Ülkemizde 25 milyona yakın araç bulunmaktadır. Bu trafiğe kayıtlı araçların birçoğu yaşlı diye tabir ettiğimiz 20 yaş ve üzeri araçlardır. Bu araçların bakımları ve vergileri yüksek olmaktadır. Bunun yanında trafikte seyir etmeleri de tehlikelidir. Bu yüzden bu araçlar zaman içerisinde trafikten çekilmektedirler. Sizlerin de ömrünü tamamlamış olduğu araçlarınız varsa trafikten çekebilirsiniz. Trafikten çekme işlemine aracın hurdaya ayrılması diyoruz. Araç hurdaya ayırma şartları nelerdir? Araç hurdaya nasıl çıkarılır Hacizli araç hurdaya çıkarılır mı, verilir mi? Aracı hurdaya çıkarma evrakları nelerdir? Hurdaya ayrılan araçlara ne olur? Aracı hurdaya çıkarma ücreti ne kadardır? Araç hurda belgeli ne demek? Araç hurda belgeli olursa ne olur?
Araç hurdaya ayırma şartları nelerdir?
Bir aracın hurdaya ayrılabilmesi yani trafikten tamamen çekilebilmesi için aşağıdaki durumların oluşması gerekmektedir.
- Araç artık kullanılamaz hale geldiyse,
- Araç yanmış ise,
- Araç aşırı paslanmışsa,
- Aracın yaşı fazlaysa,
- Ekonomik ömrünü tamamladıysa yani sürekli olarak muayene olması gerekiyorsa araç hurdaya ayrılabilir.
Bunlar dışında aracın üzerine MTV gibi bir borcun olmaması ve araç üzerinde haciz, rehin gibi şerhlerin bulunmaması gerekmektedir.
Sizlerde de bu durumlar oluştursa aracınızı rahatlıkla hurdaya ayrılabilirsiniz. Birçok araç atıl durumda depolarda bekletilmektedir. Kullanılmasa bile bekletilen bu araçların MTV gibi çeşitli ödemeleri birikmektedir. Bu gibi durumlar yaşamamak maksadıyla ekonomik ömrünü doldurmuş olan araçları trafikten çekmeniz faydanıza olacaktır. Peki ama nasıl?
Araç hurdaya nasıl çıkarılır?
Devlet kullanım ve ekonomik ömrünü tamamlamış araçların hurdaya ayrılmasını teşvik etmektedir. Bu doğrultuda araçlarını hurdaya ayıran vatandaşlarımıza yeni araç alırken ÖTV indirimi gibi çeşitli teşvikler vermektedir. Sizler de bu teşviklerden faydalanarak araçlarınızı hurdaya ayırabilirsiniz. Araç hurdaya nasıl verilir diyorsanız bu oldukça basit bir işlemdir. Aracınızı hurdaya çıkarmak için öncelikle aracı TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarına götürmeniz gerekmektedir. Şayet aracınız çalışamayacak durumda ise aracınızı bir çekici vasıtası ile götürmelisiniz. Aracınız burada teknik bir değerlendirmeye tabi tutulacak ve akabinde “Araç trafiğe çıkmaya salih değildir.” Şeklinde bir rapor yazılacak. Rapor aşaması ve evrak işlemleri tamamlandıktan sonra ise aracınız Makine Mühendisleri Odası’na gönderilir. Bu şekilde de aracı hurdaya ayırma işlemleri tamamlanmış olur.
Hacizli araç hurdaya çıkarılır mı, verilir mi?
Hacizli araçların hurdaya ayrılıp ayrılmayacağı sıklıkla sorulan soruların başında yer almaktadır. Aşağıda arabayı hurdaya ayırmak için gerekli olan evrak listesinde görebileceğiniz üzere aracın üzerinde haciz, rehin, tedbir gibi şerhlerin bulunmaması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda aracı hurdaya ayıramazsınız.
Olmayan araç hurdaya çıkarılır mı?
Şayet aracınız kayıp veya çalıntı durumda ise aracınızı bu duruma rağmen trafikten hurdaya ayırarak çekebilirsiniz. Bunun için Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne müracaat etmeniz gerekmektedir. Burada aracımı hurdaya çıkarmak istiyorum demeniz ve gerekli işlemleri gerçekleştirmeniz yeterlidir. Ancak olmayan araçlarda işlem sadece aracın kayıtlı olduğu Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’nden gerçekleştirilmektedir.
Aracı hurdaya çıkarma evrakları / belgeleri nelerdir?
Aracı gerek çekici ile gerekse bizzat hurdaya götürmek için müracaat ettiğinizde sizden bazı belgeler talep edilmektedir. Bu belgeler;
- Araç sahibi veya kanuni temsilcisinin herhangi bir trafik tescil şube/bürosuna müracaatı.
- Dilekçe (İndirmek için TIKLAYIN)
- Eski tescil ve trafik belgeleri ile plakaları
- İki adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu (Ek-1).
- Nüfus cüzdanı (T.C. kimlik numaralı olacak).
Araç şirket adına alınmış ise, yukarıda belirtilen belgelere ilaveten;
- Ticaret Sicil Gazetesi.
- İlgili oda (Sanayi,Ticaret,Esnaf ve Sanatkarlar vb.) sicil kayıt sureti.
- İmza sirküleri ibraz edilecektir.
Hurdaya ayrılan araçlara ne olur?
Araçlar hurdaya çıkarıldıktan sonra araçlara ait tescil plakaları iptal edilir ve araç tescil belgesi üzerine “hurdaya çıkarılmıştır” şerhi düşülür. Araç bir kere hurdaya çıkarılmışsa yeniden tescil edilerek trafiğe çıkamaz. Araç sahiplerine verilen hurdaya çıkarılmıştır belgesi ile aracınızı hurda olarak satabilirsiniz. Araç hurda belgesi ile aracın parçalarını ayrı ayrı satma olanağınız olduğu gibi hurda araç alımı yapan yerlerle de irtibata geçebilirsiniz.
Aracı hurdaya çıkarma ücreti ne kadardır?
Aracı hurdaya çıkardım paramı nasıl nereden alacağım şeklinde çokça soru almaktayız. Araçlarınızı hurdaya çıkarınca tarafınıza herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. Sadece araç hurda belgesi ile aracınızı dilediğiniz yere satabilirsiniz.
Ancak geçtiğimiz senelerde 10 bin TL’ye kadar ÖTV indirimi yasası çıkarılmıştı. Aracınızı bu dönemde hurdaya ayırmış olsaydınız sıfır araç alırken 10 bin TL’ye kadar ÖTV indiriminden faydalanabilecektiniz. Ancak mevcut durumda bu yasa geçerliğini yitirmiştir. Hali hazırda bu şekilde bir düzenleme veya indirim söz konusu değildir.
Araç hurda belgeli ne demek? Araç hurda belgeli olursa ne olur?
Hurda belgeli araç demek araç hurdaya çıkarılmıştır demektir. Araçta hurda belgesi varsa bu aracı yeniden tescil ettirerek trafiğe çıkaramazsınız. Sadece yazımızda belirttiğimiz üzere aracın satışını gerçekleştirebilirsiniz veya araç parçalarını ayrı ayrı satabilirsiniz. Bu parçalar diğer araçlarda kullanılabilir.
Bu yazımızda araç hurda belgesi nasıl nereden alınır, araç hurdaya çıkarma masrafı, araç hurdaya nasıl çıkarılır hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.