Kasap kümes hayvanları, büyük baş hayvanlar ve balık gibi et ürünlerini tedarik eden, kesiminde görev alan ve hazırlayarak müşteriye sunan kişi olarak tanımlanır. Kasap nedir sorusuna kısaca, hayvanların kesimini yapan veya kesilmiş hayvanların satım işlemini gerçekleştiren meslek grubudur cevabı verilebilir. Kasaplar, tüketiciye daha sağlıklı ve lezzetli etin ulaşması için çalışmalar yapar. Bu işlemleri gerçekleştirmek amacıyla kasaplık yapacak kişiler gerekli eğitimleri ve sertifikaları almalıdır. Hayvanların kesiminden tüketiciye ulaşmasına kadar geçen süreçteki aşamalara hakim ve bu konuda bilgi sahibi kişiler, kasap kimdir sorusunun yanıtı olabilir. Kasap ne iş yapar sorusuna daha net bir şekilde cevap verebilmek için kasapların görev ve sorumluluklarının ne olduğunu incelemek gerekir.
Kasap Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Kasaplar, yetenekleri ve eğitimleri doğrultusunda kırmızı ve beyaz etin hazırlanma süreçlerinde görev alır. Kasap, müşterilerinin taleplerini göz önünde bulundurarak eti özenle hazırlar. Etin kemiklerinden ayırılmasını gerçekleştirir. Müşterilere ulaşacak olan etin bozulmaması için muhafazasını gerçekleştirir, kemiksiz etleri kıyma haline getirme işlemini yapar. Hazırladığı kıymaları yağlı, az yağlı veya yağsız olarak sınıflandırır. Kümes hayvanlarının etini göğüs, but gibi parçalara ayırarak paketleme işlemini gerçekleştirir. Kırmızı eti bonfile, antrikot, incik gibi bölümlere ayırıp paketler. Hayvanların kesim ve parçalama işlemlerini gerçekleştirerek, işlenmiş olan sucuk ve sosis gibi et ürünlerini hazırlar. Kasap, çalışılan yerde kullanılan materyallerin temizliği ve bakımını yapar. Etleri kuşbaşı olarak veya müşterinin talep ettiği şekle göre doğrar. Kasap, kıyma olarak çekilen etten köfte hazırlama işlemini de gerçekleştirilir.
Kasaplar, sahip olduğu bilgi ve becerilerle etlerde kullanılacak sosları da hazırlar. Köfte ve sucuk gibi ürünlerde kullanılacak baharatı hazırlayarak, etlerin türlerine göre nasıl kızartılması, pişirilmesi gerektiği konusunda müşterilerini bilgilendirir. Müşterilerine satışını gerçekleştirdiği et hakkında bilgi verir. Etlerin yağının ve sinirlerinin ayrıştırılmasını sağlar. Hayvanlardan kalan artıkların da kullanılmasını sağlar. Hayvanlardan elde edilen etin genel durumunu kontrol eder. Etin sağlıklı olup olmadığı hakkında ve ne kadar yağlı olduğu konusunda bilgi edinir. Etlerin müşterilerin istediği gramaja uygun olarak kesilmesini sağlar.
Kasap, çalıştığı işletmede kendisine verilen etiket değiştirme görevlerini de yerine getirir. Etiketlerin hazırlanmasını sağlar, fiyatları ürünlerin üzerine işler. Et ürünlerinin tedarik sürecini takip eder ve ürünlerin işletmeye sorunsuzca ulaşmasını sağlar. Bu yüzden kasap ne iş yapar sorusuna cevap olarak işletmeyle alakalı örnekler de verilebilir. Kasap, ürünlerin satışını gerçekleştirir. İşletmeye gelen etlerin kullanılabilir olup olmadığını inceler. Etle ilgili sorunlarda, tedarik sağlayan firmayla iletişime geçer. Et alım işlemlerini gerçekleştirir. Etlerin depoya yerleştirilmesini sağlar. Depodaki etlerin bozulmaması için gerekli kontrolleri gerçekleştirir ve depoda bulunan etlerin reyona getirilmesini sağlar. Kasaplık mesleğini yerine getirecek kişilerin çeşitli sorumlulukları da bulunur. Bu sorumluluklar özellikle hijyen ve dikkat odaklıdır. Fiziksel temas gerektiren işlemlerde ellerin temiz olması, ürünleri hazırlarken etrafın temizliğinin yapılması gerekir. Kasap nasıl bir meslek şeklindeki bir soruya, hayvanların kesiminden başlayarak müşteriye ulaşana kadar geçen süreci yöneten bir meslek denilebilir. Bu nedenle etin elde edilmesinden sunulmasına kadar olan işlemler, kasabın görev ve sorumlulukları arasında yer alır.
