RayHaber

RaillyNews

BlauBahn

OtonomHaber

TeleferikHaber

AKSUNGUR SİHA 1000 Saattir Göklerde

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) mühendis ve teknisyenlerinin ürettiği AKSUNGUR, şu ana kadar sahada 1000 saati geçti

Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen ve silahlı ve silahsız olarak gerçekleştirdiği uçuşlarda havada kalış rekoru kıran AKSUNGUR SİHA, sahada görev yapmaya devam ediyor. ANKA platformundan yola çıkarak 18 ay gibi kısa sürede geliştirilen, yüksek faydalı yük kapasitesi ile kesintisiz çok rollü istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevleri gerçekleştirme kapasitesine sahip AKSUNGUR SİHA, sahip olduğu SATCOM faydalı yükü ile görüş hattı ötesi operasyon esnekliği sağlıyor.

İlk uçuşunu 2019 yılında yapan AKSUNGUR; bugüne kadarki süre zarfında tüm Platform Doğrulama yer/uçuş testlerini, 3 farklı EO/IR [Elektro Optik / Kızılötesi] kamera, 2 farklı SATCOM, 500 lb sınıfı Teber 81/82 ve KGK82 Sistemlerini, yerli motor PD170 sistemini entegre etti. Tüm bu çalışmalara ek olark 2021 yılı ikinci çeyreğinde ilk saha görevine başlayan AKSUNGUR’un sahadaki uçuş saati 1000 saate ulaştı.

AKSUNGUR, KGK-SİHA-82 ile 55 km’den hedefi vuracak

TÜBİTAK SAGE tarafından SİHA’lar için KGK-82 üzerinden özel geliştirilen KGK-SİHA-82 ile 55 km menzildeki hedefler yüksek hassasiyetle vurulabilecek. AKSUNGUR SİHA’dan iki adet taşınabilen KGK-SİHA-82 mühimmatlarının toplam ağırlığı 700 kg. KGK-SİHA-82 tümleşik ANS/AKS (INS/GPS) ile hassas vuruş kabiliyetine sahip.

Nisan 2021’de AKSUNGUR SİHA ilk kez attığı 340 kg ağırlığındaki KGK-SİHA-82 ile 30 km menzildeki hedefi başarıyla vurdu. SSB İsmail Demir ilgili olarak, “Biz yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz. SİHA’larımız yeni mühimmat test atışlarıyla güçleniyor. AKSUNGUR SİHA, ilk kez attığı 340 kg ağırlığındaki KGK-SİHA-82 ile 30 km menzildeki hedefi başarıyla vurdu.” ifadelerine yer vermişti.

AKSUNGUR SİHA yerli TEI-PD-170 motoru ile uçacak

Teknopark Ar-Ge ve Teknoloji Dergisi Target’ın 11’inci sayısında TEI TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş. Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut F. Akşit ile gerçekleştirilen söyleşide önemli detaylar yer aldı.

Akşit, TEI-PD170 motoru ile ilgili soru üzerine, ” …2013 yılında çalışmalarına başladığımız TEI-PD170 motorumuzun 30 Ocak 2017 tarihinde ilk çalıştırmasını başarıyla gerçekleştirdik. Entegrasyon çalışmaları TUSAŞ tarafından tamamlandıktan sonra, 2018 yılının aralık ayında ANKA ile ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştiren TEI-PD170 motorumuz, sonraki aylarda müteaddit başarılı test uçuşları gerçekleştirmiştir.

Aralık 2019 tarihi itibarıyla 13 motorluk ilk parti seri üretimini gerçekleştirdiğimiz TEI-PD170 motorumuzun seri imalatına ve teslimatlarına devam ediyoruz.

TEI-PD170’in Aksungur platformuna entegrasyon çalışmaları da TUSAŞ tarafından tamamlanmak üzere olup, önümüzdeki haftalarda Aksungur ile uçuşların başlaması beklenmektedir. ANKA ve Aksungur platformları için TUSAŞ’a 2021 yılı içerisinde toplam 23 motorun daha teslim edilmesi planlanmaktadır.

Bunun dışında, Baykar platformlarına entegrasyon ve yer testleri için üç adet motor da Baykar’a teslim edilmiştir.

Hâlihazırda yerlilik oranı yüzde 95’i geçen TEI-PD170 motorumuzun sahip olduğu altyapıdan yola çıkarak geliştirdiğimiz, pistonlu motorlar grubumuzun bir diğer önemli üyesi olan TEI-PD222 motorumuz ise 222 beygirlik kalkış gücüyle, MALE sınıfı insansız hava araçlarının güç ihtiyacını karşılamak üzere geliştirilmeye devam etmektedir.”

© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2025