmadan, bu konuda herhangi bir yorum yapmak zor. Ancak aynı zamanda çeşitli spekülasyonlara da yenik düşmemek gerekiyor. Bir Montrö konvansiyonu olduğunu anlamalısınız. Bu, 1936’da imzalanmış uluslararası bir belgedir” dedi.
Sözleşmenin, Boğaziçi ve Çanakkale boğazlarından geçiş prosedürünü düzenlediğini ve ayrıca Karadeniz ve Karadeniz dışı devletlerin savaş gemilerinin toplam tonajına, Karadeniz’de kalma süresine sınırlamalar getirdiğini hatırlatan Yerhov, “Bu çok önemli. Ek bir su yolunun varlığı veya yokluğu, sözleşme ile belirlenen uluslararası yasal rejimi değiştirmez. Aynı zamanda, böyle büyük ölçekli bir projenin uygulanmasının, söz konusu olduğunda ve söz konusu olduğunda, önemli miktarda finansal kaynak ve zaman gerektireceğini anlamak gerekir ”dedi.
Kaynak: turkrus