RayHaber

RaillyNews

BlauBahn

OtonomHaber

TeleferikHaber

Sıhhi Tesisat Ustası Nedir, Ne İş Yapar, Nasıl Olunur? Sıhhi Tesisat Ustası Maaşları 2022

Konut ve iş yeri gibi mekanlarda su tesisatı ve ısıtma sistemi tesisat kurulumunu gerçekleştirmek sıhhi tesisat ustası iş tanımı içerisinde yer alan temel görevlerden birisidir. Su tesisatının temiz su ve atık su sistemi olarak kurulumunu yapar. Daha önce kurulumu yapılan ve kullanımda olan su ya da ısıtma sistemlerinde meydana gelen arızaları gidermek de sıhhi tesisat ustası ne iş yapar sorusuna yanıt olabilir. Doğal gaz ve güneş enerjisi ile kullanılan ısıtma sistemlerinin tesisat kurulumunu da yapar. Mesleğin gerektirdiği becerileri Mesleki Eğitim Merkezleri ve meslek liselerinin ilgili bölümlerinden mezun olarak tamamlayan adaylar bu alanda çalışabilir. Sıhhi tesisat ustaları kendi iş yerlerini açarak bağımsız olarak da faaliyet gösterebilirler. Sıhhi tesisat ustasının ne iş yaptığını açıklayabilmek için görev ve sorumluluklarının incelenmesi gerekir.

Sıhhi Tesisat Ustası Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Mesleğin gerektirdiği eğitimleri alarak usta olan sıhhi tesisatçılar, binalarda su tesisatı başta olmak üzere çeşitli ısıtma sistemlerine ilişkin tesisatın kurulumunu da yapar. Binalarda temiz su ve atık su tesisatlarının kurulumunu yaparak kullanılır hale getirmek sıhhi tesisat ustası görev tanımı içerisinde yer alır. Su tesisatının yanı sıra binalarda kullanılan çeşitli ısıtma sistemlerine özel tesisat kurulumunu gerçekleştirmek de görevleri arasındadır. Kurulumu yapılan ve kullanımda olan tesisatın gerektiğinde bakım ve onarım işlerinin yapılması da sıhhi tesisat ustası görevleri arasında yer almaktadır. Tesisat kurulumunu yaparken, kurulum yapılacak alanda kullanılacak olan ısıtma sistemi ya da su tesisatı için gerekli olan malzemenin tespitini yapar. Bina içerisinden ya da binanın dış kısmından geçmesi gereken borular için tespit yapar. Tesisatta kullanılacak olan boruları uygun şekilde kullanıma hazır hale getirir. Gerektiğinde tesisata uygun biçimde boruların kesilmesi, bükülmesi borularda diş açılması ya da birbirine eklenmesi işlemlerini gerçekleştirmek de görev tamını içerisinde yer alır. Hidrofor tesisatlarının kurulumunu yaparak tesisat içerisinde yer alan pompa bağlantılarını gerçekleştirir. Kurulumunu yaptığı tesisatı kontrol ederek kullanıma hazır hale getirir. Konut ya da işyeri gibi mekanlarda su ve ısıtma sistemlerinde meydana gelen arızaların tespitini yapar. Bu arızaların giderilmesi için gerekli olan malzemeleri belirleyerek gerekli onarım ya da yenileme işlemini gerçekleştirir. Duvarlarda gizli olan tesisatta oluşan arızaları gidermek için işlemler gerçekleştirir. Bütün bu işleri yaparken gerekli olan kaynak makinesi, su terazisi, manometre gibi araç gereçleri kullanabilme becerisine sahip olması gerekir. Su ya da ısıtma tesisatlarında kullanılan çeşitli malzemelerin özellikleri ile ilgili bilgi sahibi olmak da sorumluk alanına girer.

Sıhhi Tesisat Ustası Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Sıhhi tesisat ustası olarak görev almak isteyen kişilerin öncelikle bu konuda mesleki eğitim veren eğitim kurumlarından mezun olmaları gerekir. Isıtma ve Sıhhi Tesisat, Gaz ve Tesisat Teknolojisi gibi alanlarda verilen eğitimleri tamamlayan adaylar ustalık eğitimlerine devam ederek bu unvanı alabilir. Sıhhi tesisat ustası olabilmek için meslek liselerinde Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme, Isıtma ve Sıhhi Tesisat bölümlerinde eğitim almak da mümkündür. Eğitimlerde sıhhi tesisat ustası adaylarına iş sağlığı ve güvenliği, işletme bilgisinin yanı sıra ileri düzeyde mesleki bilgiler verilir. Adaylar ustalık sınavlarına katılarak başarılı oldukları takdirde ‘Sıhhi tesisat ustası’ unvanını alır. Sıhhi tesisat ustası nasıl olunur sorusu bu şekilde açıklanabilir.

Sıhhi Tesisat Ustası Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Sıhhi tesisat ustası olabilmek için gerekli şartlar arasında eğitimin yanı sıra mesleğin gerektirdiği bazı becerilere sahip olmak yer alır. Mesleki Eğitim Merkezlerinde ustalık eğitimini tamamlayarak sertifika sahibi olan adaylar sektörde usta olarak görev alabilirler.

  • Sıhhi tesisat ustası olarak çalışabilmek için adayların bu alanda ustalık belgesine sahip olmaları temel gerekliliklerden birisidir.
  • Adayların Mesleki Eğitim Merkezlerinde verilen teorik eğitimin ardından ustalık sınavına katılmaları gerekir.
  • Teorik olarak verilen Sıhhi Tesisat Ustalığı eğitimlerine katılmak istemeyen adaylar sektörde 5 yıllık çalışma deneyimini belgeleyerek de bu sınava katılabilirler.
  • Adaylar 4 yıllık eğitim veren meslek liselerinin Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme, Isıtma ve Sıhhi Tesisat bölümlerinden mezun olduktan sonra sektörde tecrübe kazanabilirler.
  • Eğitim ve tecrübe koşullarına ek olarak başvuruda bulunulan firma ya da kurumlar kendi özel koşullarını da belirtebilirler.

Sıhhi Tesisat Ustası Maaşları 2022

Sıhhi Tesisat Ustası poziyonunda çalışanların kariyerlerinde ilerledikçe çalıştıkları pozisyonlar ve aldıkları ortalama maaşlar en düşük 7.610 TL, ortalama 9.520 TL, en yüksek 24.380 TL.



© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024