RayHaber

RaillyNews

BlauBahn

OtonomHaber

TeleferikHaber

Milli Muharip Uçak’ın Adı ‘KAAN’ Oldu

Türk Havacılık ve Uzak Sanayii’nin (TUSAŞ), Kahramankazan Merkez Yerleşkesi’nde düzenlenen “İstikbalin Yüzyılı Tanıtım Programı”na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Muharip Uçak’ın (MMU) adını “KAAN” olarak açıkladı. ‘KAAN’ın ismini Devlet Bahçeli’nin koyduğunu ifade eden Erdoğan, “Suyun öte tarafındakileri rahatsız etmeye KAAN ve Hürjet yeter” dedi. Erdoğan, ANKA-3 muharip insansız savaş uçağının önümüzdeki günlerde ilk uçuşunu yapacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gazi Mustafa Kemal’in ‘İstikbal göklerdedir’ diyerek işaret ettiği istikbalin sembolü olan neticelere bugün ulaştık. Onun için bugün ‘İstikbal’ diyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kürsüye gelmesinin ardından HÜRJET ve Millî Muharebe Uçağı’nın (MMU) pilotlarına bağlanarak hareket etme talimatını verdi.

HÜRJET ve MMU, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı üzerine taksi yaptı.

HÜRJET’in sahne önüne gelmesinin ardından gövdesinde KAAN yazılı MMU da sahne önünde belirlenen noktada taksisini tamamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KAAN ve HÜRJET’in motor kapatmasının ardından “Şu anda HÜRJET karşımızda ve KAAN’ımız, o da karşımızda. Her ikisini karşımda görünce Yahya Kemal’in şu mısraları aklıma geldi. ‘Şu kopan fırtına Türk ordusudur ya Rabbi/ Senin uğrunda ölen ordu, budur ya Rabbi/Ta ki yükselsin ezanlarla müeyyed namın/Galib et, çünkü bu son ordusudur İslam’ın.’ Ülkemize hayırlı olsun, milletimize hayırlı olsun diyorum.” dedi.

Kürsüye gelen HÜRJET Test Pilotu Ercan Çelik ve MMU KAAN’ın Test Pilotu Gökhan Bayramoğlu’nun kasklarını ve peçlerini takdim ettikleri Cumhurbaşkanı Erdoğan da pilotlara plaket verdi.

Son aylarda savunma sanayisinde art arda milleti sevince boğan müjdeler verdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunların arasında TCG Anadolu gemimizin donanmamıza katılması var. İMECE uydumuzun başarıyla uzaya fırlatılması var. Altay tankımızın test için Silahlı Kuvvetlerimize teslim edilmesi var. GÖKBEY helikopterimizin yerli motorla uçması var. İlk defa bir insansız deniz aracımızdan torpido atılması var. Hamdolsun artık karada, denizde ve deniz altında, havada, uzayda ve her alanda varız. Bugün projelerimizin yeni bir safhasıyla milletimizin karşısındayız. Yarın inşallah çok daha yenilerini göreceğiz.” diye konuştu.

“İsim babası da Devlet Bey’dir”

Türk havacılığında kritik bazı projelerle, geçen günlerde önemli kilometre taşlarını geride bıraktığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hava Kuvvetlerimizin ana savaş gücü olacak Millî Muharip Uçağımızı hangardan çıkardık ve pist başı yaptırdık. Ülkemizin ilk insanlı, süpersonik jet uçağı olan Hürjet’imizin ilk uçuşunu gerçekleştirdik. Nasıl buldunuz, beğendiniz mi? Eyvallah… Bu millet yapar, inandı mı yapar. Atak Taarruz Helikopterimizin abisi diyebileceğimiz ağır sınıf taarruz helikopterimiz Atak-2’yi ilk kez havalandırdık.” dedi.

Dünyanın ilk uçan insansız savaş uçağı Kızılelma’dan sonra Anka-3 Muharip İnsansız Savaş Uçağı’nın da ilk yürüyüşünü yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, iftihar verici gelişmeleri taçlandıracak yeni adımlar atacaklarını, bunlardan birinin de isim babası  Devlet Bey’in olduğu “KAAN” ismini verdikleri Millî Muharip Uçak olduğunu ifade etti.

“Kızılelma ve ANKA-3, KAAN ile kol uçuşu yapacak”

Başka insansız savaş uçaklarının da bulunduğunu, Bayraktar Kızılelma’nın dünyanın ilk insansız savaş uçağı olarak havalandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Aynı şekilde çok önemli görevler üstlenecek ANKA-3, muharip insansız savaş uçağımızla inşallah önümüzdeki günlerde ilk uçuşunu yapacak. Kızılelma ve ANKA-3, KAAN ile otonom şekilde kol uçuşu yapacaklar. Hepsi de yerli mühimmatlarımızla görev icra edecekler. Böylece silahlı insansız hava aracı standartlarını dünya çapında en üst düzeye çıkarmış olacağız. Dost ve müttefik ülkeler için de üretimine başladığımız Hürkuş, şimdiden uluslararası bir platforma dönüştü. Yakında Nijer ve Çad’a ilk ürünleri veriyoruz. Millî helikopterimiz Gökbey’den de mutlu haberler alıyoruz. Gökbey, artık kendi mühendislerimizin tasarladığı türbinli motorla uçuyor.

