Gaza yapan yiyecekler arasında posa ve şeker yönünden zengin besinler bulunur ve bu besinler bağırsaklarda sindirim sırasında çıkan gaz miktarını artırır. Bu yiyecekleri tanımak ve nasıl tüketileceğini bilmek gaz sorununu azaltabilir. Yediklerimiz neden gaz yapar? Gaz yapan yiyecekler nasıl yenmeli? Gaz yapan yiyecekler hangileridir?
Yediklerimiz neden gaz yapar?
Gaz, yiyeceklerin sindirimi sonucunda oluşan doğal bir durumdur ve farkında olarak veya olmayarak günde ortalama 10 kez vücuttan atılır. Gazın günlük hayatı etkileyecek dereceye gelmesinin sebebi, midede yiyeceklerin iyi sindirilmeden bağırsaklara gitmesidir. Bu durumda bağırsaklar fazla mesai yapar ve gaz üretimi artar. Besinlerin midede iyi sindirilmemesinin sebebi genellikle iyi çiğnenmemeleridir. Bunun dışında lifli ya da diğer adıyla posalı gıdalar ile şekerli yiyeceklerin tüketimine bağlı olarak gaz artabilir. Bağırsaklarda sindirimi kolaylaştıran lifli gıdalar, kontrolsüz tüketildiklerinde gaz yapar.
Gaz yapan yiyecekler nasıl yenmeli?
Gaz sorununu azaltmak için gaz yapan yiyecekleri tüketmemek yanlıştır. Doğru çözüm yolu, gaz yapan yiyecekleri bir arada veya aynı gün tüketmemek olabilir.
Gaz yapan yiyecekler hangileridir?
Aşağıdaki listede şeker veya yüksek besin lifi nedeniyle gaz yaptığı bilinen bazı gıdaları bulabilirsiniz. Ancak bu liste gaza neden olan gıdaların tam listesi değildir. Yaş aralığınıza, vitamin, mineral ihtiyacınıza ve sağlık koşullarınıza en uygun beslenme programı için bir uzmana danışabilirsiniz.
Fasulye
Nohut
Mercimek
Soğan
Patates
Lahana
Enginar
Bezelye
Karnabahar
Kereviz
Brüksel lahanası
Kuşkonmaz
Brokoli
Havuç
Salatalık
Turp
Yeşil biber
Muz
Elma
Armut
Portakal
Erik
Kuru erik
Kuru üzüm
Kayısı
Şeftali
Bira
Süt
Süt ürünleri
Krema
Dondurma
Peynir
Sakız
Buğday
Yulaf kepeği
Gazlı içecekler ve meyve suları
Tam tahıllı buğday ekmeği
Kepekli tahıllar
Kestane gaz yapar mı?
Kestanenin kabızlık yaptığı biliniyor. Kestane tüketme yoğunluğuna bağlı olarak yetişkin ve bebeklerde çeşitli sindirim sorunlarına neden olabilir. Tükettiğiniz miktara dikkat etmenizde fayda var. Kestaneyi kontrollü miktarda tükettiğinizde ise birçok faydası da vardır. Kestanenin mide ve bağırsaklarınıza ilişkin olumsuz bir etkisini gördüyseniz tükettikten sonra çay, ıhlamur, papatya çayı gibi besinler tüketebilirsiniz.
Kereviz gaz yapar mı?
Lif yani posalı ve yüksek miktarda şeker içeren besinler gaz sorunu yaşamanıza neden olabilir. Kereviz ise lifli bir besindir bu nedenle tüketim sıklığına bağlı olarak gaz problemi yaşamanıza sebep olabilir. Kerevizi tüketirken yediğiniz miktara dikkat ederseniz ve çok çiğnerseniz ciddi bir problemle karşılaşmayabilirsiniz. Kerevizin birçok faydası da bulunuyor.
Bezelye gaz yapar mı?
Bakla, kurufasulye, bezelye gibi baklagiller gaz yapar. Vücudumuz bu besinleri sindirirken bağırsakta çeşitli gazlar açığa çıkıyor bu da şişkinliğe neden oluyor. İşte bu nedenle dikkatli tüketmeniz gereken besinlerden biri de bezelye… Dikkatli tüketildiği zaman bezelyenin vücuda birçok faydası da vardır.
Turp gaz yapar mı?
Bazen çiğ tüketilen sebzeler gaz problemlerine neden olabiliyor. Bu nedenle turp da gaz artıran besinler arasında bulunuyor. Bu nedenle turp yerken yavaş yavaş yemeye ve uzun uzun çiğnemeye özen gösterin. Doğru tüketildiğinde turpun yararlarından faydalanabilirsiniz.