RayHaber

RaillyNews

BlauBahn

OtonomHaber

TeleferikHaber

IT Yöneticisi Nedir, Ne İş Yapar, Nasıl Olunur? IT Yöneticisi Maaşları 2022

IT yöneticisi “information technology” olarak bilinen kavramın baş harflerinden oluşan unvandır. Türkiye’de adlandırıldığı şekliyle bilgi teknolojileri yöneticisi, bilişim alanında yürütülen projelere katkı sunar ve güncel problemlere çözüm bulur. Uzman oldukları bilişim dallarında şirketlere hizmet sağlamakla beraber, çeşitli modernizasyon planlamalarında da görev alırlar. Bilgi teknolojileri yöneticisi nedir, sorusuna yöneticinin görevleriyle cevap vermek mümkündür. Büyük veri merkezleri veya şirketlerin bilişim sistemini idare etmek ve bu departmanda ortaya çıkabilecek sorunları gidermek başlıca görevlerdendir. Bilgi teknolojileri yöneticisi iş tanımı nedir, sorusuna; bilgisayar ağlarının, sistem verilerinin, bilgisayar parçalarının, yazılım fonksiyonlarının, sesli ve görüntülü iletişim araçlarının kontrolü ve geliştirilmesinden sorumlu kişidir, şeklinde yanıt verilebilir. Yazılım güvenliğinin sağlanmasında ve şirket kazanımlarını tehdit edebilecek siber saldırıların engellenmesinde de IT yöneticisi aktif rol alır. Belirtilen bütün maddeleri yapabilmek için gerekli eğitimi almış kişiler bilgi teknolojileri yöneticisi kimdir tanımını karşılar. Bilişim teknolojilerinden sorumlu idarecinin işletmedeki fonksiyonlarını anlamak için IT yöneticisi görev ve sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Bilgi Teknolojileri / IT Yöneticisi Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Bilişim teknolojileri yöneticisi ne iş yapar, sorusu mesleğin gerektirdiği donanımlar ile yanıtlanabilir. Bir IT yöneticisi öncelikle bilişim teknolojilerine hakim olmalıdır. IT yöneticisi, bilgi teknolojileri alanında atılacak her adımdan sorumludur. İleriye dönük bilişim bütçesini planlamalı, idari kadroya mevcut donanımlar hakkında bilgi verebilmeli, çalışanları denetlemeli, eğitmeli ve işgücüne ihtiyaç duyulması halinde aktif olarak hizmet verebilmelidir. IT yöneticisi aynı zamanda performans değerlendirmeleri yapmalı, mesleki eğitim ve dijital güvenliğe öncülük etmelidir. Çalışanlarının bilgi teknolojisi için plan yapmasına aracılık etmek ve bu planların yönetici kademesine iletilmesi için çalışır. Bilgi teknolojileri yöneticisi görevleri nedir, sorusuna detaylı yanıt şu şekilde verilebilir:

  • Bilişim alanında gerçekleşen yenilikleri takip etmek.
  • Çalışma performansını yükseltecek teknoloji atılımlarına öncülük etmek.
  • Aktif olarak kullanılan bilişim sistemlerini denetleyerek yatırım sonuçlarını değerlendirmek.
  • Görev alınan kurum ya da firmaya uygun donanım ve yazılımları seçmek ve mevcut imkanları iyileştirmek.
  • Şirket hedefleri doğrultusunda teknoloji projeleri hazırlamak.
  • Veri yedekleme sürecini kontrol etmek.
  • Bilişim sistemlerini test etmek ve gerektiğinde değiştirmek.

Bu maddeler bilgi teknolojileri yöneticisi ne iş yapar sorusuna yanıt olarak verilebilir.

