12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası’nda Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Çamlıca Sektör Salonu’nda düzenlenen toplantılarda Demiryolu Altyapısında Dijitalleşme, Demiryolu ve Çevre, Demiryollarında Emniyet ve Güvenlik, Uluslararası Taşıma Koridorları ve Lojstik konuları masaya yatırıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının himayesinde, Lojistik, Mobilite ve Dijitalleşme teması ile düzenlenen şûra kapsamında TCDD, demiryolları paydaşları ile toplantı düzenleyerek görüş alışverişinde bulundu. 4 oturum şeklinde düzenlenen toplantılarda; Demiryolu Altyapısında Dijitalleşme, Demiryolu ve Çevre, Demiryollarında Emniyet ve Güvenlik, Uluslararası Taşıma Koridorları ve Lojstik konuları masaya yatırılacak.
Programın açılış konuşmasını yapan TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş, “Sektörümüzün ulusal ve uluslararası temsilcilerinin değerli görüşleri ile tecrübelerinin paylaşıldığı 3 gün sürecek organizasyon ile çalışmalarımızı zenginleştirerek son halini vermeyi planlıyoruz. Demiryolu sektörünün paydaşları olarak bu oturumda birbirimizin yolunu aydınlatarak hayırlı ve güzel sonuçlar elde edeceğimizi umuyorum. Hepinizin bildiği gibi, hareketliliğin, hızın ve dakikliğin çok önemli olduğu günümüz dünyasında, emniyetli, güvenilir, hızlı ve çevre dostu bir ulaştırma sistemi olan demiryolu sektörü her geçen gün artarak büyümektedir” ifadelerini kullandı.
Sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkısı olan demiryolu sektörümüzde, özellikle kent içi raylı sistemler ve yüksek hızlı tren işletmeciliğine yönelik yatırımlar artarak devam etmektedir diyen Genel Müdür Akbaş, “Malumlarınız olduğu üzere çevre kirliliği ve sera gazı salımının artması nedeniyle ortaya çıkan iklim değişikliği, hem dünyada hem de ülkemizde çevresel felaketlere sebep olmaktadır. Bu nedenle iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması, sürdürülebilir ve çevre dostu ulaşım modları arasında yer alan demiryolunun, kullanım oranının artırılması ve buna yönelik politikalar geliştirilerek uygulanması zorunlu hale gelmektedir. Nitekim Avrupa Komisyonu tarafından 2019 yılında resmen açıklanan Avrupa Yeşil Mutabakatı, Avrupa Birliği ülkelerini verimli, rekabetçi bir ekonomik yapı temelinde, 2050 yılında sera gazı emisyonlarının sıfırlandığı, adil ve refah düzeyi yüksek bir topluma dönüştürmeyi amaçlamaktadır. Demiryollarının çevreci, emniyetli ve sürdürülebilir bir taşımacılık türü olarak tercih edilmesini teşvik etmek için 2021 yılını da Avrupa Demiryolu Yılı olarak belirlemiştir. Aslında bu da sektörümüzün sürdürülebilir bir çevre için ne kadar önemli olduğunun açık bir göstergesidir. Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında sera gazı emisyonlarının azaltılması hedefine yönelik olarak yüksek hızlı demiryolu trafiği ve yük trafiğinin artırılması ile yüksek hızlı bağlantıya sahip Trans-Avrupa Ulaştırma Ağının faaliyete geçirilmesi öngörülmektedir.
Demiryolları hem yük hem de yolcu taşımacılığında önümüzdeki 30 yıla damgasını vuracak ulaşım türü olacak diyen Genel Müdür Akbaş, “Bu noktada bize düşen, ileri teknolojiye sahip yüksek standartlı demiryolu altyapısını oluşturmak, demiryolu ağımızı uluslararası ulaşım koridorlarına entegre etmek ve çevresel sürdürülebilirlik için sera gazı emisyonlarını azaltacak her türlü uygulamayı hayata geçirmektir. Dijital dünyaya uyum sağlayarak, sürdürülebilir bir çevre, emniyetli ve güvenli ulaşım hizmeti ile küresel ticarette pay sahibi olacağımız bir geleceği başarmak için, bütün kurumlarımız hep birlikte var gücümüzle çalışacağız. Bu süreçte şimdiden hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
Düzenlenen toplantılara TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş, TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Hasan Pezük, TÜRASAŞ Genel Müdürü Mustafa Metin Yazar, AYGM Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Umut Rıfat Tuzkaya iştirak etti.