Bursa Uludağ Üniversitesi 2021- 2022 Akademik Yılı açılış töreninde konuşan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş, “Önümüzdeki senenin ortasına kadar da ekipmanların tamamlandıktan sonra istasyon, bant bazında aracımızın üretime hazırlanması kalıyor. Gelecek senenin sonunda seri üretime başlarız” dedi.
Bursa Uludağ Üniversitesi 2021- 2022 Akademik Yılı açılış töreni Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Törene, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa milletvekilleri, belediye başkanları, TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş ve akademisyenler katıldı.
Öğrencilerin de yoğun ilgi gösterdiği açılış köreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, “Topluma sırtını dönen, topluma buyurgan tavırla yaklaşan değil, toplumun bir ferdi olan, toplumun ortak aklı görevini ifa eden bir üniversite hedefliyoruz. Bunun için de belediyelerle, merkezi yönetimlerle STK’larla, kimden talep gelirse bu taleplere hayır demiyoruz” ifadelerini kullandı.
“GELECEK SENENİN SONUNDA SERİ ÜRETİME BAŞLARIZ”
TOGG tesislerindeki çalışmaları anlatan Karakaş, şunları belirtti:
Tesisimizde sadece üretim yok. Bunun altını çizmek istiyorum. Otomobil, fabrikadan fazlasını gerektirir demiştik. O yüzden bu tesisin içerisinde tasarım merkezi, prototiplerimizin testlerinin yapıldığı bir merkez olduğunu düşünüyoruz. Bir çatı altında bütün yetkinliklerini toplandığımız alan planlanıyor. Burada dron ile çektiğimiz fotoğrafta da görüldüğü gibi boyahanenin çatısının ve yan paletlerinin kapanmaya başladığını görüyorsunuz.
Önümüzdeki günlerde zaten tesisin içerisine ekipmanlar yerleşmeye başlayacak. Bizim buradaki planımız şu şekilde, senenin sonuna doğru imalat kısmının çok büyük kısmı bitmiş olacak. Önümüzdeki senenin ortasına kadar da ekipmanların tamamlandıktan sonra istasyon, bant bazında aracımızın üretime hazırlanması kalıyor. Gelecek senenin sonunda seri üretime başlarız.
“ÖNCELİĞİ KENDİ ÜLKEMİZDE BAŞARILI OLMAYA VERECEĞİZ”
Yaklaşık 15 yılı adım adım planladıklarının altını çizen TOGG CEO’su M. Gürcan Karakaş, konuşmasına şöyle devam etti; “Bizim için en önemlisi; sürdürülebilirliğin sağlanması için ihracata başlanmasıdır. Sadece C segmentiyle piyasaya girebilmek değil, arkasından 4 farklı modelin daha sunulması gerekiyor. Tüm pozisyonlarımızı buna göre geliştiriyoruz. Ülkemizde pazara çıktıktan yaklaşık 18 ay sonra ihracatı düşünüyoruz. Çünkü kendi ülkesinde başarılı olmayan hiçbir marka yurt dışında başarılı olamaz. Bunun bir örneği yok. O yüzden öncelikle kendi ülkemizde üretim ve yerli pazar satışına odaklandık.”
YERLİLİK ORANI BAŞLANGIÇTA YÜZDE 51
Yerlilik konusuna büyük bir önem verdiklerini belirten CEO M. Gürcan Karakaş, TOGG’un tüm fikri sınai mülkiyet haklarının Türkiye’ye ait olduğunun altını çizdi. Yerlilik oranının üretim başlangıcında yüzde 51 olduğuna işaret eden M. Gürcan Karakaş; “Bu iyi bir rakam mıdır? Başlangıç için iyi bir rakamdır. Hem hissedarlarımıza hem de milletimize söz verdik. 60 senedir ülkemizde binek araç üretilir. Sanayi Bakanlığı’nın sitesine girdiğinizde yerlilik oranı yüzde 19 ile yüzde 68 arasında değişir. Biz, geçen sene ortası itibariyle tedarikçilerimizin seçimini tamamladık. Yüzde 75’i ülkemizden. Şu an Türkiye’de olmayan teknolojiler için de elimizde yol haritamız var” şeklinde konuştu. Küresel bir şirket olmak hedefiyle çalışmalara devam ettiklerini açıklayan Karakaş, Avrupa’nın kendileri için en büyük pazar olduğunu söyledi.
ÜRETİMLE BİRLİKTE YENİ MEZUN VE STAJYER ALIMLARI DA BAŞLAYACAK
Konuşmasının son kısmında öğrencilere tavsiyelerde bulunan TOGG CEO’su M. Gürcan Karakaş; “Gençlerimizin sık sık sorduğu sorulardan birisi de yeni mezun alıp almadığımız yönünde oluyor. Şu ana kadar yeni mezun almadık. Bunun gerekçesi de çok hızlı bir şekilde fırsat penceresi kapanmadan tecrübeli bir ekip ile yarış halinde olmamızdı. Önümüzdeki dönemde kadromuzu genişleteceğiz ve yeni mezun arkadaşlarımızı almaya başlayacağız. Stajyer alıp almadığımız da soruluyor. Üretime kadar beklememiz gerekecek. Önümüzdeki senenin ortasında tesislerimiz aktif hale gelecek. Sene sonuna doğru seri üretime başlarız. Seri üretimle beraber bu imkânlarımız da olacak. Mühendislik ve işletme alanları bizim için önem taşıyor. Artık Gemlik’e geldik. Hedefimiz; aramızdaki Bursa Uludağ Üniversitesi mezunu sayısını arttırmaktır” açıklamasında bulundu.