Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezi ve ilçelerde vatandaşların hayatına dokunacak önemli projeleri hayata geçirmeye devam ediyor.
Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakırlıların yaşamını etkileyecek, kalite ve konforu ön planda tutan çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyor.
Yürüttüğü çalışmalarla kent yaşamındaki sorunları azaltmaya çalışan Büyükşehir Belediyesi, kırsalda yaşayan vatandaşların da yaşam konforunu artıracak projeleri hayata geçiriyor. Tarihi mekanlarda devam eden restorasyon çalışmalarıyla kentin turizm potansiyelini ön plana çıkartacak projeleri uygulamaya devam ediyor.
Hafif raylı sistemin 2023’te hizmete girmesi hedefleniyor
Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlara ucuz, güvenli ve konforlu ulaşım hizmetleri sunmak için Hafif Raylı Sistem Projesi’nde çalışmalarına devam ediyor.
Ulaşım Daire Başkanlığı’nın, 2023’de hizmete sunmayı planladığı Dağkapı-Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi arasında Raylı Sistem Hattı’nda proje çalışmaları kapsamında zeminin jeolojik-jeoteknik etütlerini yapıyor.
Ekipler, raylı sistem güzergâhının jeolojik modelinin ortaya çıkartılması ve jeoteknik parametrelerinin elde edilmesine yönelik sondaj çalışmalarını tamamladı.
Sur’larda diriliş devam ediyor
Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl 10 Ağustos’ta Diyarbakır Kalesi’nin en görkemli burçları olan Ulu Beden, Yedikardeş, Selçuklu, Nur ve Urfa Kapı’daki 6 burçta restorasyon çalışması başlattı.
Benusen mahallesi’nde onarımı yapılan burçlara bitişik ve görüntüsünü olumsuz etkileyen 300’e yakın bağımsız yapı kamulaştırılarak Sur’ların dış kısmındaki koruma bandında 25 bin metrekarelik alan ortaya çıkarıldı.
Ocak ayında 11’i İçkale ve 2’si dış kale burcu olmak üzere 13 burçta, Amida Höyük’ün çevresindeki istinat duvarı ile 11 bin metrekarelik alanda çevre düzenlemesinin de yer aldığı restorasyon çalışmaları hayata geçirildi.
Restorasyon kapsamında İçkale’de yapılan kazılarda üç burcun kapısı ortaya çıkarıldı.
Mayıs’ta Dağkapı, Tek Beden ile 7 ve 8 nolu burçları ile Diyarbakır Kalesi’nin ayakta duran 98 burcun 24’ü restorasyon çalışmalarına dahil edildi.
Fiskaya seyir terası yenileniyor
Fiskaya Şelalesi’nin tekrardan akar hale getirilmesinin ardından, seyir terasında yenileme çalışmaları başlattı.
Diyarbakır Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan projenin tamamlanmasıyla vatandaşlar, Dünya Kültür Mirası Hevsel Bahçeleri, mezopotamyaya hayat veren Dicle Nehri’ni manzarasını bir arada izleyebilecek.
Malabadi Köprüsü’nün görkemi ortaya çıkarılacak
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, dünyanın günümüze ulaşan en büyük kemer açıklığına sahip taş kemer köprüsü olan Malabadi Köprüsü’nün görkemini ortaya çıkarmak için 30 bin metrekarelik alanda çevre düzenlemesi yapacak.
Toplam 30 bin metrekare alanın düzenleneceği çalışmada, 18 bin 95 metrekare yeşil alan olacak. Köprü çevresinde, meydan, kafeterya, mescit, seyir terasları, gezinti yolu, iskele, çocuk oyun alanı, tuvalet ve bebek bakım odaları yer alacak.
Köprüye fiziksel teması kesmek için yapay sahil oluşturulacak projede ışıklandırma ile köprünün görkeminin gece de görünmesi sağlanacak.
Diyarbakır’ı ulusal ve uluslararası spor aktivitelerinin merkezi olacak
Diyarbakır’ı Uluslararası Spor Merkezine dönüştürecek 16 gençlik ve spor yatırımının protokolü Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Valilik, Büyükşehir ve 17 ilçe belediyesi arasında imzalandı.
Gençlik ve Spor Yatırımları projesi kapsamında içinde yüzme, tenis, okçuluk, voleybol, futbol, basketbol başta olmak üzere tüm spor branşlarını kapsayan, ulusal ve uluslararası spor organizasyonlarına uygun “Spor Park” yapılacak.
Büyükşehir Belediyesi, Dicle İlçe merkezine 5 km, Diyarbakır’a 55 km uzaklıkta 180 bin metrekare alana sahip “Selahattin Eyyubi Uyanış Gençlik Kampı” inşa edecek.
Sur ilçesinde yaşayan gençleri ve Dicle Üniversitesi’nde okuyan öğrencileri buluşturma amacıyla Sur İlçesi Yiğitçavuş Mahallesinde 66 bin metrekare üzerinde “Sur Dicle Vadisi Spor Kompleksi” kurulacak.
Kayapınar ilçesinde “El Cezeri Bilim Ve Gençlik Merkezi”, Sur ilçesinde “Sezai Karakoç Tematik Edebiyat Gençlik Merkezi” açılacak. Eğil, Hani, Lice, Çınar, Çermik ve Kulp’ta ise ilçe tipi gençlik merkezleri kurulacak.
Okul bahçeleri ve uygun parklara 350, camii bahçelerine ise 50 basketbol potası takılacak.
Bağlar, Bismil, Kocaköy, Hazro ve Eğil’de 1000 kişilik spor salonları, Ergani, Bağlar, Bismil, Çınar, Silvan ve Kulp ilçelerinde yüzme havuzu açılacak.
Yatırımlar kapsamında ayrıca 80 halı saha, 9 basketbol sahası ve voleybol sahası, çim ve 3 nizami sentetik futbol sahası inşa edilecek.
İlçelere kent meydanı ve millet bahçeleri
Büyükşehir Belediyesi, Silvan İlçesi’nde 14 bin 430 metrekarelik 1. Kılıçarslan Kent Meydanı inşa edecek. İlçesinin çehresini değiştirecek olan meydan projesinde, 8 bin 300 metrekarelik yeşil alan oluşturulacak.
Hazro’da 32 bin metrekarelik alanda içerisinde piknik alanı, kamelya, spor aletleri, yürüyüş yolları, oturma birimleri olan ve çocuklar için çeşitli oyun gruplarının yer alacağı Millet Bahçesi oluşturulacak.
Kocaköy de ise 9 bin 500 metrekare üzerinde vatandaşlara dinlenme alanı oluşturmak amacıyla park yapacak. Kafeterya, mescit, gül bahçeleri, kamelya, fitnes spor aletleri, yürüyüş yolları ve wc inşa edilecek parkta çocuklar için yumuşak zemin üzerine çeşitli oyun gruplarının bulunduğu alan oluşturulacak.