Bilgi Teknolojileri / IT Yöneticisi Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

IT departmanlarında çalışmak için önlisans veya lisans programından mezun olmak gerekir. Bilişim sistemlerinin birçok veriyi depolamakta kullanılması, IT işleri için deneyimli ve eğitimli personellere avantaj sağlar. Bilgi teknolojilerinden sorumlu personelin en az bir adet yabancı dil bilmesi şarttır. Yabancı basın kaynaklarını takip etmek, dünya çapındaki gelişmeler arasından şirketi ilgilendirebilecek olanları seçmek ve bazı durumlarda yabancı temsilcilerle irtibat sağlamak için yabancı dile ihtiyaç vardır. Bilgi teknolojileri yöneticisi olmak için hangi bölüm okunmalı sorusuna ise birden fazla bölümle yanıt verilebilir. Endüstri Mühendisliği , Bilgisayar Mühendisliği veya Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinden birini tamamlamak gerekir. İlgili lisans bölümlerinden mezun olmakla beraber, donanımlı bir IT yöneticisi olabilmek için kişisel gelişime odaklanmak önem taşır. Tamamlanan lisans eğitiminin ardından gelişim göstermeye devam etmek için mesleki açıdan önem arz eden sertifikalı eğitim programlarına katılmak faydalı olabilir. Bilgi teknolojisi, bilgisayar bilimi, bilgisayar mühendisliği veya bilgi teknolojisi yönetimi alanlarında derece alınabilir. Saygın bir IT yöneticisi olabilmek için yüksek akademik niteliklere sahip olmak gerekir. Bu nedenle lisans derecesinin üstüne çıkmak fayda sağlayabilir. IT yöneticisi olmak için gerekli olan ortak yüksek lisans programları arasında Teknoloji Yönetimi ve Bilgi Teknolojileri yüksek lisans bölümleri bulunmaktadır. Yüksek lisans ve iş deneyimi, kişinin IT’ye bakış açısını genişletir ve bilgi teknolojisi bilgilerini nasıl uygulayabileceği konusunda eğitimli hale gelmesini sağlar. Bilgi teknolojileri yöneticisi kime denir, sorusunu cevaplamak açısından bahsedilebilecek nitelikler artırılabilir.

Bilgi Teknolojileri / IT Yöneticisi Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

IT yöneticisi olmak geniş bilgi birikimi ve tecrübe gerektirir. Bilişim teknolojileri departmanına personel almak isteyen bazı kurumlar IT yöneticisi yetiştirmek için yeni mezunları tercih ederken, bazıları özellikle alanında uzman kişileri tercih ederek iş standartlarını korur. Kamu kurumlarında kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışabilen IT yöneticisi, özel sektörde çok sayıda firmada görev alabilir. IT yöneticisi olmak için gereken şartlar ise şunlardır;

  • Bilişim teknolojileri hakkında güncel gelişmeleri takip etmek.
  • Problemler karşısında çabuk çözüm üretebilmek.
  • Planlama ve organizasyon becerisine sahip olmak.
  • İş birliği ve ekip yönetimine uygun olabilmek.
  • Çözümsel düşünme yeteneğine sahip olmak.
  • Yazılı ve sözlü iletişim kanallarını etkili şekilde kullanabilmek.
  • Erkek adaylar için askerliğini yapmış olmak.

Bilgi Teknolojileri / IT Yöneticisi İşe Alım Şartları Nelerdir?

Bilgi teknolojileri yöneticisi iş ilanları incelendiğinde mezun olduktan sonra iş bulma olasılığının yüksek olduğu görülür. Geniş kapsamlı bir iş olmakla birlikte hizmet edilebilecek sektörler IT yöneticisi adayının kişisel hedefine bağlıdır. Devlet kurumları veya büyük özel firmaların veri merkezlerinde IT yöneticisi olarak çalışmak mümkündür. İnternet teknolojilerinin dünya genelinde yaygınlaşması, bilişim sektöründe ihtiyaç duyulan işgücünü artırmıştır. Bilgi teknolojileri yöneticisi maaş aralıkları farklı olmak üzere orta veya yüksek düzeyde olabilir. Yurt dışı merkezli bir firmanın Türkiye müdürlüğünde, bankalarda, otomotiv firmalarında, yazılım geliştirme firmalarında veya online satış platformlarının ofislerinde iş bulmak mümkündür.

IT Yöneticisi Maaşları 2022

Bilgi Teknolojileri / IT Yöneticisi poziyonunda çalışanların kariyerlerinde ilerledikçe çalıştıkları pozisyonlar ve aldıkları ortalama maaşlar en düşük 19.400 TL , ortalama 24.250 TL, en yüksek 40.830 TL.



© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024