Bitcoin 2008 yılında Japon bayan Satoshi Nakamoto tarafından duyuruldu. 2009 yılının ilk günlerinde ise kullanıma sunuldu. Satoshi Nakamoto bilimsel makalesi olarak yayınlanan bu yeni para birimininin
temel prensipleri “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi” başlığında yayınlandı. Merkezsizlikten yani bir kurum, kişi veya hükümetin kontrolünden bağımsız, üçüncül müdahalelere karşı olan bu para biçimi, kısa zamanda tüm dünyanın göz bebeği oldu ve insanlığın kullandığı ilk sanal para şekli olarak tarihe geçti.
İlk başarılı kripto para olarak kullanıma sunulan Bitcoin aynı zamanda “1. Nesil Blockchain” olarak da adlandırılıyor. Dağıtık yapısı nedeniyle günümüz finansal sistemindeki sorunlara çözüm getiren Bitcoin aynı zamanda kullanıcısına sağladığı gizlilikle de oldukça beğenildi.
Bitcopat sitesinden edindiğimiz verilere göre, Bitcoin’in toplam üretilebilecek adedi yani arzı 21 milyon adet BTC ile sınırlıdır. Günümüze kadar 21 milyon BTC’nin %81’inden fazlası üretilmiş durumda. Bitcoin’in matematiksel hesaplamalarla ve kodlarla belirlenmiş yapısı nedeniyle kalan birkaç milyon adet BTC’nin üretilmesi sürecinin 2140 yılına kadar sürmesi bekleniyor. 2021’in ilk çeyreği itibariyle toplam üretilebilecek BTC’lerin yaklaşık 19 milyon BTC dolaşımda bulunuyor. Geriye kalan 2 milyon adet BTC’nin üretim süreci ise yaklaşık 120 yıl sürecek.
Bitcoin Gizliliği
Bitcoin’le yaptığınız işlemler sayı ve harflerin karşımından oluşan cüzdanlar adresleri arasında gerçekleşir. Bu adreslerin gerçekleştirdiği para transferleri çok şeffaf bir şekilde görüntülenebilir ancak kişi kendi cüzdanını ifşa etmediği sürece, bu cüzdan adresinin kime ait olduğunu bilmek imkansızdır. Bu hem güvenliği hem de gizliliği oluşturan temel ilkedir. Yani, tüm bitcoin kullanıcıları, kısmen anonimlik sağladığını bununla birlikte ağda gerçekleştirilen tüm işlemlerin şeffaf bir şekilde takip edebilir ya da görüntüleyebilir.
Altcoin Nedir?
İlk başarılı kripto para Bitcoin’den sonra binlerce farklı kripto para çeşitleri geliştirildi. Şu anda aktif olarak faaliyet gösteren 6.600’ü aşkın farklı kripto para bulunuyor. Bitcoin dışındaki kripto paralar ise alternatif ve coin kelimelerinin kısaltılmasıyla altcoin olarak ifade ediliyor.
Alternatif kripto paralar, çok farklı sorunlara çözümler getirmek için geliştiriliyor. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan telekomünikasyona çok farklı alanlarda çözümler sunan birçok farklı kripto para projesi bugün faaliyet gösteriyor.
Bitcoin Madenciliği Nedir?
Yeni Bitcoin’lerin oluşturulma süreci matematiksel bir sisteme dayanıyor. Bu sayede hiçbir kişi veya kurumun kontrolünde olmayan Bitcoin ağı varlığını sürdürebiliyor. Bitcoin ağı, Bitcoin’in varlığını sürdürebilmesi açısından kritik bir öneme sahip. Gelin Bitcoin’de madencilik sürecinde yakından bakalım:
Bitcoin madenciliği, kriptografik şifrelerin çözülmesine dayanıyor. Her 10 dakikada bir yeni blok üretiliyor ve her 10 dakikada bir kriptografi şifreyi ilk çözen kişi blok ödülünü almaya hak kazanıyor. Bu sayede hem yeni Bitcoin’ler üretiliyor, hem ağın güvenliği sağlanıyor hem de ağdaki işlemler binlerce hatta milyonlarca cihaz tarafından eş zamanlı olarak kaydediliyor.