Biliyorsunuz 10 ton ağırlığındaki Atak-2 helikopterimizle dünyada bu sınıfta helikopter üretebilen üç ülkeden biri hâline geldik. Burada ardı ardına sıraladığımız savunma sanayi projelerini dünyada yapabilen o kadar az ülke var ki, yaşadığımız tarihî dönüşümün çok iyi farkında olmalıyız. Türkiye olarak nereden nereye geldiğimizi ve nereye gittiğimizi görmeden, siyasetten ekonomiye, güvenlikten enerjiye, pek çok başlıkta maruz kaldığımız sinsi saldırıların sebebini anlamalıyız. Yıllarca bize uçak, helikopter, motor satanlar, bunlara artık kendimizin tasarlaması, üretmesi, ihraç etmesi karşısında elbette sessizce beklemeyecek. Çünkü biliyorlar ki yakında biz bu ürünlerimizi onlara da satacağız.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan KAAN’ı imzaladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından Hürjet uçağının yanına geçti. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye takdim etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Hürjet’in önünde pilotlarla, TUSAŞ çalışanlarıyla ve protokol üyeleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millî Muharip Uçak KAAN’ın yanına giderek burada da pilotlarla görüştü ve fotoğraf çektirdi.

KAAN’ın gövdesine 1 Mayıs 2023 tarihini atıp imzalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra kokpitine geçti. KAAN’ın kokpitinde uçak hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetecilere de el sallayarak poz verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süre oturduğu KAAN’ın kokpitinde kanopiyi de kapatarak pilot selamı verdi.

5. Nesil savaş uçağı KAAN

KAAN ile Türkiye, bu seviyede (5. Nesil) uçak üretebilen 5 ülkeden biri oldu.

Uçak, insansız hava araçları ve “havadan ihbar ve kontrol” gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilecek.

Yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hızda dâhili silah yuvalarından hassas vuruş gerçekleştirebilecek uçak, yapay zekâ ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü sağlayacak.

Bu program kapsamında Yıldırım Test Tesisi, Radar Kesit Alanı Test Tesisi, Rüzgâr Tüneli Tesisi gibi dünyanın sayılı büyüklükteki test merkezleri ülkeye kazandırılıyor.

Uçağın envantere girmesinin ardından 2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarını karşılaması öngörülüyor.

Türkiye’nin ilk jet uçağı HÜRJET

Jet eğitim uçağı projesi HÜRJET ile Türkiye’de ilk kez bir jet uçağının tasarım ve üretim faaliyetleri yürütüldü.

Filolarda göreve başlamadan önce muharip pilotların eğitim sürecinde önemli rol oynayacak HÜRJET’in, jet tekâmül eğitimi kapsamında kullanılan T-38 uçakları ile akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine Türk Hava Kuvvetleri envanterine dâhil edilmesi hedefleniyor.

HÜRJET ile Iron Bird (Demir Kuş) Test Tesisi, mühendislik ve eğitim simülatörleri, yakıt test tesisi, kuş çarpma test tesisi gibi tesislerin ülkeye kazandırılması sağlandı. Ayrıca kanopi mekanizma dayanıklılık, çevresel kontrol sistemi ve aksesuar dişli kutusu üretimi gibi kabiliyetler de geliştiriliyor.

HÜRJET geliştirme kapsamında jet uçağı uçuş kontrol sistemi, uçuş kontrol bilgisayarı, “active side stick” ve eyleyici kontrolcüsü geliştirilmesi, eyleyici entegrasyonu ve ataletsel sensör sistemi millî imkânlarla geliştirilerek kabiliyet kazanımı gerçekleştirilmiş oldu.

Millî Muharip Uçak başta olmak üzere 5. Nesil savaş uçaklarını kullanacak pilotların yetiştirilmesi için yerli ve millî imkânlarla platform kullanıma alınacak.

İnsansız savaş uçağı ANKA-3

ANKA-3, ANKA insansız hava araçları ailesinin üçüncü üyesi olarak geliştirildi.

Jet motoru sayesinde daha hızlı, yüksek faydalı yük taşıma kapasitesine sahip ANKA-3 kuyruksuz yapısıyla radarda daha az görünecek.

Dost-düşman hava unsurlarını tespit edebilecek ANKA-3, keşif, gözetleme ve istihbarat, farklı hava-yer mühimmatları ile taarruz, hava-hava mühimmatları ile karşı hava araçlarına angaje av taraması gerçekleştirebilecek.

Dost unsurlarla beraber operasyon ve haberleşme rölesi gibi birçok görevi yerine getirebilecek ANKA-3 sistemi, ANKA ve AKSUNGUR ile aynı yer sistemleriyle kontrol edilebilecek.

Ağır sınıf taarruz helikopteri ATAK-2

ATAK-2, artırılmış faydalı yük ve mühimmat kapasitesi, modern aviyonik sistemler, düşürülmüş lojistik maliyet ve yüksek performans hedefleri doğrultusunda tamamen yerli ve millî kabiliyetlerle tasarlandı.

Sıcak ve yüksek coğrafi koşullar ile olumsuz hava koşullarında yürütülecek görevlere yönelik istekleri karşılayabilecek ANKA-3’ün, modern aviyonik sistemleriyle benzer helikopterlere göre rekabetçi ve yenilikçi bir yapıda olması hedeflendi.

Ağır sınıf taarruz helikopteri ile Türkiye’nin taarruz taktik ve keşif helikopteri alanındaki tecrübesi derinleşmiş olacak.

ATAK-2 ile Türkiye bu seviyede helikopter üreten 3 ülkeden biri oldu.

Günceleme: 02/05/2023 10:11

© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024