Tezgahtar nedir sorusu bir mağazadaki ürünlerin tanıtımını ve satışını gerçekleştiren kişidir şeklinde yanıtlanabilir. Tezgahtar ne demek sorusuna tezgah sorumlusu, tezgahın başında duran cevabı verilebilir. Mağazada satış stantları bulunmasa bile müşterileri karşılayan ve onlara yardımcı olan personele tezgahtar denir. Klasik olarak bu adı taşıyan meslek dalı, perakende satışın temel örneğini oluştursa bile perakende satış yapılan her sektörün satış elemanlarına bu ad verilmez. Tezgahtarlık özellikle kişilerarası iletişim konusunda başarılı olmayı gerektiren bir görevdir. Müşteriyle iletişim kurup ürünler hakkında bilgi sunmak, tezgahtarın başlıca görevidir.
Tezgahtar Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Mağazayı ziyaret eden müşteriler, aradıkları ürünlere dair doğru ve ayrıntılı bilgiyi tezgahtar aracılığı ile almalıdır. Tezgahtarların bu noktada, mağaza içindeki ürünler hakkında doğru bilgi sahibi olması beklenir. Ayrıca iletişim becerisinin kuvvetli olması da önem taşır. Olumlu tavırlar, bu noktada iletişimi canlı tutabilir. Mesleğini düzgün yapan bir tezgahtar, müşteri memnuniyetinin sağlanmasında önemli rol oynar. Tezgahtar görevleri açısından bir işletme için önemli pozisyonlar arasında yer alır. Müşterilerle sürekli temas halinde olması ve kişisel donanımıyla perakende satış sürecini yönetmesi, personele birçok sorumluluk yükler. Personelin sorumlulukları müşterilerin beklentileriyle şekillenir. İhtiyaç duyduğu şeyin çeşitlerini, özelliklerini, fiyat aralığını, varsa kampanya detaylarını öğrenmek isteyen bir müşteriye doyurucu bilgi vermek dikkat isteyen bir iştir. Ürün tanıtımı yaparken müşterinin merak edebileceklerine odaklanmak, anlaşılır cümleler kurmak, yanlış bilgi vermekten kaçınmak, mevcut özellikleri abartmadan ürünü pazarlayabilmek önemli sorumluluklardır. Meslek etiğine uygun olarak, işletmeyle beraber alıcının çıkarlarını da korumak bir satış personelinin sorumlulukları arasındadır. Aldatıcı bilgiler vererek satış yapmak ileride müşteri kaybına yol açabilir. Tezgahtar, müşterinin alışveriş isteğini azaltabilecek jest, mimik veya sözlerden kaçınmalıdır. Doğru iletişim ve satış tekniklerini kullanabilen bir tezgahtar ayrıca mağaza içi düzenin sağlanmasından da sorumludur. Ürünlerin tanıtım ve satışının yanı sıra tezgahtardan kasa işlemlerini de gerçekleştirmesi beklenebilir.
Tezgahtar Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Tezgahtar nasıl olunur? diyorsanız İŞKUR’un dönemsel projeleri üzerinden veya özel kurslardan tezgahtarlık eğitimi almak bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Eğitim durumu fark etmeden, mesleğe ilgili herkes tezgahtar olarak görev alabilir. Çoğunlukla istihdam süreçlerinde adayların deneyim seviyesi dikkate alınır. Akademik başarı, bir tezgahtar için olmazsa olmaz şartlar arasında yer almaz. Eğitim almadan veya birçok kursun sertifikasıyla mesleğe başlamak mümkündür. Kişisel bakım ürünlerinin ya da giyim ürünlerinin satıldığı işletmeler, en az birkaç yıllık deneyimi yeterli görebilir. Mağaza tanınırlığı artıkça, personele yönelik beklentiler de artar. Tezgahtarlık kariyerine yüksek bir noktadan başlamak isteyenler, özel eğitim programlarına katılıp çeşitli sertifikalar alarak şanslarını artırabilirler. Süreç içinde deneyim kazanmayı tercih edenler ise ilk olarak küçük ölçekteki işletmelerde kendilerini gösterebilir. Farklı müşteri profiline uygun olarak pazarlama taktikleri geliştirebilecek konuma ulaşmak tezgahtar için zaman alabilir. Tezgah başında edinilen eğitim, uygulamayla birlikte tecrübe kazanılmasını sağlar.
