Türkiye’nin “TEK” plastik ihtisas organize sanayi bölgesi olma özelliğini taşıyan Menemen Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (MPİOSB) sıfır atık belgesini alarak çevreye olan duyarlılığını bir kez daha kanıtladı.
Kurulduğu günden bu yana çevreye ve yeşile duyarlı bir OSB olmak için büyük çaba sarf eden ve tüm yatırımlarını bu doğrultuda planlayan MPİOSB; israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atıkların kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanması amacıyla başlatılan “Sıfır Atık Projesi” kapsamında gereklerini yerine getirerek Sıfır Atık Belgesini hak kazandı. Katılımcılarını da bu sisteme dahil eden MPİOSB, konuyla ilgili haziran ayında yapılan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü denetimini de başarı ile geçerek çevreye duyarlılık ve israfın önlenmesi konularında emin adımlarla yoluna devam ediyor.
Konu ile ilgili olarak konuşan MPİOSB Yönetim Kurulu Başkanı ve EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, “Kuruluşumuzdan beri çevreye ve yeşile duyarlılık, bizim en önem verdiğimiz konulardan biri oldu. İhtisas özelliğimizden dolayı Bölgemizde sadece plastik sektörüne yönelik üretim yapıldığından ve bu üretimler kokusuz, bacasız ve gürültüsüz olduğunda diğer karma OSB’lere nazaran çevreye duyarlılık konusunda doğal olarak bir adım önde başladık. Bunun yanı sıra Bölgemizde daha fabrika inşaatları başlamadan sınırlarımız içerisinde 1500 tane ağaç diktik. İnşaatları biten fabrikalarımızın çevrelerini yeşillendirdik, bunun yanı sıra hiçbir masraftan kaçınmadan Ege Bölgesinde emsali olmayan son teknoloji Arıtma Tesisimizi devreye aldık. Arıtma Tesisimizde koku yok, tesisimizde arıtılmış suyu çıplak gözle normal şebeke suyundan ayırmak imkansız, o kadar berrak bir arıtılmış su elde ediyoruz. Tabi ki bunlarla da yetinmedik. Son yıllarda ülkemizin gündeminde olan ve uygulanmasını için Devletimizin ön ayak olduğu Sıfır Atık Projesi kapsamında da çalışmalarımızı yaparak Bölge Müdürlüğü olarak sıfır atık belgemizi aldık ve katılımcılarımızı da bu konuda teşvik ederek onları da sisteme dahil ettik. Katılımcıları ile birlikte Sıfır Atık Projesini başarı ile yürüten sayılı OSB’lerden biriyiz ” dedi.
Bölgedeki yatırımlar hakkında da bilgi veren Esen, “41 sanayi parselinden oluşan Bölgemizde 22 tesiste üretim devam ediyor. 4 tesis ise yakında üretime geçecek. Geride kalan parsellerin tamamına yakını tahsis edildi ve bu parsellerde de inşaatlar kısa bir süre içinde başlayacak. Şu an istihdamımız 2000 kişiyi geçti. 2023 yılı sonunda tüm parsellerde üretime geçilmesi ile bu rakamın 5000 kişiye ulaşmasını hedefliyoruz. Katılımcılarımızın işlerini kolaylaştıracak idari ve teknik yatırımlarımızı ve projelerimizi tüm hızıyla sürdürüyoruz ve sürdürmeye de devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.
—