RayHaber

RaillyNews

BlauBahn

OtonomHaber

TeleferikHaber

Türksat 5A Uydusu Hizmete Başladı!

turksat a uydusu hizmete basladi

Türksat 5A, Türksat A.Ş Gölbaşı Yerleşkesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Karaismailoğlu’nun katıldığı tören ile hizmete alındı.

Bakan Karaismailoğlu, “Türksat 5A; Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’i kapsayan 3 kıtaya yayılan geniş bir coğrafyada Televizyon ve veri haberleşme hizmeti verecek. Böylece ülkemizin yerli ve milli yayıncılığın, ülke sınırlarının ötesinde, dünya çapında daha etkin varlık göstermesine de önemli katkılar sunacak” dedi.

Türksat 5A uydusu, Türksat A.Ş Gölbaşı Yerleşkesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete alındı. Törene Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Manevra ömrü 35 yıl olarak hesaplanan TÜRKSAT 5-A ile hem uydu iletişim kapasitemizi artırıyor hem mevcut uydularımızı yedekliyor hem de yörünge haklarımızı garanti altına alıyoruz” ifadelerine yer verirken; Türksat 5A’nın 8 Ocak 2021 tarihinde başladığı yolculuğunun 4 Mayıs 2021’de 31 derece Doğu yörüngesine ulaşması ile tamamladığını anımsatan Bakan Karaismailoğlu, “Uydumuz, bir buçuk ay süren test ve devreye alma çalışmalarının ardından bugün hizmet vermeye hazır hâle geldi. Türkiye’de iletişim alt yapısını geleceğe uygun bir biçimde kurmamıza katkı sunacak” ifadelerini kullandı.

“Türksat 5A, 3 kıtaya yayılan geniş bir coğrafyada hizmet verecek”

Bakan Karaismailoğlu, Türksat 5A’nın Türkiye’nin yerli ve milli yayıncılığının ve ülke sınırlarının ötesinde, dünya çapında daha etkin varlık göstermesine önemli katkı sağlayacağını belirterek, “Türksat 5A; Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’i kapsayan 3 kıtaya yayılan geniş bir coğrafyada Televizyon ve veri haberleşme hizmeti verecek. Uydumuz özellikle MENA bölgesi olarak tanımlanan Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde TV yayıncılık sektörünün gelişmesinde önemli katkılar sağlayacak. İlk defa kullanılacak yeni Ku-bant üzerinden verilecek özel servisler ile uydu haberleşme servislerinin katma değeri artacak. Yine ilk defa denenen elektrikli itki sistemine sahip olacak uydumuz, çok daha kaliteli ve uzun ömürlü yayıncılık hizmetine katkı sağlayacak. Türksat 5A haberleşme uydumuz, 35 yıl süre ile hizmet verip, yörünge ve frekans haklarımızı koruyacak” diye konuştu.

“Türksat 5B bu yılın son çeyreğinde uzaya gönderilecek”

Bakan Karaismailoğlu, beşinci nesil haberleşme uydularından bir diğeri olan, Türksat 5B’nin tasarım ve üretim aşamaları başarı ile tamamlandığını bildirdi. Türksat 5A ve Türksat 5B haberleşme uydularının devreye girmesiyle birlikte, TürksatA.Ş. haberleşme uydusu filosundaki aktif uydu sayısının 7’e yükseleceğine işaret eden Bakan Karaismailoğlu, “ Türksat 5B’nin sistem seviyesi, son fonksiyonel ve sistem testleri, Türksat uzmanları tarafından yürütülüyor. İnşallah, Türksat 5B’yi de bu yılın son çeyreğinde SpaceX Falcon9 roketi ile uzaya göndereceğiz. Ülkemizin haberleşme uyduları arasında faydalı yük kapasitesi en güçlü uydusu olacak Türksat 5B, yörüngeye girmesiyle birlikte hâlen görev yapan Türksat 3A ve Türksat 4A uydularımızın yedekliğini yürütürken, aynı zamanda, Ku-bant kapasitemiz de artacak. Türksat 5B ile Ka-bant veri iletim kapasitemiz ise 15 KATTAN FAZLA artacak. 42 derece doğu yörüngesinde hizmet verecek olan uydumuzun ömrü 35 yıldan fazla olacaktır” dedi.

“Türksat 6A ile Türkiye haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yerini alacak”

2022 yılında uzaya gönderilmesi planlanan Türksat 6A’nın mühendislik modeli entegrasyon faaliyetleri tamamlandığını ve çevresel test aşamalarının devam ettiğini kaydeden Karaismailoğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Ayrıca Millî Haberleşme Uydumuz Türksat 6A’nın montaj, entegrasyon ve testleri Ankara’daki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde devam ediyor. 2022 yılında uzaya göndermeyi planladığımız Türksat 6A ile ülkemiz, dünya üzerinde haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yerini alacak. Türksat’in yürüttüğü haberleşme uyduları tasarım, entegrasyon, fırlatma ve işletme faaliyetleri ile Millî Uzay Programımızda yer alan ‘uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağı geliştirilmesi’ hedefine de önemli katkılar sağlanmaktadır. Bizim insanımız, hedef gösterildiğinde, imkân ve moral verildiğinde, vatanı ve milleti için canla başla çalışıp sonuca ulaşıncaya kadar tüm gücünü harcar.”

Dünyanın yeni bir çağa geçtiğini, doğrudan üretim ilişkilerine dâhil olan ve üretim biçiminin kökten değişmesine yol açan bu çağın “Dijital Çağ” olarak adlandırıldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Manevra ömrü 35 yıl olarak hesaplanan TÜRKSAT 5-A ile hem uydu iletişim kapasitemizi artırıyor hem mevcut uydularımızı yedekliyor hem de yörünge haklarımızı garanti altına alıyoruz. Şimdi sıra TÜRKSAT 5-B uydumuzda. Faydalı yük kapasitesi bugüne kadarki uyduların tamamından fazla olacak TÜRKSAT 5-B’nin hizmete girmesiyle veri iletim kapasitemiz 15 kat artacaktır. Tabii bununla kalmıyoruz. Yaklaşık 5 yıl önce milli haberleşme uydu projemizi, imza törenine bizzat şahitlik ederek başlatmıştık. Bu çerçevede TÜBİTAK, TÜRKSAT, ASELSAN, TUSAŞ, SÎ-TEK gibi çok sayıda kurum ve kuruluşumuzun katkısıyla TÜRKSAT 6-A uydumuzu ürettik. Böylece Türkiye, dünyada haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasına girecektir.Türkiye, geçtiğimiz iki asırda yaşadığı tecrübeler ışığında, dijital çağa sıkı sıkıya sahip çıkmaktadır. Hamdolsun ülkemize kazandırdığımız güçlü eser ve hizmet altyapısı sayesinde, dijital çağın imkanlarını milletimizin emrine, pek çok gelişmiş ülkeden daha önce verebilmeyi başardık.”

© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024