Bitcoin Ne Gibi Avantajlar Sağlıyor?
Bugün Bitcoin’e karşı en yaygın kullanılan eleştiriler kara para aklama ve terörizmin finansmanı üzerine. Ancak sadece 12 yıllık bir geçmişe sahip olan Bitcoin’den önce kara para ne vasıtasıyla aklanıyordu? Günümüzde yüzlerce yıllık dev kurumlar Bitcoin’i bu şekilde vurmaya çalışırken milyarlarca dolarlık kara para aklama haberleriyle gündeme geldiğine şahit oluyoruz.
Bitcoin’in küresel devler tarafından bu kadar eleştirilmesinin nedeni kara para aklama ve terörizmin finansmanı endişeleri değil, sağladığı avantajlar. Bitcoin’in günümüz geleneksel finansal sisteminin sağlayamadığı veya sağlamak istemediği birçok avantajı bulunuyor.
Enflasyona karşı dayanıklı yapısı, basit ve güvenlik oluşu, kullanıcılarına sağladığı gizlilik özelliği, şeffaflığı Bitcoin’in en önemli avantajlarındandır.
Bitcoin’le para transferleri çok daha güvenli, hızlı ve ucuz şekilde gerçekleştirilebilir. Bugün Western Union ile 100 dolar gönderirken 20 dolar işlem ücreti ödemek zorunda kalabiliyoruz ancak Bitcoin’le milyonlarca dolarlık bir para transfer işlemini birkaç kuruşa gerçekleştirmek mümkün.
Bununla birlikte Bitcoin’lerinize istediğiniz her yerden ulaşabilirsiniz, sadece özel anahtarınızı bilmeniz yeterli. Altın veya dolarla karşılaştırıldığımızda Bitcoin çok kolay bir şekilde transfer edilebilir. Öte yandan yaptığınız para transfer işlemleri, hükümetler veya bankalar tarafından kontrol edilemez.
Bitcoin’i Kim Kontrol Ediyor?
Bitcoin, bir kişi veya kuruma bağlı olmaksızın çalışıyor. Öte yandan Bitcoin’in fiyatının sabitlendiği herhangi bir varlık da bulunmuyor. Bitcoin matematik temelli üretilen ve değerini kısıtlı arzından alan bir para birimi olarak son 10 yılın en iyi performans gösteren varlığı oldu. Bitcoin bu noktada geleneksel finansal sistemde ihtiyaç duyulan sorunlara çözüm getiriyor: karşılıksız basılan para ve bunun sonucunda ortaya çıkan yüksek enflasyon.
Bitcoin tamamen gönülü olarak ağa katkıda bulunan madenciler tarafından dağıtık bir şekilde yönetiliyor. Madenciler bu çabalarının bir sonucu olarak Bitcoin ağı tarafından BTC ile ödüllendiriliyor. Bugün dünyanın dört bir yanındaki Bitcoin madencileri sayesinde Bitcoin ağı merkezsiz ve dağıtık bir biçimde faaliyet gösteriyor. Bitcoin ağına katkıda bulunan madencilerin sayısı arttıkça ağ daha da güvenli bir hale geliyor.
Bitcoin Nasıl Satın Alınır?
Günümüzde Bitcoin satın almak için birçok yöntem tercih edilebilir. Yazımızın bu kısmında bunlardan bahsedeceğiz. Bitcoin satın alabilmek için tercih edebileceğiniz yöntemler şu şekilde:
– Kripto para borsaları aracılığıyla BTC satın almak
– P2P aracılığıyla BTC satın almak
– Kripto para ATM’leri aracılığıyla BTC satın almak