Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Avrupa’nın jelatin üretim kapasitesi en büyük fabrikası “Halavet Gıda”nın Gerede OSB’deki tesisinin açılışını yaptı. Bakan Varank, Halavet Gıda’nın yeni tesisiyle, Türkiye’nin dünya ihracatından çok daha fazla pay almasını sağlamış olacağını kaydederek, fabrikayla 2021 cirosunun 80 milyon doların üzerine, toplam istihdamının da 180’nin üzerine çıkmasını beklediklerini belirtti.
2021 yılı ilk çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren Bakan Varank, “Yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 gibi ciddi bir büyüme oranı yakaladık. OECD’nin yayımladığı son raporlarda da ekonomimiz, en güçlü toparlanma gösterecek ekonomilerden biri olarak öngörülüyor.” dedi.
TÜRKİYE’NİN İLK KOLOJEN ÜRETİMİ
Bakan Varank, açılış törenindeki konuşmasında, Halavet Gıda’nın vizyoner bakış açısıyla tasarlayıp hayata geçirdiği, gıda jelatini üretim kapasitesi bakımından Avrupa’nın en büyük fabrikasının resmi açılışını gerçekleştirdiklerini belirtti. Türkiye’deki ilk kolajen üretiminin 2012’de Halavet Gıda tarafından yapıldığını anlatan Varank, “Sığır jelatini ve kolajen üretimiyle ithalat ve ihracat oranlarını ters düz eden firmamız, inşallah bu yeni tesisiyle Türkiye’nin dünya ihracatından çok daha fazla pay almasını da sağlamış olacaktır.” ifadelerini kullandı.
EKONOMİYE GÜÇ
Varank, 2020’de elde ettiği 56 milyon dolarlık cironun yüzde 60’ını ihraç eden firmanın Tuzla’daki fabrikasının 60 ülkeye ihracat yaptığını, 25 milyon dolar yatırımla kurulan bu fabrikanın da firmanın gücüne, Türkiye’nin ekonomisine güç katacağını anlattı. İlaç, gıda, sağlık ve kozmetik sektörlerine yönelik üretim yapacak fabrikanın, başlangıç olarak 80 kişiye istihdam sağlayacak yıllık 7 bin ton yenilebilir jelatin üretim kapasitesiyle start verdiğini anlatan Varank, 2022’de de yıllık 5 bin ton kapasiteli yeni kolajen hatlarını devreye sokacağını, hedefin üretimin yüzde 90’ının ihraç edilmesi olduğunu kaydetti.
YATIRIM, İSTİHDAM, ÜRETİM VE İHRACAT
Fabrikayla 2021 cirosunun 80 milyon doların üzerine, toplam istihdamının da 180’nin üzerine çıkmasını beklediklerine işaret edev Varank, “Böyle başarılı firmalarımızı, Bakanlık olarak hiçbir zaman yalnız bırakmıyoruz. Halavet Gıda’nın Tuzla’daki fabrikası için olduğu gibi bu fabrikamıza yönelik de yatırım teşvik belgesini daha önce düzenledik. Türkiye’nin gündemini yatırım, istihdam, üretim ve ihracatta tutmakta hükümet olarak kararlıyız. Bunun en güzel örneklerinden birinin de açılışını gerçekleştiriyoruz. Peki yeterli mi? Bence değil. Yaptığı Ar-Ge çalışmalarıyla jelatin serüvenine başlayan Halavet Gıda’ya bakanlığımız desteğiyle bir de Ar-Ge merkezinin yakışacağına inanıyorum.” diye konuştu.
HELAL SERTİFİKASI
Halavet Gıda’nın, Tuzla’daki fabrikasında başta TSE olmak üzere birçok uluslararası kuruluştan helal sertifikasyon belgesine sahip olduğunu belirtev Varank, “Açılışını yaptığımız bu tesis de üretim süreçlerinin tamamlanıp incelenebilir arşiv kaydının oluşmasıyla inşallah helal sertifikasını almış olacak.” dedi.
POZİTİF BÜYÜME
Bakan Varank, 2008 krizi, bölgesel çatışmalar, küresel ısınma ve salgın nedeniyle dünya ticaretinin büyük sınamalardan geçtiğine dikkati çekerek, “Dünyadaki olumsuz iklime rağmen 2020’yi pozitif büyümeyle kapatmayı başardık. 2021’in ilk çeyreğinde yüzde 7 gibi ciddi bir büyüme oranını yakaladık. OECD’nin yayımladığı son raporlarda da ekonomimiz, en güçlü toparlanmayı gösterecek ekonomilerden biri olarak öngörülüyor.” dedi.
55 MİLYON LİRA KAYNAK
Geçen yılın rakamlarına göre dünyada 2 milyar dolarlık jelatin ihracatı yapıldığını ve Türkiye’nin 46 milyon dolarla bu ihracattan yalnızca yüzde 2,3 pay alabildiğini belirten Varank, “Jelatin üretimini orta-yüksek teknolojili yatırımlar kapsamına aldık, 4. bölge desteklerimizden faydalandırıyoruz. TÜBİTAK aracılığıyla yenilebilir jelatin ve protein üretimi başta olmak üzere gıda sektöründe 100 projeye şimdiye kadar 55 milyon lira kaynak aktardık. TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsünde, katma değerli üretim ve teknoloji transferi konularında Ar-Ge projeleri yürütüyoruz. İnşallah kamu, üniversite ve özel sektör arasında yaşanan bu güç birliğiyle büyük ve güçlü Türkiye hedefimize emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Programa, Bolu Valisi Ahmet Ümit, AK Parti Bolu milletvekilleri Arzu Aydın, Fehmi Küpçü, AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Halavet Gıda İcra Kurulu Başkanı Yusuf Aydemir, Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, AK Parti Bolu İl Başkanı Suat Güner ve diğer ilgililer katıldı.