Tezgahtar Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Perakende ürünlerinin etkili şekilde pazarlanması, iletişim becerilerine hakim olmayı gerektirir. Bir satış elemanı konuşkan, enerjik, dikkatli, saygılı ve sabırlı olduğu ölçüde iyi performans sergiler. Mesleki donanımını kısa sürede artırabilecek çalışanlar, kendilerini doğru ve etkili bir şekilde ifade edebilecek düzeyde dil becerisine sahip olmalıdır. Aynı ifadelerle karşıdakini bunaltmadan, ürün hakkında çeşitli bilgiler sunabilmek tezgahtar olabilmek için öncelikli şartlar arasında yer alır. Sakin, anlaşılır, kısa ve öz bir konuşma tarzına sahip adaylar avantajlıdır. Hızlı konuşan, sözlü ifadelerinde anlam bütünlüğüne dikkat etmeyen, müşteri karşısında ciddiyetsiz davranan bir tezgahtar başarılı kabul edilmez. Tezgahtar ne iş yapar? sorusuna ideal bir çalışan bağlamında verilebilecek yanıtlar şöyledir:
- Üst düzey iletişimsel yeterlilikleriyle, farklı müşterilerin taleplerini karşılar.
- Bir ürünü tanımak amacıyla sorulanlara doğru geri dönüşler sağlayabilir.
- Müşterinin olumsuz tavırlarını hoşgörüyle karşılar.
- İletişim kopukluğu yaşandığında diyaloğu toparlar.
- Birden çok müşteriye farklı ürünleri aynı anda tanıtabilir.
- Yoğun insan ilişkilerine alışık olduğu için, bilgilendirici detaylar vermekten kaçınmaz
- Göz teması kurmaya ve gülümsemeye dikkat edip müşteriyle doğru bir iletişim kurar
Tezgahtar İşe Alım Şartları Nelerdir?
Tezgahtar iş ilanları genel olarak büyük şehirlere yönelik olarak verilmektedir. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Trabzon satış elemanına yoğun ihtiyaç duyulan iller arasında yer almaktadır. Nüfus yoğunluğu potansiyel müşteri sayısını artırdığından, büyük şehirlerdeki işletmelerin ilanları genel şartları içerebilir. Müşteri karşısında mağazayı en iyi temsil edebilecek çalışanlar, Türkçeyi doğru şekilde konuşan ve dış görünümüne dikkat eden kimselerdir. Fiziksel ölçüler, yaş, iş deneyimleri ve erkekler için askerlik durumu tezgahtar olarak başvurulan ilanlardaki şartlar arasında yer alabilir. Mağazanın müşteri kitlesine uygun olarak yabancı dil bilme şartı da ilanlarda yer alacak şartlardan biridir. Tezgahtar olarak görev alınacak yerler arasında büyük alışveriş merkezlerinde yer alan mağazalar, bağımsız çalışan mağazalar, büyük zincir marketler, fırın ve pastane gibi gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalar yer alabilir. Tezgahtar maaşı görevin içeriği, özellikleri ve görev yapılan şehre göre farklılık gösterebilir.
Tezgahtar Maaşları 2022
Tezgahtar poziyonunda çalışanların kariyerlerinde ilerledikçe çalıştıkları pozisyonlar ve aldıkları ortalama maaşlar en düşük 5.750 TL, ortalama 7.190 TL, en yüksek 10.000 TL.