Kasap Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Kasap olmak için mesleği yapabileceğinizi gösteren bir uzmanlık belgesine ihtiyacınız vardır. Kasap belgesi olarak da bilinen belgeyi alabilmek için çıraklık eğitimine katılmak gerekir. Kasap olmak için gerekli belgeler mesleki eğitim kursları tarafından verilir. Mesleki eğitim kurslarının kasaplık eğitimine katılarak ders alınır ve ardından sınava girilir. Sınavı geçen kişiler belgelerini alarak kasap dükkanı açabilir ya da meslek elemanı olarak çalışmaya başlayabilir. Kasaplık eğitimi içerisinde hayvanların nasıl kesileceği, derilerinin nasıl yüzüleceği gibi uygulamalı dersler verilir. Uygulamalı derslerin yanı sıra teorik dersler de bulunur. Eğitim, ustaların gözetiminde alınır ve dersleri ustalar verir. Kasap olmak için alınan eğitim programında, dükkanı işletme konusunda yararlı olacak matematik dersleri, işletme dersleri ve iş güvenliği dersleri de bulunur. Kasap belgesi nasıl alınır sorusuna, teorik ve uygulamalı olarak verilen eğitimi bitirmenizin ardından yapılan sınavı başarıyla geçerek cevabı verilebilir. Eğitimde verilen dersler sayesinde nasıl sucuk ve sosis yapılacağı öğrenilir. Hayvanın iç organlarının nasıl çıkarılacağı gibi teknik bilgilere de eğitim içerisinde yer verilir. Etin bozulmaması için gerekli tuzlama işlemleri için gerekli olan bilgi ve beceriler eğitim sürecinde kursiyerlere kazandırılır. Kurban kesmek için ayrı kurslar da bulunur. Sadece bu kurslara katılmak, dükkan açmak veya kasap olmak için yeterli değildir. Bu konuda gerekli tecrübeye sahip olunması da beklenir. Bu kurslarda kurban kesimi için eğitim verilerek kurban bayramında kasapların profesyonelce çalışması sağlanır. Meslek elemanları belediyelerce açılan bu kurslara katılarak bilgilerini geliştirebilir.
Kasap Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Kasap olabilmek için mesleki eğitim kurslarına katılmak ve eğitimi başarıyla tamamlayarak belge almak gerekir. Kasap olmak için ne gerekli sorusunun cevabı öncelikle sertifikadır. Kasaplık sertifikası almanızı sağlayacak çıraklık eğitimi için gerekli olan şartlar ise aşağıdaki gibidir:
- 14 yaşının üzerinde olmak
- İlköğretim diplomasına veya daha yüksek öğretim diplomalarına sahip olmak.
- Sağlık durumu mesleği yapmaya elverişli olmak.
- Eğitim alacağı meslekte iş yeri sahibiyle çıraklık sözleşmesi yapmak.
Kasap nasıl olunur sorusunun cevabı, gerekli şartları karşılayarak et ve et ürünleri işletmeciliği eğitimini başarıyla tamamlamak olarak verilebilir. Eğitimini alan ve sertifikaya sahip olan kişiler mesleğini icra edebilir. Sertifika almak için gerekli şartlara sahip olan kişilerin eğitim sonunda gireceği sınavı geçmesi yeterlidir. Bu mesleği yapabilmek için özel olarak meslek lisesi veya meslek yüksekokulu okumak şart değildir. Kasap olmak için hangi okul okunmalı sorusunun cevabı Et ve Ürünleri Teknolojisi bölümüdür. Meslek yüksekokullarında bulunan bu bölümde 2 yıllık eğitim verilir. Et ve üretimi hakkında detaylı bilgi verilen Et ve Ürünleri Teknolojisi bölümü, Uludağ Üniversitesi’nde mevcuttur.
Kasap Maaşları 2022
Kasap poziyonunda çalışanların kariyerlerinde ilerledikçe çalıştıkları pozisyonlar ve aldıkları ortalama maaşlar en düşük 7.380 TL, ortalama 9.220 TL, en yüksek 19.500 TL.